Så söker du jobb i Danmark

Senast uppdaterad 2024-03-15
Om du funderar på att söka jobb i Danmark kan du söka bland lediga tjänster här på Øresunddirekt, kolla företagens hemsidor eller skicka en "uopfordret ansøgning". Fler tips till drömjobbet i Danmark hittar du här.
Skriv ut
Hör mer om fördelarna med att bo i Sverige och jobba i Danmark.

Tips var du hittar lediga jobb i Danmark

  • På svenska arbetsförmedlingens platsbank kan du skriva Danmark som arbetsort när du söker efter jobbannonser.

Platsbanken på arbetsförmedlingens webbplats

  • Håll koll på intressanta företag/organisationer via dagspress och internet. Vilka kan tänkas anställa ny personal inom kort?
  • Undersök företagens egna webbplatser, där du oftast hittar aktuella tjänster under rubriker som t ex "Job hos os", "Ledige stillinger".
  • Skicka spontanansökningar vilket är vanligare i Danmark och kallas "uopfordret ansøgning". De allra flesta danska arbetsgivare uppskattar spontanansökningar, som betraktas som ett tecken på initiativrikedom och framåtanda. Tips: skicka direkt till avdelningschefen i den avdelning som är mest relevant för dig. Man sparar ofta ansökningar för framtida behov.
  • "Knacka dörr". I vissa branscher där det ingår mycket kundkontakt (t ex hotell, restaurant och butik) kan det vara en bra idé att dyka upp på arbetsplatsen med ett färdigt CV och brev i handen.
  • Kontakta danska fackföreningar/a-kassa. De kan också förmedla nya jobb.
  • Anmäl dig till olika rekryteringsföretag.
  • Använd olika onlinejobbbanker där du kan lägga in ditt CV. 

 

Jobcenter - den danska arbetsförmedlingen

Jobnet är en jobbank som drivs av danska Jobcenter och som motsvarar Arbetsförmedlingens Platsbanken. På Jobnets hemsida kan du söka efter lediga jobb och få tips som arbetssökande i Danmark. Du kan även besöka Work in Denmarks hemsida och söka efter lediga jobb. Work in Denmark är en statlig organisation som arbetar med inrekrytering till Danmark enligt deras "positivliste" från andra länder. Förutom att söka efter lediga jobb kan du även här få konkreta tips till hur du ska söka jobb i Danmark.

 

Läs mer om "positivlisten" på nyidanmark.dk

 

Läs mer om Work in Denmark

 

Anställning i Danmark

Ansökningsförfarandet i Danmark är snarlikt det svenska. Det som skiljer är möjligen att anställningsprocessen ofta går snabbare. Du kan få mer tips om vad du ska tänka på när du ansöker inne på den danska arbetsförmedlingens sida - jobnet.dk.

 

Läs mer i vår artikel om anställningsavtal i Danmark

 

Arbets- och uppehållstillstånd för utländska medborgare

Om du är medborgare i ett nordiskt land kan du fritt resa till Danmark för att bo eller arbeta. Om du är medborgare i ett EU/ESS land kan du uppehålla dig fritt i Danmark under 3 månader då du söker arbete och har en verklig chans att hitta ett jobb.
Om du är medborgare i ett land som står utanför EU/ESS så finns det en rad faktorer som avgör om du kan få uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Danmark. 

 

Läs mer om reglerna på nyidanmark.dk

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Hitta ditt nästa jobb i Danmark

Vi har samlat annonser för lediga jobb på pendlingsavstånd från Skåne till Östra Danmark - sök bland över 6000 jobbannonser.

 

Välkommen till informations­möte

Funderar du på hur du kan söka jobb eller jobba på andra sidan sundet? 

 

 

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av