Just nu har vi lite längre svarstider pga skattedeklarationer. Kontakta Øresunddirekt Kontakt och vägledning

Folkbokföring i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Om du flyttar från Sverige till Danmark och avser att stanna mer än sex månader, ska du anmäla flytten till det danska "folkeregisteret".
Skriv ut

Folkbokföring i Danmark - om du flyttar

Flyttar du från Sverige till Danmark för att stanna i mer än 3 månader ska du normalt registreras i den danska folkbokföringen - "folkeregisteret". Är du nordisk medborgare har du rätt att bo i Danmark i upp till 6 månader utan att folkbokföra dig. När du som nordisk medborgare registrerar dig i Danmark, avregistreras du i Sverige (eller det nordiska land du är registrerad i innan) automatiskt, eftersom man inte kan vara folkbokförd i två länder samtidigt. 

Om du flyttar från Sverige till Köpenhamn och avser att stanna mer än 6 månader, ska du ansöka om registrering online hos International House Copenhagen. När du har ansökt online, får du ett meddelande med en länk till bokningen. Du bokar en tid för fysiskt möte på International House, Gyldenløvesgade 11, 1600 København V, och först här görs registreringen och du får ett CPR-nummer. 4-6 veckor efter din registrering får du ett "sundhedskort" via vanliga posten.

OBS! Du kan inte besöka International House utan att ha en bokning. 

 

Ansök hos International House

 

Läs mer om att flytta till andra danska kommuner på borger.dk

 

Läs mer om danskt CPR-nummer för dig som flyttar till Danmark

 

Sundhedskortet innehåller upplysningar om innehavarens läkare och försäkringsstatus.


Det är inte enbart folkeregistret som bör få besked om din flytt. Andra, till exempel tandläkare och banker, bör också meddelas om flytten.

 

Om du pendlar från Sverige till ett arbete i Danmark

Är du pendlare med bostad i Sverige och arbete i Danmark? Då ska du registreras hos danska Skattestyrelsen och få ett skattepersonnummer (CPR-nummer). Du meddelar också Skattestyrelsen om du byter adress i Sverige.

 

Läs vår artikel om hur du skaffar CPR-nummer

 

När du ansöker om ett skattepersonnummer, ska du använda ditt pass och ditt anställningskontrakt där startdatum och din lön framgår, underskriven av din arbetsgivare. Icke EU-medborgare ska ha ett danskt arbetstillstånd för att registreras i det danska folkeregistret.

 

Läs mer på "Ny i Danmark"s webbplats

 

Har du glömt ditt CPR-nummer?

Har du tidigare har bott eller arbetat i Danmark, och behöver få tag på ditt CPR-nummer –men har glömt det? Då kan du kontakta Folkeregistret hos Köpenhamns kommun via Borgerservice.

Gå till borger.dk

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av