Gränspendlare ska visa max 72 timmar gammalt negativt covid-test Reserestriktioner för gränspendlare

Inresa i Danmark för bosatta i gränsregion

D. 2021-02-25
Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland klassas som gränsregioner, och här gäller särskilda inreseregler för att underlätta för bl a gränspendlare.
Skriv ut

Foto: News Øresund - Johan Wessman

 

Nya reserestriktioner för gränsregionerna

Personer bosatta i gränsregionerna kan fortsatt resa in i Danmark - både med och utan ett berättigat syfte.

Om man bor i en gränsregion och har ett godkänt syfte krävs ett covid-test som är max 72 timmar gammalt vid inresa. 

Om man bor i en gränsregion men inte har ett godkänt syfte, krävs ett negativt covid-test som är max 24 timmar gammalt. 

 

Inresa i Danmark från gränsregionerna Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland

För personer boende i gränsregionerna Skåne, Halland, Blekinge eller Västra Götaland gäller specifika regler för inresa i Danmark.

Om du vill resa från en gränsregion behöver du för att kunna resa in i Danmark  ett ”starkt berättigat syfte”. Ett starkt berättigat syfte kan t ex vara arbete, godstransport, sjuktransport eller resor för barn med föräldrar med delad vårdnad på båda sidor om gränsen. 

 

 1. Giltig resehandling, dvs. pass eller annan giltig legitimation.

 2. Bevis på vilken region du är folkbokförd i – vi rekommenderar ett personbevis som heter ”Hemortsbevis” – det innehåller information om län och folkbokföringsuppgifter från 2020.
  • Om man har BankID kan man skriva ut beviset från skatteverket.se
  • Om man saknar BankID så kan man beställa hem hemortsbeviset till sin folkbokföringsadress. Detta tar ca. 2-3 arbetsdagar.

 3. Ett negativt covid-19-test som inte är mer än 72 timmar gammalt. (Barn under 12 år behöver inte testas.)
 4. (För barn med föräldrar på båda sidor; barnets personbevis, utdrag ur folkbokföringen för föräldern bosatt i Danmark samt legitimation på den föräldern som följer med.)

Om du däremot inte har ett "starkt berättigat syfte", behöver du ett negativt covid-test som är max 24 timmar gammalt. 

 

Läs mer om inresor från gränsregion på coronasmitte.dk

 

Hitta alla berrättigade syften på coronasmitte.dk

 

Danska medborgare kommer alltid kunna resa in i Danmark vid Öresund genom at visa upp ett giltigt ID.​

 

Krav om test og isolering efter inresa till Danmark

Den danska regeringen har fr o m den 7 februari infört ett krav om efterföljande testning och isolering efter inresa till Danmark.

Observera: Gränspendlare och personer bosatta i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland INTE omfattas av detta krav.

 

Läs mer om kravet på test och isolering efter inresa till Danmark

Läs mer om undantag från kravet härCovid-test i Sverige

Information om hur och vem som kan bli testad i din region finns på 1177.se.

Läs om covid-test på 1177.se (välj region)

 

Som gränspendlare har du möjlighet att få ett test och reseintyg gratis. (Även förälder till barn som ska resa till Danmark till en andra förälder med delad vårdnad får testa sig gratis.) 

Dessa test kan göras hos Vaccina med lokal på Quality Hotel View i Hyllie (boka tid), Scantest vid Emporia parkering (drop-in), eller Min Doktor på flera ställen (drop-in). 

Boka tid hos Vaccina

 

Bli testad av Scantest:

 1. Ta med ditt sundhetskort med ditt CPR-nummer och ett anställningsavtal/arbetsgivarintyg. Här ska det framgå att du har en pågående anställning i Danmark. (För studerande; ta med studiekort eller annan typ av studiebevis, för egenföretagare; ta med ett intyg med ett CVR-nummer, från Det centrale Virksomhedsregister.)

 2. Besök Scantest testcenter.
  Adress: Hyllie Stationsväg 8, ingången vid den västra parkeringsplatsen vid Emporia.
  Öppettider: Måndag till fredag 07.00 till 19.00. Lördag till söndag 09.00 till 19.00.

 3. Du får vänta på svaret vid testcentret. Svaret får du inom 15 minuter. Du får ett reseintyg i pappersform.

 

Bli testad av Min Doktor:

 1. Ta med ditt sundhetskort med ditt CPR-nummer och ett anställningsavtal/arbetsgivarintyg. Här ska det framgå att du har en pågående anställning i Danmark. (För studerande; ta med studiekort eller annan typ av studiebevis, för egenföretagare; ta med ett intyg med ett CVR-nummer, från Det centrale Virksomhedsregister.)

