Från den 11 juli behöver bosatta i Skåne eller Blekinge inte ett negativt covid-19-test för att resa in i Danmark. Läs mer här.

Vårdnad av barn - regler i Danmark

De som har vårdnad om ett barn är skyldiga att ta hand om barnet och fatta beslut som rör barnets vardag och andra villkor.
Skriv ut

Gemensam vårdnad av barn i Danmark

Om ni som föräldrar är gifta med varandra när barnet föds har ni gemensam vårdnad. Gemensam vårdnad får ni också om ni gifter er vid ett senare tillfälle. Om ni har varit folkbokförda på samma adress under de senaste tio månaderna innan barnets födelse och pappan har erkänt faderskapet eller dömts till det i rätten har ni också gemensam vårdnad.

Läs också vår artikel: Juridisk hjälp och rådgivning i Danmark

 

Om ni inte är gifta kan ni avtala att ni har gemensam vårdnad. Det är vanligt att man avtalar gemensam vårdnad i samband med att pappan erkänner faderskapet till barnet.

Mer information om vårdnad på borger.dk

 

Om ni inte är överens - kontakta Familieretshuset

Om ni inte är överens om vem som ska ha vårdnaden ska ni kontakta det danska Familieretshuset. De kallar då in er till ett så kallat vägledningsmöte. Om ni trots detta inte kan komma överens avgörs ärendet i rätten. Rätten kan besluta att ni ska ha gemensam vårdnad om barnet, även om ni själva inte är eniga i det beslutet.

Läs mer på Familieretshusets webbplats

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt
Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att besöka vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

 

Måndag - fredag 10.00 - 15.00

 

Vi stöds av