Ny skattelagstiftning i Sverige 2021

D. 2021-03-23
Sedan 1 januari 2021 har det tillkommit en ny lag i Sverige, som påverkar utländska arbetsgivares skyldighet att göra skatteavdrag för anställda som arbetar i Sverige. Det påverkar alla som har arbetsplats i Sverige, men även många anställda som normalt omfattas av Öresundsavtalet, och som jobbar hemifrån i Sverige under pandemin.
Skriv ut

Enligt de nya reglerna ska utländska arbetsgivare som inte har ett fast driftställe i Sverige arbetsgivarregistrera sig hos Skatteverket och göra skatteavdrag med 30 procent av lönen för arbete i Sverige- om det inte finns ett beskattningsbeslut för den anställde som säger något annat.

Du kan läsa om de nya reglerna på Skatteverkets hemsida

 

Vad gäller för den anställde?

Om du inte har några hemarbetsdagar i Sverige, behöver du inte göra nånting, eftersom det inte krävs ett beslut från Skatteverket.

Om du har hemarbetsdagar i Sverige ska du skicka en ansökan till Skatteverket för att erhålla ett beslut om skattebefrielse eller ett jämkningsbeslut. Detta kan du göra antingen som en ansökan om jämkning eller ett fritextbrev.

 

Regeln i korthet

Om du som anställd under det kommande året jobbar i hemmet mindre än 50 procent av en tremånadersperiod omfattas du av Öresundsavtalet. Hela inkomsten ska beskattas i Danmark.

Du behöver då ansöka om skattebefrielse i Sverige. Det gör du genom att skicka en ansökan till Skatteverket för att erhålla ett beslut om skattebefrielse eller ett jämkningsbeslut.  Detta kan du göra antingen som en ansökan om jämkning eller ett fritextbrev.

Direkt till information om jämkningsansökan

 

Om du däremot jobbar hemma mer än 50 procent, ska du beskattas i Sverige för arbetsdagarna i hemmet.  Då anger du detta i ansökan med hänvisning till Öresundsavtalet. Skatteverket fattar sedan beslut om jämkning, där det står vilken procentsats arbetsgivaren ska tillämpa när den gör skatteavdrag. Beslutet lämnas till arbetsgivaren, och arbetsgivaren följer beslutet när den drar skatt för svenska arbetsdagar.

 

Vad gäller för arbetsgivaren?

Utländska arbetsgivare som har anställda som arbetar i Sverige, behöver registrera sig hos Skatteverket. De är skyldiga att göra skatteavdrag och ska lämna arbetsgivardeklaration, där de redovisar och inbetalar preliminärskatten på individnivå till Skatteverket.   

Läs mer på Øresunddirektbusiness

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Hjälp med årsopgørelsen

Skatteverket på Øresunddirekt hjälper med att besvara frågor om danska årsopgørelsen och den svenska deklaration.

Ring 040 17 64 00, eller besök oss på informationscentret i Malmö!

Vi stöds av