Checklista - Flytta till Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Här hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark. Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.
Skriv ut

Foto: Morten Jerichau

1.

Hitta en bostad

Det finns olika sätt att hitta en bostad i Danmark, men precis som i Sverige försiggår en stor del av bostadsmarknaden på nätet, både när du vill hyra eller köpa. Øresunddirekt har samlat ett flertal artiklar med tips och information för dig som letar bostad i Danmark.

 

Läs våra artiklar om att hitta bostad

2.

Anmäl flytten och få ett personnummer

Om du flyttar från Sverige till Danmark och tänker stanna mer än sex månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregisteret". Du besöker ett så kallat Borgerservicekontor i den kommun du flyttar till. De hjälper dig med folkbokföringen i Danmark. Flyttar du till Köpenhamn ska du numera besöka International House i detta ärende. Därefter får du ett danskt personnummer.

Om du tänker flytta från Sverige i mer än ett år ska du även lämna in en flyttanmälan till Skatteverket.

Skatteverket kommer att registrera dig som utvandrad från Sverige från och med den dagen du blivit folkbokförd i Danmark.

Hämta blankett för flyttanmälan på skatteverket.se

 

Du kan läsa mer i vår artikel om Folkbokföring i Danmark

 

På svenska Skatteverkets webbplats kan du även hitta mer information om folkbokföring när du flyttar utomlands.

 

Skatteverkets webbplats

3.

Är du EU-medborgare - ansök om uppehållsbevis (gäller ej nordiska medborgare!)

Svenska och nordiska medborgare behöver inget arbetstillstånd för att arbeta eller bo i Danmark. Däremot måste medborgare från andra EU-länder, som vill stanna i landet i mer än tre månader, ha ett uppehållsbevis som bekräftar de rättigheter man har som EU-medborgare.

 

Beviset ansöker man om på Ny i Danmarks webbplats.

4.

Är du icke EU-medborgare - ansök om uppehållstillstånd

Är du inte EU-medborgare måste du ansöka om uppehållstillstånd. Det finns olika typer av uppehållstillstånd, vilka ger olika rättigheter.

 

Läs mer om detta på Ny i Danmarks webbplats

5.

Skriv in barnen till skola och barnomsorg

Kontakta den kommun ni flyttar till i Danmark för att skriva in barnen i barnomsorg och i skola.

Läs mer i våra artiklar:

 

Förskola i Danmark

 

Grundskola

6.

Teckna hemförsäkring

Kontakta olika försäkringsbolag och jämför de försäkringar de rekommenderar. På sökmotorn krak.dk kan du söka efter "forsikringsselskaber" för att få kontaktuppgifter till olika försäkringsbolag.

 

Krak.dk

7.

Körkort

Ett svenskt EU-körkort gäller även i Danmark. Du behöver alltså inte byta, men om du vill kan du, utan körprov, få ditt svenska körkort bytt till ett danskt EU-körkort.
Om du bor i Danmark, och det är dags att förnya ditt svenska körkort, måste du byta till ett danskt körkort.

 

Läs mer om hur du går tillväga i vår artikel Förnyelse av körkort.

8.

Dansk e-legitimation - MitID

När du fått ditt CPR-nummer är det dags att ordna en e-legitimation. Det danska samhället är sedan länge i hög grad digitaliserat, och du sköter kontakterna med både myndigheter och privata företag enklast genom att logga in med MitID.

 

Läs mer i vår artikel om Mitid

9.

Öppna ett danskt bankkonto

När du börjar jobba i Danmark behöver du oftast upprätta ett danskt bankkonto för att kunna få din lön utbetald. Gör detta så fort som möjligt när du har fått ditt CPR-nummer och ditt MitID, då det ofta tar lite tid för löneadministratören att lägga in dig i systemet.

Många banker erbjuder i dag bra lösningar för pendlare, med bland annat överföringar mellan svenska och danska bankkonton.

 

Läs mer i vår artikel Bankkonto för pendlare

 

När du arbetar i Danmark behöver du ha ett NemKonto, vilket är ett offentligt utbetalningssystem som gör det möjligt för myndigheter att betala pengar till dig. När du loggar in på internetbanken kan du ange att ditt konto ska vara ett Nemkonto.

Du kan också registrera ett Nemkonto direkt på Digitaliseringsstyrelsens hemsida nemkonto.dk. 


Du kan också välja att registrera ett svenskt bankkonto som Nemkonto. Men då ska du vara säker på att t ex din danska arbetsgivare kan betala ut din lön till ett svenskt konto. 

 

Registrera Nemkonto på nemkonto.dk

 

Läs även vår artikel om MitID

 

10.

Eftersänd din post

Kontakta Svensk Adressändring för att få din post eftersänd.

 

Gå till adressändring

11.

Dina personuppgifter finns numera kvar i det svenska SPAR-registret (Statens personadressregister) i fem år efter att du utvandrat från Sverige. Därefter gallras de. För många utvandrade har gallringen inneburit problem i kontakter med svenska företag och myndigheter. Därför kan man nu anmäla uppskjuten gallring på SPAR-registrets hemsida.

Läs mer om uppskjuten gallring på Statens Personadressregister

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Har du också fått ett jobb i Danmark? Läs vår guide Fått jobb i Danmark

Checklista - Köpa bostad i Danmark

Ny på den danska bostadsmarknaden?

I vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark.

 

Vi stöds av