Ny ansvarig för skattefrågor på Øresunddirekt

D. 2022-04-01
Framöver kan gränspendlare se fram emot att möta ett nytt ansikte, som Skatteverkets ansvariga på Øresunddirekts informationscenter i Malmö. Ulrika Peldán efterträder Christin Hjortsberg som gick på pension i slutet av mars.
Skriv ut

Som gammal Öresundspendlare förstår jag vikten av enkel och tydlig information rörande beskattning, socialförsäkring osv. Beskattningsreglerna upplevs ofta som krångliga, men vår målsättning är att det ska vara lätt att göra rätt.

Ulrika Példan byter roll på Skatteverket på Øresunddirekts informationscenter, där hon har arbetat sedan 2016. Som före detta öresundspendlare och bosatt i Malmö i över 20 år, ser Ulrika fram emot att dela sina erfarenheter och kompetenser inom skattefrågor i Öresundsregionen.

Vi har träffat Ulrika och hälsat henne välkommen i den nya rollen. Här kan du läsa mer om Ulrika och hennes förväntningar på uppdraget. 

 

Hej Ulrika! Grattis till den nya positionen! Vill du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

 ”Jag kommer från Helsingfors, Finland där jag är född och uppvuxen. Efter studenten flyttade jag till Skåne och på den vägen är det! Nu har jag bott i Malmö i över 20 år. Jag har juristexamen från Lunds universitet men har även studerat statsvetenskap och nationalekonomi i Lund, och har också hunnit med ett utbytesår på Köpenhamns universitet. Jag är före detta Öresundspendlare, under studietiden jobbade jag under sex år på försäkringsbolagens nordiska alarmcentral SOS International.”

 

Hur länge har du varit på Skatteverket? Och Øresunddirekt?

”Jag har jobbat på Skatteverket sedan 2016. De två första åren var jag på Skatteverkets kundtjänst Skatteupplysningen, där jag svarade på allmänhetens frågor om personbeskattning och internationell personbeskattning. Det blev många frågor om olika inkomster och avdrag, redovisning av bostadsförsäljningar, Rot och rut, bland mycket annat. Sedan 2018 har jag arbetat med inkomstbeskattningen av utomlands bosatta personer och personer som bor i Sverige men som har utländska inkomster. Sedan 2018 arbetar jag också parallellt på Öresunddirekts informationscenter och hjälper öresundspendlarna med deras skattefrågor. ”

 

Vad ser du mest fram emot i det nya jobbet?

”Jag tycker att det är så roligt att få vidareutveckla skatteinformationen som vi ger till våra gränspendlare. Som gammal Öresundspendlare förstår jag vikten av enkel och tydlig information rörande beskattning, socialförsäkring osv. Beskattningsreglerna upplevs ofta som krångliga, men vår målsättning är att det ska vara lätt att göra rätt. ”

 

Var är det viktigaste att veta när det gäller skatt och öresundspendling?

”Det viktigaste att veta är 1. Beskattningen av lön styrs i första hand av i vilket land du fysiskt sitter och jobbar i, inte i vilket land du är anställd. 2. Som bosatt i ett land är du obegränsat skattskyldig i det landet. Det betyder att du faktiskt måste upplysa om alla dina inkomster från hela världen i bosättningslandets inkomstdeklaration.”

 

Vad är det bästa med att bo och jobba i Öresundsregionen?

”Att man har tillgång till en spännande arbetsmarknad och ett rikt kulturliv på båda sidor av sundet!”

Hjälp med årsopgørelsen

Skatteverket på Øresunddirekt hjälper med att besvara frågor om danska årsopgørelsen och den svenska deklaration.

Ring 040 17 64 00, eller besök oss på informationscentret i Malmö!

Checklista: Fått jobb i Danmark – detta ska du ordna direkt

Har du precis fått jobb i Danmark?

I vår checklista kan du läsa om vilka praktiska steg du ska ta och vad du behöver tänka extra på.

 

Vi stöds av