När du arbetar i Danmark ska du betala inkomst skatt, deklarera och vara socialförsäkrad i Danmark. Här finns information om hur du går tillväga och vad som är bra att tänka på när du bor i Sverige och arbetar i Danmark.
Jobbar du i Danmark ska du deklarera skatt både i Danmark och i Sverige. I samarbete med danska Skattestyrelsen har vi gjort en vägledning som hjälper dig att fylla i den danska deklarationen, med vad som är bra att veta innan du startar, viktiga rubriker att komma ihåg och tips på hur du räknar ut avdrag. Vi har även information om hur du hanterar den svenska deklarationen som gränspendlare med hänsyn till Corona och hemarbete.
Om du ibland arbetar på distans, t ex hemifrån, kan det komma att påverka var du ska betala skatt. Arbetar du helt och hållet på distans för din danska arbetsgivare? I denna artikel kan du läsa mer om skatt när du arbetar helt eller delvis på distans.
Forskudsopgørelsen (Skattekort)är en preliminär uppskattning för din förväntade inkomst och skatt under året. Om förändringar uppstår i din ekonomi ska du korrigera det i din forskudsopgørelse. Detta gör du genom att logga in på skat.dk.
Vi reder ut begreppen: vad gäller egentligen om du pendlar till ett arbete i Danmark - eller Sverige - och vill utnyttja ROT/RUT- avdraget eller det danska servicefradraget?
Här får du en kort introduktion om skatt för dig som arbetar i Danmark och ändå ska betala skatt på din lön i Sverige.
Om du arbetar som kulturarbetare i Öresundsregionen är det viktigt att du sätter dig in i de särskilda regler och utmaningar som finns gällande skatt, socialförsäkring och a-kassa. Har du frågor om vad som gäller för dig är du välkommen att kontakta Øresunddirekts Informationscenter för ytterligare information.
Som anställd i Danmark följer du de danska reglerna när det gäller föräldraledighet och du har rätt till samma ekonomiska bidrag i samband med din föräldraledighet som de som bor i Danmark.
Om ni är en familj där den ena föräldern arbetar i Sverige och den andra i Danmark kan er föräldraledighet fördelas på olika sätt. Länderna använder ett system för att avräkna dagarna.
Jobbar du och betalar skatt i Danmark ska du också deklarera där. Det gör du enkelt online, via Skattestyrelsens hemsida med din danska e-legitimation, MitID.
I Danmark finns det inte någon motsvarighet till de svenska reglerna för vård av sjukt barn. Det innebär att du inte alltid har rätt att få betald ledighet för vård av sjukt barn. Många anställningsavtal ger dock anställda möjlighet att vara hemma en eller ett par dagar med sitt sjuka barn med full lön.
Ska barnbidraget betalas ut i Sverige eller Danmark? Det beror på om båda föräldrarna får sin inkomst i samma land eller inte. Vi guidar dig rätt bland regler och myndigheter du ska kontakta.
Danmark har offentlig sjukvård vilket betyder att du har rätt att bli behandlad hos en läkare eller på ett sjukhus. Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark, kan du välja i vilket land du vill behandlas.
I Danmark har alla under 18 år rätt till gratis tandvård. Är du socialförsäkrad i Danmark har du rätt till tandvård där. Du som bor i Sverige och jobbar i Danmark, och därmed är socialförsäkrad där, kan fortsätta att gå till en svensk tandläkare om du vill. Du ska dock ansöka om ett intyg från Försäkringskassan.
Den svenska polisen kan utföra gränskontroll när du reser till Sverige från Danmark. Det innebär att du ska kunna uppvisa giltig resehandling vid inresa i Sverige. Läs om vad det innebär för dig som pendlar mellan Sverige och Danmark och vilken resehandling som är godkänd.
För dig som bor i Sverige och blir uppsagd från din anställning i Danmark. Här kan du läsa om vad du bör tänka på när du åter ska börja arbeta eller söka nytt jobb i Sverige.
