Deklarera i Danmark

Senast uppdaterad 2023-01-02
Jobbar du och betalar skatt i Danmark ska du också deklarera där. Det gör du enkelt online, via Skattestyrelsens hemsida med ett MitID med offentlig digital signatur.
Skriv ut

Den här artikeln hittar du på webben hela året och den är en allmän introduktion till att deklarera i Danmark. Har du jobbat i Danmark - och ska lämna in dit oplysningsskema för att deklarera - kan vi tipsa om en annan artikel som du kan ha hjälp av, med genomgång och förklaring på svenska av viktiga rubriker i årsopgørelsen:

Vägledning till den danska deklarationen

 

Lämna in dansk deklaration online

Om du betalar skatt i Danmark, ska du även deklarera i Danmark. I början på mars hittar du normalt din årsopgørelse/deklaration i TastSelv på Skattestyrelsens hemsida. Här hittar du även information om vilka uppgifter du ska fylla i. Ytterligare vägledning och information om hur du fyller i din danska självdeklaration, oplysningsskemaet finns även att finna på Øresunddirekt när deklarationstiderna närmar sig.

Läs också vår artikel: Skatt i Danmark - en kort introduktion 

 

E-deklarera i TastSelv

Du ser årsopgørelsen via Skattestyrelsens elektroniska tjänst TastSelv. Med ditt danska MitID med offentlig digital signatur, loggar du in i TastSelv. Härifrån har du tillgång till din årsopgørelse, samt dina andra danska skattedokument. Du kan också använda TastSelvkoden.

Läs mer i vår artikel om MitID

 

När du använder TastSelv kan du se resultatet av din skatteuträkning direkt på skärmen. Få mer information om de olika skattemodellerna i våra artiklar om avdrag för de olika beskattningssätten.

Om du inte kan deklarera online, ska du deklarera på blankett 04.009 samt eventuellt 04.031, 04.071, 04.071A och 04.072. Blanketterna finns på Skattestyrelsens hemsida. 

Hitta blanketterna hos Skattestyrelsen

 

Viktiga datum 2023:

  • Skattestyrelsen ger dig tillgång till din digitala årsopgørelse mitten av mars, då kan du gå in och rätta i den.
  • Den digitala årsopgørelsen ska vara ifylld senast den 1 maj
  • För dig som måste lämna in deklarationen (Oplysningsskema) på papper är fristen den 1 juli.

Läs mer på skat.dk

 

Läs mer om restskatt på skat.dk

 

Läs mer om att få pengar tillbaka på skat.dk

 

 

Deklarera i Sverige? 

Om du bor i Sverige ska du också lämna in en svensk självdeklaration, även om du har alla dina inkomster och har betalat skatt i Danmark. Informera även svenska skattemyndigheter om din danska inkomst genom att kryssa i rutan för inkomster från utlandet som finns under "övriga upplysningar" på deklarationsblanketten. Under övrigt uppger du även från vilket land och inkomstens storlek.

Om du har danska inkomster som du ska betala skatt för i Sverige, använd omräkningskurs (Riksbankens genomsnittskurs 2021) 100 DKK = 136,41 SEK. (2020: 140,67 SEK). Detta gäller till exempel danska offentligt  anställda som bor i Sverige och har utfört en del av sitt arbete i Sverige.

Detta gäller även danska jobb för privatanställda som bor i Sverige och har haft så mycket hemarbete, att de inte kan använda ”hemarbetsreglen” enligt Örresundsavtalet, eftersom de har arbetat hemifrån över halva arbetstiden (uppdelat i tremånaders-perioder).
Den danska genomsnittskursen 2022 är 100 SEK = 70,00 DKK.

 

 

Deklarera i Sverige

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Personlig hjälp med årsopgørelsen?

Skatteverket på Øresunddirekt hjälper med att besvara frågor om danska årsopgørelsen och den svenska deklaration.

Ring 040 17 64 00, eller besök oss på informationscentret i Malmö!

Har du upplevt ett gränshinder?

Øresunddirekt arbetar aktivt med att minimera gränshinder i Öresundsregionen. Hjälp oss med att inrapportera gränsproblem.

Vi stöds av