Just nu har vi lite längre svarstider pga skattedeklarationer. Kontakta Øresunddirekt Kontakt och vägledning

Deklarera i Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-09
Jobbar du och betalar skatt i Danmark ska du också deklarera där. Det gör du enkelt online, via Skattestyrelsens hemsida med din danska e-legitimation, MitID.
Skriv ut

Detta är en allmän introduktion till att deklarera i Danmark. Har du jobbat i Danmark - och ska lämna in ditt oplysningsskema för att deklarera - kan du läsa vår vägledning till den danska årsopgørelsen. 

Läs vår vägledning till den danska deklarationen

 

Lämna in dansk deklaration online

Om du betalar skatt i Danmark, ska du även deklarera i Danmark. I början på mars hittar du normalt din årsopgørelse (deklaration) i TastSelv på Skattestyrelsens hemsida. Här hittar du även information om vilka uppgifter du ska fylla i. Ytterligare vägledning och information om hur du fyller i din danska självdeklaration, oplysningsskemaet, finns även att finna på Øresunddirekt när deklarationstiderna närmar sig.

Läs vår artikel: Skatt i Danmark - en kort introduktion 

 

E-deklarera i TastSelv

Du ser årsopgørelsen via Skattestyrelsens elektroniska tjänst TastSelv. Med ditt danska MitID loggar du in i TastSelv. Härifrån har du tillgång till din årsopgørelse, samt dina andra danska skattedokument. Du kan också använda TastSelvkoden du får från Skattestyrelsen.

Beställ Tastselv-kod på skat.dk

 

Läs mer i vår artikel om MitID

 

När du använder TastSelv kan du se resultatet av din skatteuträkning direkt på skärmen. Få mer information om de olika skattemodellerna i våra artiklar om avdrag för de olika beskattningssätten.

Om du inte kan deklarera online, ska du deklarera på blankett 04.009 samt eventuellt 04.031, 04.071, 04.071A och 04.072. Blanketterna finns på Skattestyrelsens hemsida. 

Hitta blanketterna hos Skattestyrelsen

 

Viktiga datum 2024:

  • Skattestyrelsen ger dig tillgång till din digitala årsopgørelse i mitten av mars, då kan du gå in och rätta i den

  • Den digitala årsopgørelsen ska vara ifylld senast den 1 maj

  • För dig som måste lämna in deklarationen (Oplysningsskema) på papper är fristen den 1 juli

Läs mer på skat.dk

 

Läs mer om restskatt på skat.dk

 

Läs mer om att få pengar tillbaka på skat.dk

 

Du ska också deklarera i Sverige

Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark ska du också lämna in en svensk inkomstdeklaration, även om du har alla dina inkomster och har betalat skatt i Danmark. Det beror på att om du är bosatt i Sverige så är det också din skatterättsliga hemvist. Även om du betalar skatt på din danska lön i Danmark, är du begränsat skattskyldig i Danmark och behöver därför inte ta upp t ex aktier och kapitalinkomst i den danska årsopgørelsen. Det gör du istället i den svenska deklarationen, om det är aktuellt för dig. 
I svenska deklarationen under Övrigt lämnar du uppgift om typ av inkomst (till exempel lön), från vilket land, inkomstens storlek och betald utländsk skatt i SEK.

Läs mer i vår artikel Deklarera i Sverige

 

Läs mer på Skatteverkets hemsida

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Hjälp med årsopgørelsen

Skatteverket på Øresunddirekt hjälper med att besvara frågor om danska årsopgørelsen och den svenska deklaration.

Ring 040 17 64 00, eller besök oss på informationscentret i Malmö!

Har du upplevt ett gränshinder?

Øresunddirekt arbetar aktivt med att minimera gränshinder i Öresundsregionen. Hjälp oss med att inrapportera gränsproblem.

Vi stöds av