Rätt till sjukvård när du jobbar i Danmark

Senast uppdaterad 2020-06-12
Danmark har offentlig sjukvård vilket betyder att du har rätt att bli behandlad hos en läkare eller på ett sjukhus. Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark, kan du välja i vilket land du vill behandlas.
Skriv ut

Rätt till sjukvård i Danmark

Danmark har offentlig sjukvård vilket betyder att du har rätt att bli behandlad hos en läkare eller på ett sjukhus. Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark, kan du välja i vilket land du vill behandlas.

 

Ansök om det "Det særlige sundhedskort" för pendlare

Det "særlige sundhedskort" du får som pendlare är ett plastkort med dina födelsedata samt ditt danska CPR-nummer på. Det ger dig rätt till att använda den danska sjukvården på lika villkor som alla danska medborgare även om du inte är folkbokförd i Danmark. Du kan få det særlige sundhedskort (som är gratis) även om du inte bor i Danmark men är socialförsäkrad där. 

Hur ansöker man om det særlige sundhedskort?

Du ansöker via digitalt formulär på borger.dk. Du kan bli ombedd att bifoga olika dokument (beror lite på din situation) som:

  • kopior av de tre senaste lönespecifikationerna, där ditt danska CPR-nummer framgår
  • samt en kopia av ditt anställningskontrakt. 

Kortet, som har en giltighetstid på två år, kallas också i folkmun för gränsgångarbevis. Det tar ca 2-3 veckor innan du mottager ditt kort. 

Ansök om ditt særlige sundhedskort

Om du bor i Danmark

Om du bor i Danmark ska du ha ett 'vanligt' sundhedskort (tidigare kallat "det gule sygesikringsbevis"). Kortet ger dig rätt till behandling hos både allmänläkare och specialister. Du kan också få bidrag till medicin, tandläkare, sjukgymnastik, fotvård, kiropraktor och psykolog.

På kortet står ditt namn, cpr-nummer och kontaktupplysningar till din egen läkare i Danmark.

 

EU-sjukkort

Det blå EU-sjukkortet (det europeiska sjukförsäkringskortet) ska du få från det land där du är socialförsäkrad. Kortet ger dig rätt till sjukvård i övriga länder i Europa. Du ansöker via borger.dk. Obs! Om du har barn och båda föräldrarna jobbar i Danmark ska också det blå EU-sjukkortet för barn utfärdas i Danmark.

Ansök om EU-sjukkort 

 

För mer information kontakta Försäkringskassan på Øresunddirekts Informationscenter i Malmö.

Kontaktuppgifter Øresunddirekt

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att besöka vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

 

Måndag - fredag 10.00 - 15.00

 

Vi stöds av