Inresa i Danmark för bosatta i Skåne, Blekinge och Halland

D. 2020-11-19
Skåne, Blekinge och Halland är på Danmarks lista över regioner som klassas som karantän. Läs mer om hur det kommer att påverka dig här.
Skriv ut

Foto: News Øresund - Johan Wessman

 

Nya regler lördagen den 10 oktober 2020

Från den 10 oktober 2020 kategoriseras Sverige åter igen som ”i karantän”. Det betyder att varje region nu kommer att utvärderas efter antal rapporterade fall av coronavirus/covid-19 och kategoriseras antigen som ”öppet” eller ”i karantän”. Det gäller speciella regler för gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland som du kan läsa om här nedan.

Läs mer om inresa från ett land i karantän på coronasmitte.dk

Läs mer om vilken legitimation som krävs för din resa på politi.dk

 

Gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland

Från den 27 juni 2020 tillämpar Danmark en ny modell för inresor från EU och Schengenområdet (samt Storbritannien) – vilket också innefattar resor till och från Sverige. Länder kategoriseras antingen som ”öppna” eller ”i karantän”, vilket påverkar möjligheterna att resa in i landet. Eftersom Sverige nu kategoriseras som ”i karantän” görs det en individuell värdering av varje region.

För personer boende i gränsregionerna Skåne, Halland och Blekinge gäller det specifika regler. Personer från de tre regionerna kan resa in i Danmark utan ett starkt berättigat syfte, men måste visa upp vissa dokument för att komma in i Danmark. Vilka dokument som man måste ha med sig skiljer sig beroende på om regionen är kategoriserad som ”i karantän” eller inte. Varje vecka uppdateras kartan över vilka regioner som är öppna eller inte. Om en region uppdateras till ”öppen” lättas kraven på dokumentation.

SSI (Statens Serum Institut) lägger ut en uppdaterad lista på vilka regioner som är öppna varje torsdag klockan 16:00. Läs mer om vilken dokumentation som krävs beroende på din regions kategorisering här nedan.

Se vilka länder och regioner som vid nuvarande räknas som öppna på ssi.dk

Läs mer om Danmarks gränsöppningsstrategi på um.dk

Om din region kategoriseras som öppen

Om du vill resa från en gränsregion som kategoriseras som öppen behöver du ha med dig följande dokument för att resa in i Danmark utan ett ”starkt berättigat syfte”:

 1. Giltig resehandling, dvs. pass eller annan giltig legitimation
 2. Bevis på vilken region du är folkbokförd i – vi rekommenderar ett personbevis som heter ”Hemortsbevis” – det innehåller information om län och folkbokföringsuppgifter från 2020.
  • Om du har BankID kan man skriva ut beviset från skatteverket.se
  • Om du saknar BankID kan du beställa hem ett hemortsbevis till din folkbokföringsadress. Detta tar ca. 2-3 arbetsdagar.

Om du reser med barn under 18 år ska du, utöver all dokumentation ovan, ta med dig ett familjebevis där din relation till ditt barn framgår. Ett familjebevis är ett personbevis som kan beställas från skatteverket.

Beställ familjebevis på skatteverket.se

 

Den danska polisen kan alltid stoppa en person som visar tydliga sjukdomstecken, t.ex. hosta eller feber från att resa in i Danmark.

Läs mer om vilka dokument du behöver ha med dig på coronasmitte.dk

Läs mer om dokumentation för öppna länder och inresor med ett starkt berättigat syfte på coronasmitte.dk

Om din region kategoriseras som i karantän (Skåne, Blekinge, Halland)

Om du vill resa från en gränsregion som kategoriseras som i karantän behöver du följande dokument för att kunna resa in i Danmark utan ett ”starkt berättigat syfte”:

 1. Giltig resehandling, dvs. pass eller annan giltig legitimation.
 2. Bevis på vilken region du är folkbokförd i – vi rekommenderar ett personbevis som heter ”Hemortsbevis” – det innehåller information om län och folkbokföringsuppgifter från 2020.
  • Om man har BankID kan man skriva ut beviset från skatteverket.se
  • Om man saknar BankID så kan man beställa hem hemortsbeviset till sin folkbokföringsadress. Detta tar ca. 2-3 arbetsdagar.
 3. Ett negativt covid-19-test som inte är mer än 72 timmar gammalt. 

Information om hur och vem som kan bli testad i din region finns på 1177.se

Observera att så kallade "hemmatest" inte godkänns. Använd danska polisens intyg. 

Hämta polisens intyg här

Det finns även privata aktörer som erbjuder covid-19-test, men det är då inte kostnadsfritt.

Antikroppstester är inte giltiga vid gränsen.

Den danska polisen kan också stoppa en person som visar tydliga sjukdomstecken, t.ex. hosta eller feber från att resa in i Danmark.

Läs mer om vilka dokument du behöver ha med dig på coronasmitte.dk

Läs mer om regioner i karantän, dokumentation och inresor med starkt berättigat syfte på coronasmitte.dk

Resande från övriga Sverige

Från den 10 oktober 2020 görs det en enskild utvärdering för varje svensk region. Om du inte bor i en gränsregion och din region listas som "i karantän", kan du enbart resa in i Danmark om du har ett starkt berättigat syfte.

Läs mer om din region räknas som öppen eller "i karantän" på coronasmitte.dk

Läs mer om att resa in i Danmark med ett starkt berättigat syfte här

 

 

 

Reseinformation från Utrikesdepartementet

Tidigare avrådde det svenska Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till Danmark. Den avrådan hävdes den 29 juli.

Håll dig uppdaterad på swedenabroad.se

 

Undersök om din försäkring gäller

Om du väljer att resa till Danmark trots att utrikesdepartementet avråder från resor till Danmark är det särskilt viktigt att du undersöker om din försäkring gäller. Många reseförsäkringar täcker inte resor till länder som utrikesdepartementet avråder resor till. I Danmark kan du använda det blåa sjukförsäkringskortet, men det är bra att observera att det bara ger dig rätt till sjukvård på samma villkor som danska invånare.

 

Kontrollera om din arbetsgivare har några interna riktlinjer

I princip kan din svenska arbetsgivare inte bestämma om du kan resa till Danmark eller inte. Din arbetsgivare har dock en skyldighet att tillhandahålla en säker arbetsmiljö för alla sina anställda och se till att det inte finns någon risk för smittspridning på arbetsplatsen. På sätt kan din arbetsgivare bestämma hur din resa ska hanteras i relation till ditt arbete. Om du reser trots myndigheternas rekommendationer, kan du t.ex. behöva gå i karantän när du kommer tillbaka till Sverige.

 

Listan över vilka regioner och länder som kategoriseras som "i karantän" eller "öppna" uppdateras varje vecka. Vi uppdaterar sidan löpande.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av