CPR-nummer om du flyttar till Danmark

Senast uppdaterad 2019-04-23
Om du flyttar till Danmark och planerar att stanna i mer än tre månader, ska du ha ett danskt personnummer, ett så kallat CPR-nummer.
Skriv ut

Flyttar du från Sverige till Danmark för att stanna i mer än 3 månader ska du registreras i den danska folkbokföringen - "folkeregistret". Det gör du på ett borgerservicecenter i den kommun du flyttar till.

CPR- nummer om du flyttar till Köpenhamn

Om du flyttar från Sverige till Danmark och avser att stanna mer än 6 månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregistret" på ett borgerservicecenter i den kommun du flyttar till. Ungefär sex veckor efter din registrering får du ett "sundhedskort" och ett personnummer (CPR-nummer). Sundhedskortet innehåller upplysningar om innehavarens läkare och försäkringsstatus.


Flyttar du till Danmark ska du först ansöka om personnummer online, senast 5 dagar efter att du har flyttat. Därefter får du ett meddelande om att besöka International House på Gyldenløvesgade 11, 1600 København V.

Ansök hos International House

Se öppettider på international House webbplats


Det är inte enbart folkeregistret som bör få besked om din flytt. Andra, till exempel tandläkare och banker, bör också meddelas om flytten. På posten i Danmark kan du hämta en kom-i-håg-lista som kan vara till hjälp för att minnas vilka du bör meddela.

 

EU-registreringsbevis

Om du är medborgare i ett nordiskt land och flyttar till Danmark från ett land utanför Norden ska du även uppvisa ett EU-registreringsbevis. Detta gäller även om du som är svensk medborgare och ska köpa bostad i Danmark. Du kan få ett EU-registreringsbeviset genom att boka tid hos SIRI Copenhagen. 

Boka en tid för att få utfärdat ett EU-registreringsbevis.

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av