Folkbokföring i Danmark

Senast uppdaterad 2019-12-18
Om du flyttar från Sverige till Danmark och avser att stanna mer än sex månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregisteret".
Skriv ut

Folbokföring i Danmark - om du flyttar

Om du flyttar från Sverige till Danmark och avser att stanna mer än 6 månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregistret" på ett borgerservicecenter i den kommun du flyttar till. Ungefär sex veckor efter din registrering får du ett "sundhedskort" och ett personnummer (CPR-nummer). Sundhedskortet innehåller upplysningar om innehavarens läkare och försäkringsstatus.


Flyttar du till Danmark för att starta ett jobb, studier eller dylikt ska du först ansöka om personnummer online, senast 5 dagar efter att du har flyttat. Därefter får du ett meddelande om att besöka International House på Gyldenløvesgade 11, 1600 København V.

På International House hemsida finns en lista med vilka dokument du behöver för att t.ex. bevisa att du flyttar till en adress i Danmark.

Ansök hos International House

 

 

Se öppettider på international House webbplats


Det är inte enbart folkeregistret som bör få besked om din flytt. Andra, till exempel tandläkare och banker, bör också meddelas om flytten. På posten i Danmark kan du hämta en kom-i-håg-lista som kan vara till hjälp för att minnas vilka du bör meddela.

 

Dansk folkbokföring - om du pendlar från Sverige till ett arbete i Danmark

Är du pendlare med bostad i Sverige och arbete i Danmark? Då ska du registreras hos danska Skattesyrelsen och få ett skattepersonnummer (CPR-nummer).

Läs vår artikel om hur du skaffar CPR-nummer.

När du ansöker om ett skattepersonnummer, ska du använda ditt pass och ditt anställningskontrakt där startdatum och din lön framgår, underskriven av din arbetsgivare. Icke-nordiska medborgare ska ha ett danskt arbetstillstånd för att registreras i det danska folkeregistret.

Läs mer på "Ny i Danmark"s webbplats

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av