Så söker du jobb i Danmark

Senast uppdaterad 2019-03-12
Om du funderar på att söka jobb i Danmark kan du söka bland lediga tjänster här på Øresunddirekt, kolla företagens hemsidor eller skicka en "uopfordret ansøgning". Fler tips till drömjobbet i Danmark hittar du här.
Skriv ut

Hitta jobbet här på Øresunddirekts webbplats

I samarbete med den danska jobbportalen Jobindex kan du hitta lediga jobb i Danmark här på Øresunddirekts webbplats. Vi har gjort en avgränsning så att du ser de tjänsterna som du enkelt kan pendla till från Skåne.

Se lediga jobb i Danmark

 

Tips var du hittar lediga jobb i Danmark

  • På svenska arbetsförmedlingens platsbank kan du skriva Danmark som arbetsort när du söker efter jobbannonser.

Platsbanken på arbetsförmedlingens webbplats

  • Håll koll på intressanta företag/organisationer via dagspress och internet. Vilka kan tänkas anställa ny personal inom kort?
  • Undersök företagens egna webbplatser, där du oftast hittar aktuella tjänster under rubriker som "Job hos os".
  • Skicka spontanansökningar vilket är vanligare i Danmark och kallas "uopfordret ansøgning". De allra flesta danska arbetsgivare uppskattar spontanansökningar, som betraktas som ett tecken på initiativrikedom och framåtanda. Tips: skicka direkt till avdelningschefen i den avdelning som är mest relevant för dig. Man sparar ofta ansökningar för framtida behov.
  • "Knacka dörr". I vissa branscher (t.ex där det ingår mycket kundkontakt) kan det vara en bra idé att dyka upp på arbetsplatsen med ett färdigt CV och brev i handen.
  • Kontakta fackföreningar/a-kassa. De kan också förmedla nya jobb.
  • Anmäl dig till olika rekryteringsföretag.
  • Använd olika onlinejobbbanker där du kan lägga in ditt CV. 

 

Jobcenter - den danska arbetsförmedlingen

Jobnet är en jobbank som drivs av danska Jobcenter och som motsvarar Arbetsförmedlingens Platsbanken. På Jobnets hemsida kan du söka efter lediga jobb och få tips som arbetssökande i Danmark. Du kan även besöka Work in Denmarks hemsida och söka efter lediga jobb. Work in Denmark är den myndighet som arbetar med inrekrytering av högkvalificerad arbetskraft till Danmark enligt deras "positivliste" från andra länder. Förutom att söka efter lediga jobb kan du även här få konkreta tips till hur du ska söka jobb i Danmark.

Läs mer om "positivlisten" på nyidanmark.dk

 

Anställning i Danmark

Ansökningsförfarandet i Danmark är snarlikt det svenska. Det som skiljer är möjligen att anställningsprocessen går snabbare. Du kan få mer tips om vad du ska tänka på när du ansöker inne på den danska arbetsförmedlingens sida - jobnet.dk.

 

Läs mer i vår artikel om anställningsavtal i Danmark

 

Arbets- och uppehållstillstånd för utländska medborgare

Om du kommer från ett land inom Norden kan du fritt resa till Danmark för att bo eller arbeta. Om du är medborgare i ett EU/ESS land kan du uppehålla dig fritt i Danmark under tiden du söker arbete och har en verklig chans att hitta ett jobb.
Om du är medborgare i ett land som står utanför EU/ESS så finns det en rad faktorer som avgör om du kan få uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Danmark. 

Läs mer om reglerna på nyidanmark.dk

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Välkommen på informations­möte

Funderar du på hur du kan söka jobb eller jobba på andra sidan sundet? 

Varje vecka håller vi informationsmöten om den danska arbetsmarknaden där du får massor med matnyttig info om att jobba i Danmark.