Pass & medborgarskap

Förstärkt gränskontroll vid inresa i Sverige

Du ska uppvisa giltig legitimation vid resa mot Sverige. Läs om vad det innebär om du pendlar mellan Sverige och Danmark och vilken legitimation som är godkänd.

Danskt medborgarskap - om du bor i Danmark

Är du svensk, boende i Danmark och funderar på att bli dansk medborgare? Här får du en kort introduktion till vilka krav du ska uppfylla.

Dubbelt medborgarskap i Danmark och Sverige

Från den 1 september 2015 är det möjligt att vara medborgare i såväl Danmark som Sverige. Läs om vad den nya danska lagen innebär i korthet och få tips till fördjupad information.

Medborgarskap i Danmark och Sverige för barn

För barn avgörs medborgarskapet av föräldrarnas medborgarskap. Det finns olika regler för barn födda före och efter 1 april 2015. Texten tar utgångspunkt i att minst en av föräldrarna är svensk medborgare.

Förnya svenskt pass om du bor i Danmark

Om du är svensk medborgare och bosatt i Danmark, ska du numera förnya ditt pass på någon av Polisens passexpeditioner i Sverige.

Rösträtt för utlandssvenskar

Om du har flyttat från Sverige till Danmark men är svensk medborgare, så har du rösträtt till svenska riksdagsvalet och Europaparlamentet, men inte till det svenska kommun- och landstingsvalet. Du kan även ha rätt att rösta i d...