Beskattning vid hemarbete för dig som bor i Sverige
Vad gäller om du arbetar i hemifrån?
Huvudregeln är att du beskattas i Danmark om du arbetar på plats i Danmark, och i Sverige om du arbetar i Sverige. Du blir aldrig dubbelbeskattad. Om du arbetar i Danmark och lönen beskattas där, blir du inte beskattad för den i Sverige, men du behöver lämna information om dina utlandsinkomster i den svenska deklarationen.
Men om du arbetar hemma i Sverige eller på tjänsteresor i andra länder för din danska arbetsgivare kan det vara så att lönen istället ska beskattas i Sverige. Det beror på om du arbetar för en privat eller en offentlig arbetsgivare, och i vilken utsträckning du arbetar i respektive land.
För dig som bor i Sverige och arbetspendlar till Danmark till ett arbete hos en privat dansk arbetsgivare gäller ett särskilt skatteavtal, Öresundsavtalet. Detta innebär att du beskattas för hela din lön i Danmark, under förutsättning att du arbetar tillräckligt stor del av din tid i det landet. För att förutsättningarna i Öresundsavtalet ska vara uppfyllda krävs bland annat att arbetet i Danmark utgör minst 50 procent av arbetstiden under varje tremånadersperiod. Övrig tid ska du arbeta i din bostad i Sverige eller på tillfälliga tjänsteresor i Sverige eller i andra länder.
Vid beräkningen av tremånadersperioder ska du sätta antalet arbetsdagar i Danmark i förhållande till det totala antalet arbetsdagar under varje tremånadersperiod. Semesterdagar och sjukdagar räknas som arbetsdagar i Danmark. Arbete en del av dagen i Danmark räknas som en hel dag i Danmark. Tremånadersperioderna beräknas löpande och kan också börja innan och sluta efter årsskiftet. Om minst hälften av arbetsdagarna under en viss tremånadersperiod räknas som arbetsdagar i Danmark, ska lönen för hela tremånadersperioden beskattas endast i Danmark.
Du kan läsa mer om Öresundsavtalet och se exempel på hur ett ökat antal arbetsdagar i hemlandet under en tremånadersperiod påverkar dig som svensk Öresundspendlare.
Läs mer om skatt och hemarbetsdagar på Skatteverkets hemsida
Läs mer om skatt och hemarbetsdagar på Skattestyrelsens hemsida
Om du bor i Sverige, arbetar helt eller delvis hemifrån och är offentligt anställd i Danmark, gäller inte Öresundsavtalet. I de allra flesta fall skattar du i Danmark för de dagar du arbetat där och i Sverige för de dagar du arbetat här.
Vad händer med preliminärskatten?
En dansk arbetsgivare som har en anställd som arbetar i Sverige måste registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket, göra skatteavdrag med 30 procent på lönen för arbetsdagarna i Sverige och lämna arbetsgivardeklarationer till Skatteverket varje månad.
Om du arbetar delvis hemma i Sverige men ändå uppfyller förutsättningarna i Öresundsavtalet, kan du ansöka om skattebefrielse via e-tjänsten Jämkning på skatteverket.se. Logga in med ditt BankID och välj e-tjänsten för Jämkning. Välj det aktuella inkomståret och klicka på Ansök om fribeslut enligt Öresundsavtalet.
Om du har ett fribeslut enligt Öresundsavtalet, behöver din danska arbetsgivare inte registrera sig som arbetsgivare eller göra skatteavdrag på din lön för arbetsdagarna i Sverige. Fribeslutet gäller under hela inkomståret, så länge förutsättningarna för Öresundsavtalet är uppfyllda.
Om du däremot är offentligt anställd, eller har en privat arbetsgivare men arbetar i Danmark mindre än 50 procent under varje tremånadersperiod, ska din danska arbetsgivare registrera sig som arbetsgivare i Sverige och göra skatteavdrag på lönen för arbetsdagar i Sverige. Arbetsgivaren ska dra svensk preliminärskatt med antingen 30 procent av lönen, eller enligt beslut från Skatteverket. För att säkerställa att den preliminära skatten blir så nära den slutliga skatten som möjligt kan du skicka in en jämkningsansökan, där du tar upp lönen för arbetsdagarna i Sverige. Du får då ett beslut om vilken procentsats din arbetsgivare ska göra skatteavdrag med.
Läs mer på Skatteverkets webbplats
Vad händer med socialförsäkringen?
Även socialförsäkringstillhörigheten påverkas av att du arbetar hemifrån. Var du är socialförsäkrad påverkar i sin tur om inkomsten ska vara pensionsgrundande i Sverige, och var arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter.
Läs vår artikel om socialförsäkringen vid arbete både i Sverige och i Danmark
Vad ska du tänka på som Öresundspendlare i förhållande till beskattning
- Om du är privatanställd och har för avsikt att arbeta på plats i Danmark minst 50 procent av arbetstiden under varje tremånadersperiod, ansöker du om skattebefrielse i e-tjänsten Jämkning på skatteverket.se.
- Håll koll på hur många dagar du arbetar hemma i Sverige och på tjänsteresor i andra länder än Danmark.
- Kontakta Skattestyrelsen för att justera din forskudopgorelse om du arbetar hemma i Sverige i sådan utsträckning att du ska beskattas i Sverige. Arbetsgivaren ska då inte samtidigt dra dansk preliminärskatt på arbetsdagarna i Sverige.
- När det är dags att deklarera, kan du använda hjälpverktyget som Skattestyrelsen publicerar årligen på sin hemsida, för att räkna ut om Öresundsavtalet gäller under hela året.
- Arbetar du delvis hemifrån behöver du ansöka om ett A1-intyg från socialförsäkringsmyndigheterna. Om du ska vara socialförsäkrad i Sverige, ska hela din lön vara pensionsgrundande i Sverige, och din danska arbetsgivare ska betala svenska arbetsgivaravgifter.
Ansök om Jämkning på Skatteverkets hemsida
Använd Skattestyrelsens hjälpverktyg för beskattning 2022
Hjälp att hålla koll på arbetsdagarna 2023
Skattestyrelsen har redan tagit fram ett räkneverktyg för 2023, som hjälper dig inför deklaration och årsopgørelse 2024. Detta för att underlätta för dig som gränspendlar med hemarbetsdagar under 2023. Du kan ladda ner filen redan nu, och fylla i dina arbetsdagar t ex varje vecka. På så vis håller du koll på dina dagar, kan se om du närmar dig gränsen för antalet hemarbetsdagar i Öresundavtalet, och så är du snabbt färdig när det är dags att deklarera i maj 2024.