Grundskola - folkeskole i Danmark

Det vanligaste är att barnen i Danmark går i den kommunala grundskolan, den så kallade folkeskolen. Det finns också möjlighet att gå i en privatskola - en fri grundskola.
Skriv ut

Förskoleklass

Den allmänna grundskolan i Danmark - folkeskolen - består av en 1-årig förskoleklass, en 9-årig grundskola och en 1-årig frivillig 10:e klass.

Läs mer i vår artikel: Förskoleklass

 

Grundskolans mål i Danmark

Målet med grundskolan är att ge eleverna kunskap samt att förbereda dem till rollen som medborgare i ett demokratiskt samhälle. Folkeskolan arbetar i nära samarbete med föräldrarna och man tar utgångspunkt i varje elevs kunskaper och önskningar.

  • Läs mer om Folkeskolen hos Undervisningsministeriet.

Undervisningsministeriets webbplats

  • Läs mer om Frie grundskoler hos Undervisningsministeriet.

Undervisningsministeriets webbplats

  • Läs mer om privata skolor hos Danmarks Privatskoleforening.

Danmarks Privatskoleforenings webbplats

 

Läs även vår artikel om det Danska skolsystemet.

Skolmat

En skillnad mellan den danska och den svenska skolan är att danska barn inte erbjuds gratis lunch i skolan. Vissa skolor erbjuder skolmat mot betalning, men det vanligaste är att barnen har med sig mat hemifrån, en så kallad "madpakke". 

 

Bor i Sverige - gå i skolan i Danmark?

Bor ditt barn i Sverige gäller den svenska skolplikten. Din hemkommun måste därför godkänna att barnet går i skola i Danmark. Kontakta den kommun det gäller för att höra vilka regler de har. Det finns kommuner som tillåter detta under speciella omständigheter. Det kan till exempel vara om ni har bott i Danmark och barnet är på väg att avsluta ett skolår eller går i en specialskola av något slag. 

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.