Deklarera i Danmark

Senast uppdaterad 2019-12-18
Jobbar du och betalar skatt i Danmark ska du också deklarera där. Det gör du enkelt online, via Skattestyrelsens hemsida med NemID.
Skriv ut

Den här artikeln hittar du på webben hela året och den är en allmän introduktion till att deklarera i Danmark. Har du jobbat i Danmark - och ska lämna in dit oplysningsskema för att deklarera - kan vi tipsa om en annan artikel som du kan ha hjälp av, med genomgång och förklaring på svenska av viktiga rubriker i årsopgørelsen:

Vägledning till den danska deklarationen

 

Lämna in dansk deklaration online

Om du betalar skatt i Danmark, ska du även deklarera i Danmark. I början på mars hittar du din årsopgørelse/deklaration i TastSelv på Skattestyrelsens hemsida. Här hittar du även information om vilka uppgifter du ska fylla i. Ytterligare vägledning och information om hur du fyller i din danska självdeklaration, oplysningsskemaet finns även att finna på Øresunddirekt när deklarationstiderna närmar sig.

Läs också vår artikel: Skatt i Danmark - en kort introduktion 

 

E-deklararera med TastSelv

Du ser årsopgørelsen via Skattestyrelsens elektroniska tjänst TastSelv. Med ditt danska NemID loggar du in i TastSelv och härifrån har du tillgång till din årsopgørelse, samt dina andra danska skattedokument. Du kan också använda TastSelvkod, men TastSelv-koden försvinner som inloggningsmöjlighet i mitten av 2020, så därfter behöver du ett NemID. 

Läs mer i vår artikel om NemID

 

När du använder TastSelv kan du se resultatet av din skatteuträkning direkt på skärmen. Få mer information om de olika skattemodellerna i våra artiklar om avdrag för de olika beskattningssätten.

Viktiga datum 2020:

  • Skattestyrelsen ger dig tillgång till din digitala årsopgørelse mitten av mars, då kan du gå in och rätta i den.
  • Den digitala årsopgørelsen ska vara ifylld senast den 1 maj.
  • För dig som måste lämna in deklarationen på papper är fristen den 1 juli.

Läs mer på skat.dk

 

Behöver du personlig hjälp på plats, kan du träffa Skattestyrelsen på Øresunddirekt i Malmö:

  • Onsdagen den 15 april kl. 10.00 – 17.00
  • Onsdagen den 22 april kl. 10.00 – 17.00

Plats: Øresunddirekt, Hjälmaregatan 3, Malmö

 

 

Deklarera i Sverige? 

Om du bor i Sverige ska du också lämna in en svensk självdeklaration, även om du har alla dina inkomster och har betalat skatt i Danmark. Informera även svenska skattemyndigheter om din danska inkomst genom att kryssa i rutan för inkomster från utlandet som finns under "övriga upplysningar" på deklarationsblanketten. Under övrigt uppger du även från vilket land och inkomstens storlek.

Om du har danska inkomster som du ska betala skatt för i Sverige använd omräkningskurs (Riksbankens genomsnittskurs 2019) 100 DKK = 141,83 SEK. (2018: 137,6 SEK). Detta gäller tillexempel offentligt danska anställda som bor i Sverige och har utfört en del av sitt arbete i Sverige.

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att besöka vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

 

Måndag - onsdag 9.00 - 17.00
Torsdag 9.00 - 18.00
Fredag 9.00 - 15.00