CPR-nummer om du flyttar till Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-02
Om du flyttar till Danmark och planerar att stanna i mer än tre månader, ska du ha ett danskt personnummer, ett så kallat CPR-nummer.
Skriv ut

Flyttar du från Sverige till Danmark för att stanna i mer än 3 månader ska du normalt registreras i den danska folkbokföringen - "folkeregistret". Är du nordisk medborgare har du rätt att bo i Danmark i upp till 6 månader utan att registrera dig. När du som nordisk medborgare registrerar dig i Danmark, avregistreras du i Sverige (eller det nordiska  land du är registrerad i innan) automatiskt, eftersom man inte kan vara registrerad i två länder samtidigt. 

 

CPR-nummer om du flyttar till Köpenhamn

Om du flyttar från Sverige till Köpenhamn och avser att stanna mer än 3 månader, kan du ansöka om CPR-registrering online hos International House. När du har ansökt online, får du ett meddelande med en länk till bokningen. Du bokar en tid för fysiskt möte på International House, Gyldenløvesgade 11, 1600 København V, och först här görs registreringen och du får ett CPR-nummer. 4-6 veckor efter din registrering får du ett "sundhedskort" via vanliga posten. 

 

Ansök hos International House

 

Det är inte enbart folkeregistret som bör få besked om din flytt. Andra, till exempel tandläkare och banker, bör också meddelas om flytten. På posten i Danmark kan du hämta en kom-i-håg-lista som kan vara till hjälp för att minnas vilka du bör meddela.

 

CPR-nummer om du blir boende i Sverige och jobbar i Danmark

Om du bor i Sverige och jobbar i Danmark, räcker det med ett personligt skattenummer, som liknar ett CPR-nummer. Skillnaden är att man är registrerad som skattebetalare i Danmark, men inte som bosatt i Danmark.

 

Läs mer om CPR-nummer för dig som jobbar i Danmark

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av