Deklarera i Danmark

Senast uppdaterad 2020-04-28
Jobbar du och betalar skatt i Danmark ska du också deklarera där. Det gör du enkelt online, via Skattestyrelsens hemsida med ett NemID med offentlig digital signatur.
Skriv ut

Den här artikeln hittar du på webben hela året och den är en allmän introduktion till att deklarera i Danmark. Har du jobbat i Danmark - och ska lämna in dit oplysningsskema för att deklarera - kan vi tipsa om en annan artikel som du kan ha hjälp av, med genomgång och förklaring på svenska av viktiga rubriker i årsopgørelsen:

Vägledning till den danska deklarationen

 

Lämna in dansk deklaration online

Om du betalar skatt i Danmark, ska du även deklarera i Danmark. I början på mars hittar du din årsopgørelse/deklaration i TastSelv på Skattestyrelsens hemsida. Här hittar du även information om vilka uppgifter du ska fylla i. Ytterligare vägledning och information om hur du fyller i din danska självdeklaration, oplysningsskemaet finns även att finna på Øresunddirekt när deklarationstiderna närmar sig.

Läs också vår artikel: Skatt i Danmark - en kort introduktion 

 

E-deklararera i TastSelv

Du ser årsopgørelsen via Skattestyrelsens elektroniska tjänst TastSelv. Med ditt danska NemID med offentlig digital signatur, loggar du in i TastSelv. Härifrån har du tillgång till din årsopgørelse, samt dina andra danska skattedokument. Du kan också använda TastSelvkoden.

Läs mer i vår artikel om NemID

 

När du använder TastSelv kan du se resultatet av din skatteuträkning direkt på skärmen. Få mer information om de olika skattemodellerna i våra artiklar om avdrag för de olika beskattningssätten.

Viktiga datum 2020:

  • Skattestyrelsen ger dig tillgång till din digitala årsopgørelse mitten av mars, då kan du gå in och rätta i den.
  • Den digitala årsopgørelsen ska vara ifylld senast den 1 maj. OBS! Uppskjutet till den 1 september, p g a coronavirus/covid-19. 
  • För dig som måste lämna in deklarationen på papper är fristen den 1 juli.
  • Betalar du in restskatten innan den 1 juli 2020 betalar du en ränkta på 2.0%, räknad från den 1 januari 2020 till betalningsdagen.
  • Betalar in din restskatt efter den 1 juli 2020 tillkommer det ett fast tillägg på 4,0%.
  • Om du inte betalar in din restskatt den 1 september 2020 så räknas din restskatt (inklusive procenttilägg upp till 21.320 DKK) in i din skatt för 2021. Restskatt över 21.320 DKK debiteras i tre inbetalningar i oktober, november och december 2020. Du får besked i din digitala brevlåda när det är dags för den första inbetalningen.

Läs mer på skat.dk

Läser mer om restskatt på skat.dk

 

 

Deklarera i Sverige? 

Om du bor i Sverige ska du också lämna in en svensk självdeklaration, även om du har alla dina inkomster och har betalat skatt i Danmark. Informera även svenska skattemyndigheter om din danska inkomst genom att kryssa i rutan för inkomster från utlandet som finns under "övriga upplysningar" på deklarationsblanketten. Under övrigt uppger du även från vilket land och inkomstens storlek.

Om du har danska inkomster som du ska betala skatt för i Sverige använd omräkningskurs (Riksbankens genomsnittskurs 2019) 100 DKK = 141,83 SEK. (2018: 137,6 SEK). Detta gäller tillexempel offentligt danska anställda som bor i Sverige och har utfört en del av sitt arbete i Sverige.

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Fyll i din danska årsopgørelse

Här får du hjälp med att fylla i din danska årsopgørelse. Observera att fristen för inlämning av årsopgørelsen för 2019 är framskjuten till den 1 september 2020 p g a coronavirus/covid-19. Men tänk på att om du lämnar in den tidigare, och du har betalt för mycket i skatt, kan du få tillbaka på skatten tidigare.  

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att besöka vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

 

Måndag - fredag 10.00 - 15.00

 

Vi stöds av