Den 11 september är det val i Sverige

D. 2022-08-19
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Är du röstberättigad har du flera möjligheter att göra din röst hörd, även om du är bosatt i Danmark. Nu startar röstningen på ambassader och konsulat, och det finns också möjlighet att brevrösta.
Skriv ut

Har du rösträtt i Sverige, men bor i Danmark?

Du kan inte rösta på valdagen den 11 september från utlandet, men du kan förtidsrösta på svenska ambassadens röstmottagning i Svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn mellan den 23/8 och den 7/9. Kom ihåg att ta med ditt röstkort, samt pass/giltig legitimation. 
Du kan också förtidsrösta på svenska konsulatet i Aalborg, Aarhus eller Odense

En annan möjlighet är att brevrösta. Har du inte fått material hemskickat, kan du få det på ovan nämnda ambassad och konsulat. Kom ihåg att ta med pass eller annan giltig legitimation. Du kan också beställa material på Valmyndighetens hemsida.

En brevröst måste skickas från utlandet för att den ska vara giltig. Se till att skicka den i god tid så att den hinner komma fram innan rösterna ska räknas.

Läs mer på Valmyndighetens hemsida

 

Se adress och öppettider för röstning på swedenabroad.se

 

Inget röstkort?

Som utlandssvensk är du kvar i röstlängden i 10 år, och ska automatiskt få ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Har du inte fått det, kan du höra av dig till Valmyndigheten.  

Efter 10 år behöver du själv anmäla dig till Skatteverket för att få ett röstkort. Anmälan hittar du på Skatteverkets hemsida.

Läs mer i artikeln Rösträtt för utlandssvenskar

 

Anmälan till röstlängden på skatteverket.se

Välkommen till Øresunddirekt!

Øresunddirekt är en svensk/dansk informationstjänst som funnits sedan år 2000.

Øresunddirekt förmedlar offentlig information från myndigheter till dig som vill arbeta, flytta, studera eller driva företag i Öresundsregionen. 

Vi stöds av