A-kassa - Om du blir uppsagd från ditt arbete i Danmark

Senast uppdaterad 2024-03-05
Om du bor i Sverige, men blir uppsagd från ditt arbete i Danmark är det viktigt att du anmäler dig till en svensk a-kassa redan på din första arbetslösa dag.
Skriv ut

Helt arbetslös

Så länge du arbetar enbart i Danmark ska du enligt EU-regler aktivt gå med i en dansk a-kassa, om du vill omfattas av arbetslöshetsförsäkring. Blir du helt arbetslös så är det hos en svensk a-kassa som du ansöker om ersättning. Som arbetslös ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen i Sverige din första arbetslösa dag. För att få inkomstrelaterad ersättning måste du ansöka om medlemskap i svensk a-kassa. Detta sker skriftligt på en blankett som du hittar på a-kassans hemsida. Det är viktigt att det inte blir något glapp i medlemskapet då du byter från dansk till svensk a-kassa. Din skriftliga ansökan ska vara inkommen till din a-kassa senast samma månad som du vill bli medlem. På din ansökan ska du informera om att du varit "gränsarbetare".

 

Delvis uppsagd från jobb i Danmark

Om du får nedsatt arbetstid på grund av arbetsbrist, så att du fortsättningsvis jobbar deltid, så ska du istället kontakta danska Jobcenter och dansk a-kassa.

 

Efter arbete i Danmark, kontakta rätt a-kassa i Sverige

Du ska ansöka om medlemskap i den svenska a-kassa inom vars verksamhetsområde du senast arbetat, i detta fall i Danmark. Undantaget är Alfa-kassan som är öppen för alla yrkesgrupper. Förteckning över de svenska a-kassorna finns på Sveriges A-kassor. Är du osäker vilken a-kassa du ska tillhöra kan du alltid ringa en a-kassa och fråga.

 

Läs mer på Sveriges A-kassor

 

Om du bor i Danmark, får dansk a-kassa och planerar att flytta till Sverige  

Har du arbetat i Sverige någon gång under de senaste 5 åren och varit medlem i en svensk a-kassa bör du kontakta en EU-handläggare på den svenska a-kassa du ska gå med i, utifrån ditt senaste yrke, för att undersöka möjligheten att kunna återinträda direkt i det svenska systemet.

Om du får dansk a-kassa kan du i vissa fall ta med dig dina danska dagpengar till Sverige under 3 månader. Kontakta din danska a-kassa och säg att du vill ansöka om U2, exportera din a-kassa för att söka arbete i Sverige. 

 

Läs med om dansk a-kassa i utlandet hos borger.dk

 

Obs! Tänk på att när du som gränspendlare kontaktar en a-kassa i Sverige eller Danmark, ska du be om att få prata med deras EU-handläggare (EU-sagsbehandler).

Förbered din ansökan i god tid om du vet att du kommer bli arbetslös. Information om vilka blanketter du behöver kan du oftast hitta på a-kassans hemsida. Följ instruktionerna på blanketterna och var noggrann med de uppgifter du lämnar, annars riskerar du att det tar längre tid innan du kan få ersättning. Från din danska a-kassa behöver du ett intyg som heter "PD U1". Din svenska a-kassa ska rekvirera intyget. Detta intyg ser du normalt inte själv, eftersom din svenska a-kassa ska rekvirera intyget direkt från din danska a-kassa.
Har du inte varit medlem i dansk a-kassa är det Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i Danmark som också utfärdar intyget. 

 

Ansök om blankett PD U1 på STARs webbplats

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Sluta jobba i Danmark

Ska du sluta ditt arbete i Danmark? 

I vår checklista får du koll på vad du ska tänka på när du lämnar den danska arbetsmarknaden och åter ska börja arbeta eller söka nytt jobb i Sverige.

 

Vi stöds av