Tandläkare när du jobbar i Danmark

Senast uppdaterad 2022-02-09
I Danmark har alla under 18 år rätt till gratis tandvård. Du som bor i Sverige och jobbar i Danmark kan fortsätta att gå till en svensk tandläkare. Du ska dock ansöka om ett intyg från Försäkringskassan.
Skriv ut

Besöka tandläkare i Danmark


Tandvårdsbidrag i Danmark

Hur stort ditt bidrag blir beror på hur gammal du är. 

Läs mer på borger.dk

 

Akut tandvård i Danmark

Om du behöver akut tandvård utanför tandläkarnas normala öppettider, till exempel när du har tandvärk eller en skada har uppstått, kan du kontakta en jourhavande tandläkare. Jourhavande tandläkare finns antingen på en klinik i lokalområdet eller som en del av akuten. Pendlare har rätt till samma bidrag som personer som bor i Danmark. Tänk dock på att den danska sjukförsäkringen inte betalar för behandlingar som utförs i Sverige.

Tandläkare i Sverige när du jobbar i Danmark

Du som bor i Sverige men arbetar i Danmark och är socialförsäkrad där, har också rätt till svensk subventionerad tandvård. Innan du besöker tandläkaren ska du ansöka om ett intyg från Försäkringskassan som du ska visa upp vid besöket. Intyget heter "Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i Sverige men försäkrade i ett annat EU/EES-land eller Schweiz" (FK 5164).

Du ansöker om intyget med blankett 5435 "Ansökan om intyg om rätt till vård eller EU-kort" eller via mina sidor på Försäkringskassans webbplats.

I ansökan ska du bifoga:

  • kopia på anställningsbevis
  • ditt senaste lönebesked
  • kontaktuppgifter till din arbetsgivare

Kom ihåg att skriva ditt svenska personnummer på alla dokument som du skickar in. 

 

Kontakta Försäkringskassan på Øresunddirekts Informationscenter i Malmö om du har frågor.  

Kontaktuppgifter Øresunddirekt 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av