Dansk inkomstskatt - en kort introduktion

Senast uppdaterad 2020-01-27
Om du arbetar i Danmark ska du vanligtvis betala skatt där, oavsett om du bor i Danmark eller i Sverige. Beskattningen följer därför oftast ditt arbetsland. Den danska inkomstskatten består av kommunalskatt, AM-bidrag och statlig skatt.
Skriv ut

Arbejdmarkedsbidrag (AM-bidrag)

Alla löntagare i Danmark betalar arbetsmarknadsbidrag (AM-bidrag) på 8 procent. Detta är en skatt som bland annat går till arbetslöshets- och sjukersättning och till utgifter för utbildning och aktivering. AM-bidraget dras från hela bruttoårslönen. Därefter dras inkomstskatten.

 

Kommunalskatt

Kommunalskatten utgör den största delen av den totala inkomstskatten, 24 procent för pendlare som bor i Sverige och arbetar i Danmark. För den som bor i Danmark kan kommunskatten skilja sig lite åt beroende på bostadsort.

 

Statlig skatt

Den statliga skatten stiger i takt med inkomsten. År 2020 ser det ut så här:

  • Bundskatt: för belopp över grundavdraget på 46.500 DKK betalar man 12,14 procent i skatt (s.k. bottenskatt) 
  • Toppskatt: för belopp över 531.000 DKK efter am-bidrag betalar man ytterligare 15 procent i skatt.

 

Vad innebär det att jobba i Danmark och betala skatt där?

Läs om vad du själv ska göra i vår artikel Skatt i Danmark.

 

Avdrag

Du betalar skatt på inkomst efter avdrag. Det vill säga att du först gör dina avdrag och därefter dras stats- och kommunalskatten på återstoden av beloppet. Du kan göra flera olika avdrag på din årslön. Vilka avdrag just du har rätt till beror bland annat på om du är fullt eller begränsat skattskyldig i Danmark eller om du beskattas enligt den så kallade begränseat skattskyldig med val av gränsgångarregeln.

Läs vår artikel Avdrag - begränsat skattskyldig

 

Som pendlare kan du vara begränsad skattskyldig med eller utan val av gränsgångarregeln.

Läs vår artikel Avdrag - gränsgångarregeln

 

Hantera din skatt i TastSelv

I Danmark finns en elektronisk självbetjäningstjänst på skat.dk. Det du behöver för att kunna gå in och se dina skatteupplysningar är NemID eller en TastSelv- kod. I TastSelv kan du bland annat gå in och ändra dina upplysningar om din inkomst ändrar sig under året. 

Läs vår artikel om NemID

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Fyll i din danska årsopgørelse

Här får du hjälp med att fylla i din danska årsopgørelse. Observera att fristen för inlämning av årsopgørelsen för 2019 är framskjuten till den 1 september 2020 p g a coronavirus/covid-19. Men tänk på att om du lämnar in den tidigare, och du har betalt för mycket i skatt, kan du få tillbaka på skatten tidigare.  

Vi stöds av