Reserestriktioner till Danmark pga coronavirus/covid-19

D. 2020-10-26
Den danska polisen utför stickkontroller periodvis vid den danska gränsen. För biltrafiken sker detta på Pepparholm och för tågtrafiken sker det på Köpenhamns flygplats. Läs mer om vilken dokumentation du behöver för att korsa gränsen här nedan.
Skriv ut

Den 10 Oktober 2020 ändrades kategoriseringen av Sverige från "öppen" till "i karantän". Det betyder att varje region kommer att utvärderas enskilt varje vecka och sedan bli kategoriserad som antingen öppen eller i karantän.

 

Läs om vilka regioner som kategoriseras som öppna på coronasmitte.dk

 

Om man inte är dansk medborgare, och bosatt i en region som bedöms vara i karantän, måste ha ett berättigat syfte för att kunna resa in i. Ett berättigat syfte är t ex att resa till ett arbete i Danmark, samt transit för resande (t ex från Kastrup flygplats).

 

Läs mer om berättigade syfften på coronasmitte.dk

 

Det gäller specifika regler för gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland.

 

Läs mer i vår artikel om reglerna för resor från gränsregionerna i här

 

 

 

Trafiken mellan Danmark och Sverige

Krav på munskydd eller visir i kollektivtrafiken

Det är krav på munskydd eller visir i kollektivtrafiken i Danmark. Detta gäller också tåg och färjetrafiken mellan Sverige och Danmark.

Läs mer om kravet på sst.dk

Skånetrafiken

Med anledning av gränskontrollen har Skånetrafiken reducerat trafiken över Öresundsbron. Från den 8 juni går det tre tåg i timmen till och från Danmark under dagtid.

Läs mer om resor till Danmark på skanetrafiken.se

DSB

För resor vidare in i Danmark kan det krävas platsbiljett. Detta gäller inte på Öresundstågen. Platsbiljetten är kan hämtas i DSBs app eller i DSBs biljettautomater.

Läs mer på dsb.dk

SJ

SJ har ställt in tågen till och från Danmark. Tågen vänder därför i Malmö. Har du biljett och berörs av detta får du information via sms om stängd gräns och tågvänding i Malmö samt erbjudandet om fri om- eller avbokning.

Läs mer på sj.se

Flygtrafik

Information om flygtrafiken från Köpenhamns flygplats finns på cph.dk. Observera att det är krav på ansiktsmask för alla som vistas på flygplatser i Danmark.

Mer information finns på cph.dk 

Färjeförbindelser

Håll dig uppdaterad om färjeförbindelserna till och från Danmark på rederiernas hemsidor.

Läs mer om trafiken över Öresund på forsea.dk

 

Läs mer förbindelsen till Bornholm på bornholmslinjen.dk

Läs mer om förbindelserna till Bornholm på bornholmslinjen.dk

Nya riktlinjer för reserestriktioner

När och hur betraktas Sverige som 'öppet'?

Kartan över vilka länder som räknas som öppna eller ”i karantän” uppdateras varje torsdag. Läs mer om restriktionerna och se kartan över öppna länder på den danska polisens hemsida.

Karta över öppna länder på coronasmitte.dk

 

På Statens Serum Instituts hemsida finns mer information och den statistik på sjukdomstillfällen i Danmark och övriga EU som ligger till grund för restriktionerna.

Mer information och statistik på ssi.dk

Observera att det är polisen vid gränskontrollen som fattar beslut vid varje enskilt fall. Polisen har rätt att stoppa en person som visar tydliga sjukdomstecken, t.ex. hosta eller feber från att resa in i Danmark.

Om du har frågor angående inreserestriktionena, kan du ringa en myndighetsgemensam hotline: (+45) 7020 0233.

 

Informationen uppdateras löpande.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Coronavirus covid-19 påverkar även Øresunddirekt

För att minska spridningen av coronavirus/covid-19 stänger Øresunddirekt för besök på Informationscenteret i Malmö. Vi kan fortfarande kontaktas via telefon och e-mail. 

Vi stöds av