Just nu har vi lite längre svarstider pga skattedeklarationer. Kontakta Øresunddirekt Kontakt och vägledning

Förnya svenskt pass om du bor i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Om du är svensk medborgare och bosatt i Danmark, ska du numera förnya ditt pass på någon av Polisens passexpeditioner i Sverige.
Skriv ut

Som svensk medborgare, boende i Danmark, har du tidigare kunnat förnya ditt svenska pass på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat i olika städer i Danmark. Det kan du tyvärr inte längre. Du måste nu åka till Sverige för att ansöka om nytt svenskt pass. Expeditionstiden varierar en del beroende på säsong och vilken expedition du vänder dig till. 

 

Förnya pass hos polisen i Sverige

Ansökan om pass måste ske personligen - fullmakt gäller inte. Du kan ansöka om nytt pass på valfri passexpedition i hela Sverige och även välja vilken expedition du vill hämta det på. Säg till när du ansöker, om du vill hämta ditt pass på en annan expedition än där du beställer det.

För att ansöka om pass ska du boka tid på en passexpedition med ditt BankID.

Det finns passexpeditioner i t ex Malmö, och på dessa orter i Skåne: Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Landskrona, Lund, Trelleborg, Ystad och Ängelholm. Det kostar 400 SEK att förnya sitt pass vid Polisens passexpeditioner.

  • Boka tid på Polisens webbplats

 

Polisen.se - Skåne

 

  • Läs mer om hur du ansöker du om pass hos Polisen.

 

Polisens webbplats

 

Hämta ditt nya svenska pass på svenska ambassaden eller konsulat i Danmark

Färdiga pass och nationella ID-kort kan hämtas på Sveriges Ambassad eller någon av de svenska konsulaten i Danmark till en kostnad. Vid uthämtning på konsulat tillkommer en avgift för rekommenderad försändelse. När du ansöker om nytt pass i Sverige är det viktigt att du uppger att du önskar att passet ska skickas till Danmark.

  • Se listan med adresser till Sveriges konsulat i Danmark

 

Lista med adresser på Sweden Abroads webbplats

 

  • Läs mer hos Sveriges ambassad i Köpenhamn

 

Sveriges ambassad i Köpenhamns webbplats

 

Vilka handlingar ska du ta med till passexpeditionen?

Kontakta gärna passexpeditionen innan ditt besök för att ta reda på exakt vilka handlingar du ska ta med. Om du har varit utlandsbosatt i en längre tid kan det t ex behövas personbevis från Skatteverket och en bopælsattest från din hemkommun i Danmark.

Du ska inte ta med foto vid ditt besök på passexpeditionen. Fotografering för pass görs vid själva ansökningstillfället.

Beställ Bopælsattest på borger.dk

 

Beställ Personbevis på skatteverket.se

 

Giltighetstid för svenska pass

  • för pass och nationella id-kort är giltighetstiden fem år

  • ett provisoriskt pass kan i vissa nödfall utfärdas för en resa och då är längsta giltighetstiden 7 månader

 

Förnya pass som dansk medborgare som bor i Sverige

Om man är en dansk medborgare boende i Sverige som vill förnya sitt danska pass ska man vända sig till borgerservice i Danmark - även om man bor i Sverige. Det finns också möjlighet att förnya sitt danska pass på den danska ambassaden i Stockholm. 

 

Läs mer om att förnya sitt danska pass här

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av