Skriv ett bra personligt brev när du söker jobb i Danmark

Senast uppdaterad 2024-03-15
En bra ansökan består av ett personligt brev och ett CV. I ditt personliga brev beskriver du varför du söker jobbet och framhäver några av de kompetenser som du har beskrivit närmare i ditt CV.
Skriv ut

Läs och förstå den danska jobbannonsen

Börja med att sätta dig in i vad arbetsgivaren efterfrågar till den lediga tjänsten och om du har en profil som matchar. De kvalifikationer som står i annonsen är oftast en önskelista och du behöver inte passa in på alla för att söka jobbet. Satsa på att lyfta fram de kvaliteter som du tror kan uppfylla deras behov.

 

Vilket språk ska jag skriva på?

I jobbannonsen får du en indikation på vilket språk som är huvudspråket på företaget/i organisationen. Behärskar du inte danska så skriv på svenska, eller engelska, ifall annonsen är skriven på engelska. 

 

Ha en bra struktur

Strukturera din ansökan på ett bra sätt med en säljande inledning, ett mittenparti och en avslutning. Tänk på vad de olika delarna ska innehålla så att de att följer strukturen.

  1. En bra inledning ska handla om varför du söker just det här jobbet, och med några få ord, varför arbetsgivaren ska välja just dig.
  2. Ett bra mittenparti kan till exempel beskriva hur dina kompetenser stämmer överens med det som arbetsgivaren efterfrågar.
  3. En bra avslutning bör peka framåt. Vad kan du bidra med när det gäller just det här jobbet? Hur passar en eventuell anställning in i dina personliga mål och visioner om framtiden?

 

Fånga läsaren

Skriv en kort och koncis jobbansökan. Ditt personliga brev ska helst inte fylla mer än ½- 1 A4-sida med 1,5 i radavstånd. Arbetsgivaren får i vissa fall flera hundra ansökningar, så du vinner på att lyfta fram dina viktigaste poänger på ett överskådligt sätt. På så sätt är det lätt för läsaren att skumma texten men ändå få med det viktigaste. Ett vanligt misstag är att framhäva för många kompetenser. Det gör texten lång och oöverskådlig för läsaren. Din ansökan ska vara en aptitretare som gör arbetsgivaren nyfiken på att träffa dig.

Undvik detta i din ansökan:

  • Nämn aldrig vad du inte kan utan framhäv istället det du kan.
  • Använd inte för många beskrivande ord i stil med ”ambitiös”, ”flexibel” och ”Initiativrik”. Använd utrymmet till att beskriva det du verkligen kan.
  • Använd inte exakt samma ord som står i jobbannonsen. Försök att hitta andra, liknande sätt att beskriva samma poänger på.

 

Fler tips och hjälp till jobbsökning i Danmark

Det är ganska vanligt att olika jobbportaler har vägledare som kan ge dig personlig återkoppling på ditt brev och ditt CV. Vissa portaler kräver dock att du har lagt in ditt CV på deras hemsida. Länken nedan går till danska Jobindex, som erbjuder personlig vägledning till dig som söker jobb.

Besök JobIndex webbplats för gratis vägledning

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Söka jobb i Danmark

Funderar du på att söka jobb i Danmark?

Vi har checklistan som hjälper dig steg för steg. Här hittar du bland annat länkar till jobbportaler och information om lön i Danmark.

 

 

Vi stöds av