Dubbelt medborgarskap i Danmark och Sverige

Senast uppdaterad 2024-01-29
Från den 1 september 2015 är det möjligt att vara medborgare i såväl Danmark som Sverige. Läs om vad lagen innebär i korthet och få tips till fördjupad information.
Skriv ut

Utländska medborgare som vill bli danska medborgare

Lagen innebär att utländska medborgare nu kan söka om danskt medborgarskap, utan att de förlorar sitt nuvarande medborgarskap. 

Det är dock inte enbart dansk lag som avgör rätten till dubbelt medborgarskap. Det ska också vara tillåtet efter reglerna i det land, vars medborgarskap du önskar ha kvar. Är du svensk medborgare och bor i Danmark, kan du också ansöka om danskt medborgarskap om du önskar det. Detta förutsatt att du uppfyller de grundläggande kraven för danskt medborgarskap.

I Danmark är det Udlændinge- og Integrationsministeriet som behandlar ansökningar om medborgarskap.

 

Ansökan om danskt medborgarskap genom erklæring

Om du är ostraffad nordisk medborgare, har fyllt 18 år och har bott i Danmark de senaste 7 åren, uppfyller du kraven. 

 

Läs mer om nordiska medborgare och rätten till danskt medborgarskap på UIM:s webbplats

 

Länk till erklæringsblanketten

 

Läs på uim.dk om vad som gäller för barn till nordiska medborgare som söker danskt medborgarskap

 

Ansökan om danskt medborgarskap genom naturalisation

Om du inte uppfyller kraven för att bli dansk medborgare genom erklæring kan du som nordisk medborgare ansöka om danskt medborgarskap genom naturalisation. För naturalisation behöver du endast ha varit bosatt i Danmark i två år, men ansökningsprocessen är mer omständlig och det är fler krav som ska uppfyllas. Ansökan genom naturalisation behandlas på Utlännings- och integrationsministeriet. 

 

Mer information hittar du på Udlændinge- og Integrationsministeriets webbplats

 

Danska medborgare som vill återfå danskt medborgarskap

Tidigare danska medborgare som har sagt upp sitt danska medborgarskap, har också möjlighet att få tillbaka sitt danska medborgarskap, utan att säga upp sitt nuvarande medborgarskap, enligt samma regler.

 

Läs mer om att återfå ett danskt medborgarskap, för tidigare danska medborgare (på danska)

 

Danska medborgare, boende i Sverige, som vill ansöka om svenskt medborgarskap

Den nya danska lagen innebär att danska medborgare, som flyttat till Sverige, kan ansöka om svenskt medborgarskap och samtidigt behålla sitt danska medborgarskap. Danska medborgare kan få svenskt medborgarskap genom en så kallad anmälan till Länsstyrelsen. Läs mer om vilka generella krav som ställs för svenskt medborgarskap och hur man ansöker på Länsstyrelsens webbplats. På sajten finner du också alla blanketter du kan behöva.

 

Länsstyrelsens webbplats

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av