Förskoleklass - obligatorisk børnehaveklasse

Senast uppdaterad 2024-02-19
Den danska motsvarigheten till svensk förskoleklass heter børnehaveklasse och är barnets första möte med den danska skolan. I Danmark är det obligatoriskt att gå i förskoleklass.
Skriv ut

Obligatorisk förskoleklass i Danmark

Grundskolan i Danmark (folkeskolen) är 10-årig och består av en förskoleklass (ibland kallad ”nulte klasse”) och årskurs 1–9. Dessutom kan man gå en frivillig, ettårig 10:e klass. Som utgångspunkt ska barnet starta skolan det år han/hon fyller sex år. När det är dags att skriva in ditt barn till skolstart, får du ett brev från din kommun. Tillsammans med skolpersonal, kan man som föräldrar ansöka om en eventuell tidig eller sen start - beroende på barnets mognadsgrad. 

 

Mer information om inskrivning i skolan på borger.dk

 

Läs också vår artikel: Grundskola i Danmark

 

Syftet med förskoleklassen är att under ett år långsamt vänja barnen vid skolmiljön och ge dem grundläggande kunskap. Till exempel får barnen lära sig om siffror och bokstäver och lyssna på och återberätta en historia. Hur långa dagar barnen har i förskoleklassen varierar från kommun till kommun, men 30 timmar per vecka är vanligt.

 

Vill du ha mer information, kan du kontakta skolförvaltningen i din danska kommun eller det danska Undervisningsministeriet. 

 

Undervisningsministeriets webbplats

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av