CPR-nummer för dig som ska jobba i Danmark

Senast uppdaterad 2024-11-21
Ett CPR-nummer kan liknas vid det svenska personnumret. Att ansöka om ett danskt CPR-nummer är något av det första du bör göra när du fått jobb i Danmark. Du måste dock först ha fått ett underskrivet anställningskontrakt för att kunna ansöka.
Skriv ut

CPR-numret kan liknas vid ditt svenska personnummer och är det nummer man använder vid kontakt med alla danska myndigheter. Det används också av många privata företag. Det finns en lång rad regler för hur invånarna i Danmark får registreras med sitt CPR-nummer. 

Om du ska bo i Danmark, ska du ha ett CPR-nummer, men om du bara jobbar i Danmark räcker det med ett personligt skattenummer, som liknar ett CPR-nummer. 

 

Läs mer om CPR-nummer på CPR-registrets webbplats

 

Så gör du för att få danskt CPR-nummer om du ska pendla till Danmark 

Om du är boende i Sverige och ska pendla till ett jobb i Danmark räcker det att du har den typ av CPR-nummer som kallas skattepersonnummer. När du har fått ett anställningskontrakt hos din danska arbetsgivare, ska du ansöka om ett danskt skattepersonnummer, en forskudsopgørelse och ett eSkattekort hos danska skattestyrelsen. Du behöver ditt CPR-nummer för att kunna öppna ett danskt bankkonto vilket många danska arbetsgivare kräver för att betala ut lön.

 

Du kan ansöka online på Skattestyrelsens hemsida

 

Om du inte kan göra en ansökan online, kan du använda en blankett och skicka den elektroniskt via skat.dk eller via vanlig post (adresser finns på blanketten). Kom ihåg att bifoga de dokument som efterfrågas.

Väljer du att skicka blanketten med e-post ska du göra följande på skat.dk för att komma fram till Skattestyrelsens kontaktformulär (du kan inte använda ditt eget mailprogram) för att skicka blanketten: 

  1. Eftersom du ännu inte har ett danskt personnummer, ska du klicka på "English", därefter "Contact", "other queries" och sedan "Alternativelysend an email", "without logging on".
  2. Välj "Individuals" och sen "Tax registration upon arrival in Denmark".
  3. Till sist välj "Working temporarily in Denmark (form 04.063)" för att komma fram till sidan där du ska skicka in blanketten som bifogad fil.  

 

Detta ska du bifoga din ansökan online eller blankett 04.063 EN/DK: 

  • En kopia av din anställningskontrakt(undertecknat).  
  • En kopia av ditt pass (sidan med foto) eller ett nationellt ID-kort. I Sverige är det Polisen som utfärdar pass och nationellt ID-kort. Observera att körkort, ID-kort utfärdade av Skatteverket eller olika typer av bankkort inte är godkända. Om du inte har ett svenskt pass ska du skicka en kopia av det pass som du har.
  • Kopia av ditt svenska personbevis, eller om du är gift; familjebevis och eventuellt vigselattest, vilket begärs av Skatteverket i Sverige.

Du kan skaffa ditt personbevis/familjebevis på skatteverkets webbplats eller få en utskrift direkt hos Skatteverket på Øresunddirekts Informationscenter, Hjälmaregatan 3 i Malmö. Du kan också kontakta Skatteverket för att få hem ett brev med personbeviset/familjebeviset med vanlig post.

 

Beställ personbevis på Skatteverkets hemsida

 

  • Om du inte är medborgare i Norden, EU eller Schweiz ska du ha ett danskt arbetstillstånd, som du också skickar in kopia på. 

 

Väntetid 

Skattestyrelsen får inte utfärda personnummer till dig förrän tidigast 21 dagar innan du ska börja ditt arbete. På grund av varierande handläggningstider kan du förvänta dig flera veckors väntetid. Ditt danska skattepersonnummer och forskudsopgørelsen skickas hem till dig med brev. 

 

Läs mer på Skattestyrelsens webbplats

 

Så gör du för att få danskt personnummer om du ska flytta till Danmark 

Om du däremot ska flytta till Danmark, ska du ansöka om ett "riktigt" CPR-nummer. 

 

Läs mer om CPR-nummer om du ska flytta till Danmark 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista: Fått jobb i Danmark – detta ska du ordna direkt

Har du precis fått jobb i Danmark?

I vår checklista kan du läsa om vilka praktiska steg du ska ta och vad du behöver tänka extra på.

 

Vi stöds av