Vad händer om du blir uppsagd när du jobbar i Danmark? Hur lång varselperiod en arbetsgivare ska ge en arbetstagare vid uppsägning, beror på de fackliga avtalen.
Vem ska du meddela om din anställning i Danmark upphör, medan du bor i Sverige och får föräldrapenning från Danmark? Och vem ska du meddela om din anställning i Sverige upphör, medan du bor i Danmark och får föräldrapenning från Sverige?
Om du bor i Sverige, men blir uppsagd från ditt arbete i Danmark är det viktigt att du anmäler dig till en svensk a-kassa redan på din första arbetslösa dag.
Du ansöker om pension i ditt bosättningsland, både för pension intjänad i Danmark och i Sverige. Undantaget är om du endast har arbetat i ett av länderna, då söker du pension där du haft din inkomst.
Att vara socialförsäkrad i ett land innebär att du kan ha rätt till förmåner, bidrag och andra ersättningar från det landet. Jobbar du heltid i Danmark och bor i Sverige följer du huvudregeln om att du är socialförsäkrad i det land du arbetar.
Man kan bara vara socialförsäkrad i ett land - enligt huvudregeln i det land där du fysiskt utför ditt arbete. Utför du arbete i både Danmark och Sverige beror din socialförsäkringstillhörighet på hur mycket du arbetar i respektive land, samt om du har en offentlig arbetsgivare.
Om du bor i Sverige, men börjar arbeta i Danmark, och vill vara arbetslöshetsförsäkrad, ska du vara medlem i en dansk a-kassa under tiden du arbetar i Danmark. Det är viktigt att du anmäler dig till en dansk a-kassa redan på din första arbetsdag.
A-kassorna i Danmark erbjuder en rad tjänster till sina medlemmar, förutom att betala ut arbetslöshetsersättning, till främst boende i Danmark. Här får du en kort introduktion till ämnet och bra länkar till listor över danska a-kassor.
Jobbar du i Danmark kan du, trots att du bor i Sverige, vara medlem i en dansk fackförening. Viktigt att veta är att en svensk fackförening inte kan hjälpa dig med dina danska arbetsvillkor.
Är du EU-medborgare och arbetar i Danmark tjänar du in dansk pension. Precis som i Sverige är den danska pensionen uppdelad på tre delar: en del är offentlig, en del styrs av arbetsmarknaden och en del är privat.
Bor du i Sverige och är EU-medborgare har du rätt till dansk folkpension för de år du arbetat i Danmark, utan att vara dansk medborgare.
Du omfattas inte automatiskt av det som i Danmark heter "arbejdsmarkedspension", vilken kan liknas med den svenska tjänstepensionen. Därför är det viktigt att undersöka vad som står i ditt anställningsavtal.
Förutom folkepension så utbetalas ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension) Livslang Pension till alla som har bott eller arbetat i Danmark.
Många danska anställda tecknar privata pensionsförsäkringar som kompletterar de andra pensionavtalen de har. I Danmark finns tre typer av pensionsförsäkringar – alderspension, ratepension och livsvarig livrente.
Du ska kontakta den danska myndigheten Udbetaling Danmark om du ska ansöka om förtidspension i Danmark.
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om pension när du jobbar i Danmark. Läs svaren och se om du också får svar på dina frågor.
Om du jobbar i Danmark omfattas du av den danska semesterlagstiftningen - ferieloven. Du har rätt till fem veckors semester. Men rätten till semester betyder inte att du automatiskt har rätt att få lön under semestern. Semesterlagen är en så kallad minimilag - du kan alltid avtala något bättre än det semesterlagen säger, men aldrig något sämre.
Har du koll på vilka helgdagar som är officiella i Sverige och Danmark? Se vår översikt med helgdagar för 2024.
Följ Øresunddirekt på våra digitala plattformar.
Vi delar nyheter, information och relevanta evenemang på både Facebook och i vårt nyhetsbrev.