 2. Besök någon av Min Doktors mottagningar nedan. Du behöver inte boka tid. 

  Min Doktor, Hyllie, Malmö

  Min Doktor, ICA Maxi Toftanäs, Malmö

  Min Doktor, ICA Maxi Berga, Helsingborg

  Min Doktor, ICA Maxi Råå, Helsingborg

 3. Du får vänta på svaret vid testcentret. Svaret får du inom 15 minuter. Du får ett reseintyg i pappersform.

 

På Min Doktors hemsida kan du se om de har antigen test på lager innan du reser dit för att testas. Hemsidan uppdateras dagligen.

Se lagerstatus för antigen test på mindoktor.se

Efter att du har fått reseintyget och kan resa in i Danmark, kan du som har ett CPR-nummer förnya intyget varje vecka i Danmark, där det är gratis. Om du inte har möjlighet att testa dig i Danmark på grund av dina arbetstider eller någon annan orsak, kan du fortsätta testa dig gratis i Skåne.

Den danska polisen godkänner både PCR-test och antigen-test, men inte antikroppstest. Krav på testcertifikatet är att där framgår ditt namn, tidpunkt för testet, och utfärdaren. Testcertifikatet kan vara både på papper och digitalt i t ex mobilen. Testsvar som inte tydligt är negativt, godkänns inte. 
Använd gärna danska polisens intyg. 

Hämta polisens intyg på coronasmitte.dk

 

Det finns även andra privata aktörer som erbjuder covid-19-test, men det är då inte kostnadsfritt. Hör eventuellt med din arbetsgivare, om de kan hjälpa dig med kostnaden för ett test. 

Se Folkhälsomyndighetens lista över privata aktörer

 

Covid-test i Danmark

Om du är gränspendlare och har gjort ett covid-test i Sverige för att kunna komma till ditt arbete i Danmark, ska du vara uppmärksam på att testet får vara högst 72 timmar gammalt vid inresetillfället. Det kan vara lättare att få ett test i Danmark. Om du har ett CPR-nummer och ett Sundhedskort, har du möjlighet att göra ett covid-test i Danmark.

Logga in med NemID på coronaprover.dk, för att boka tid för test

 

Det finns desutom möjlighet för att få ett kvicktest (antigentest) flera olika ställen i Danmark.

 

Hitta en kviktest på regioner.dk

 

Observera:

 • Så kallade "hemmatest" är inte godkända.
 • Antikroppstester är inte godkända.
 • Den danska polisen kan stoppa en person som visar tydliga sjukdomstecken, t.ex. hosta eller feber från att resa in i Danmark.
 • Om du har ett positivt covid-test som är minst 14 dagar gammalt, kan polisen göra ett undantag från kravet om ett nytt negativt test, eftersom du fortfarande riskerar att testa positivt, även om du har blivit frisk. 

Läs mer om undantaget på coronasmitte.dk

 

Resande från övriga Sverige

Om du inte bor i en gränsregion, kan du enbart resa in i Danmark om du har ett starkt berättigat syfte. Dessutom krävs ett negativt covid-test som inte är äldre än 24 timmar vid inresetidpunkten. 

Läs mer om att resa in i Danmark med ett starkt berättigat syfte här

 

Transitresor via Köpenhamns flygplats

Behöver du resa in i Danmark för att resa med flyg från Köpenhamns flygplats till ett annat land? För att flyga till Danmark krävs ett negativt covid-test som inte är äldre än 24 timmar. Det är flygbolagen som kontrollerar testet.

Läs mer om transitresor genom Danmark (inklusive Copenhagen airport)

 

Reseinformation från Utrikesdepartementet

Tidigare avrådde det svenska Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till Danmark. Den avrådan hävdes den 29 juli.

Håll dig uppdaterad på swedenabroad.se

 

Undersök om din försäkring gäller

Om du väljer att resa till Danmark trots att utrikesdepartementet avråder från resor till Danmark är det särskilt viktigt att du undersöker om din försäkring gäller. Många reseförsäkringar täcker inte resor till länder som utrikesdepartementet avråder resor till. I Danmark kan du använda det blåa sjukförsäkringskortet, men det är bra att observera att det bara ger dig rätt till sjukvård på samma villkor som danska invånare.

 

Kontrollera om din arbetsgivare har några interna riktlinjer

I princip kan din svenska arbetsgivare inte bestämma om du kan resa till Danmark eller inte. Din arbetsgivare har dock en skyldighet att tillhandahålla en säker arbetsmiljö för alla sina anställda och se till att det inte finns någon risk för smittspridning på arbetsplatsen. På sätt kan din arbetsgivare bestämma hur din resa ska hanteras i relation till ditt arbete. Om du reser trots myndigheternas rekommendationer, kan du t.ex. behöva gå i karantän när du kommer tillbaka till Sverige.

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av