Checklista - Flytta till Danmark

Senast uppdaterad 2022-05-18
Här hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark. Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.
Skriv ut

Foto: Morten Jerichau

1.

Hitta en bostad

Det finns olika sätt att hitta en bostad i Danmark, men precis som i Sverige försiggår en stor del av bostadsmarknaden på nätet, både när du vill hyra eller köpa. Øresunddirekt har samlat ett flertal artiklar med tips och information för dig som letar bostad i Danmark. 

Läs våra artiklar om att hitta bostad

2.

Anmäl flytten och få ett personnummer

Om du flyttar från Sverige till Danmark och tänker stanna mer än sex månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregisteret". Du anmäler först flytten till ditt lokala skattekontor i Sverige och sedan besöker du ett så kallat Borgerservicekontor i den kommun du flyttar till. De hjälper dig med folkbokföringen i Danmark. Flyttar du till Köpenhamn ska du numera besöka International House i detta ärende. Därefter får du ett danskt personnummer.

Om du flyttar från Sverige permanent eller längre än 12 månader, blir du folkregistrerad som "utvandrad" hos Skatteverket. Då meddelar Skatteverket också t ex Försäkringskassan om detta. Om du bara flyttar tillfälligt (kortare än 12 månader), är det en bra idé att du själv meddelar det till Försäkringskassan. Det gör du via Försäkringskassans självbetjäning, eller genom att fylla i blankett 5459.

Hämta blankett 5459 på forsakringskassan.se

 

Du kan läsa mer i vår artikel om Folkbokföring i Danmark

 

På svenska Skatteverkets webbplats kan du även hitta mer information om folkbokföring när du flyttar utomlands.

Skatteverkets webbplats

3.

Är du EU-medborgare - ansök om uppehållsbevis (gäller ej nordiska medborgare!)

Svenska och nordiska medborgare behöver inget arbetstillstånd för att arbeta eller bo i Danmark. Däremot måste medborgare från andra EU-länder, som vill stanna i landet i mer än tre månader, ha ett uppehållsbevis som bekräftar de rättigheter man har som EU-medborgare.

Beviset ansöker man om på Ny i Danmarks webbplats.

4.

Är du icke eu-medborgare - ansök om uppehållstillstånd

Är du inte EU-medborgare måste du ansöka om uppehållstillstånd. Det finns olika typer av uppehållstillstånd, vilka ger olika rättigheter.

Läs mer om detta på Ny i Danmarks webbplats

5.

Skriv in barnen till skola och barnomsorg

Kontakta den kommun ni flyttar till i Danmark för att skriva in barnen i barnomsorg och i skola.

Läs mer i våra artiklar:

Förskola i Danmark

Grundskola

6.

Teckna hemförsäkring

Kontakta olika försäkringsbolag och jämför de försäkringar de rekommenderar. På sökmotorn krak.dk kan du söka efter "forsikringsselskaber" för att få kontaktuppgifter till olika försäkringsbolag.

Krak.dk

7.

Körkort

Ett svenskt EU-körkort gäller även i Danmark. Du behöver alltså inte byta, men om du vill kan du, utan körprov, få ditt svenska körkort bytt till ett danskt EU-körkort.
Om du bor i Danmark, och det är dags att förnya ditt svenska körkort, måste du byta till ett danskt körkort.

Läs mer om hur du går tillväga i vår artikel Förnyelse av körkort.

8.

Öppna ett danskt bankkonto

När du börjar jobba i Danmark måste du upprätta ett danskt bankkonto för att kunna få din lön utbetald. Gör detta så fort som möjligt när du har fått ditt CPR-nummer, då det ofta tar lite tid för löneadministratören att lägga in dig i systemet.

Många banker erbjuder i dag bra lösningar för pendlare, med bland annat överföringar mellan svenska och danska bankkonton.

Läs mer i vår artikel Bankkonto för pendlare.

 

När du arbetar i Danmark behöver du dessutom ha ett NemKonto: ett offentligt utbetalningssystem som gör det möjligt för myndigheter att betala pengar till dig. Prata med din bank, så att det bankkonto som du upprättar för utbetalning av lön även är ett NemKonto.

Läs även vår artikel om NemID.

 

9.

Eftersänd din post

Kontakta Adressändring för att få din post eftersänd.

Adressändring

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Har du också fått ett jobb i Danmark? Läs vår guide Fått jobb i Danmark

Checklista - Köpa bostad i Danmark

Ny på den danska bostadsmarknaden?

I vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark.

 

Vi stöds av