Folkbokföring i Danmark

Om du flyttar från Sverige till Danmark och avser att stanna mer än sex månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregisteret".
Skriv ut

Folbokföring i Danmark - om du flyttar

Om du flyttar från Sverige till Danmark och avser att stanna mer än 6 månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregistret" på ett borgerservicecenter i den kommun du flyttar till. Ungefär sex veckor efter din registrering får du ett "sundhedskort" och ett personnummer (CPR-nummer). Sundhedskortet innehåller upplysningar om innehavarens läkare och försäkringsstatus.


Flyttar du till Köpenhamn ska du numera besöka International House på Gyldenløvesgade 11, 1600 København V (senast 5 dagar efter att du har flyttat). 


Du ska ta med dig följande:

  • Pass eller annan legitimation som bevisar ditt medborgarskap och ditt svenska personnummer
  • Om du redan har ett CPR-nummer ska du fylla i och ta med blanketten "anmeldelse af indrejse"

Fyll i blanketten "anmeldelse af indrejse"

  • Dokumentation på var du ska bo (t.ex. hyreskontrakt)

 

Se öppettider på international House webbplats


Det är inte enbart folkeregistret som bör få besked om din flytt. Andra, till exempel tandläkare och banker, bör också meddelas om flytten. På posten i Danmark kan du hämta en kom-i-håg-lista som kan vara till hjälp för att minnas vilka du bör meddela.

 

Dansk folkbokföring - om du pendlar från Sverige till ett arbete i Danmark

Är du pendlare med bostad i Sverige och arbete i Danmark? Då ska du registreras hos danska Skattesyrelsen och få ett skattepersonnummer (CPR-nummer).

Läs vår artikel om hur du skaffar CPR-nummer.

 

Bor du i Sverige och arbetar på Fyn eller Jylland, ska du kontakta skattecentret i den kommun där din arbetsgivare är placerad för att få ett personnummer.

Ta med ditt pass och ditt anställningskontrakt där din lön framgår, till registreringen.  Icke-nordiska medborgare ska ha uppehållstillstånd för att registreras i det danska folkeregistret.

Läs mer på "Ny i Danmark"s webbplats

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.