Studiemedel från CSN, när du studerar i Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-18
Du kan ansöka om att använda ditt svenska studiemedel när du pluggar i Danmark. Där är dock en del krav som måste uppfyllas, så undersök alltid vad som gäller just för den utbildning du vill gå.
Skriv ut

Svenskt studiemedel, CSN, när du studerar i Danmark

För att få studiemedel till en eftergymnasial utbildning i Danmark måste:

  • du ha status som studerande i studielandet
  • du vara svensk medborgare. Om du är utländsk medborgare gäller särskilda regler
  • du ha bott i Sverige i en sammanhängande period om minst två år, de senaste fem åren
  • skolan och utbildningen vara godkänd för studiemedel

Om du har beviljats svenskt studiemedel gäller normalt svenska skatteregler. 

 

Centrala Studiestödsnämnden - CSN

 

Extra lån till resor om du pendlar till Danmark

Det är möjligt att ansöka om extra lån från CSN till resor, om du ska pendla fram och tillbaka mellan skolan i Danmark och bostaden i Sverige. Det kallas för "merkostnadslån".

 

Det extra lånet täcker inte hela resan utan du måste betala en del av den själv. I första hand gäller det resor med allmänna färdmedel som tåg och buss. Det går dock att få merkostnadslån även för bil under vissa omständigheter.

 

CSN - merkostnadslån

 

Bosatt i Danmark

Om du skall studera och bosätta dig i Danmark bör du också tänka på att du ska betala hyra i 12 månader, även om du inte får studiemedel hela året. Det kan därför vara bra att se vilka möjligheter som finns att få studiejobb under terminerna - och under sommarlovet. Du kan även undersöka möjligheterna att få danskt studiestöd, så kallad "SU".

 

Danskt studiestöd, SU

SU ges normalt endast till danska medborgare, men om du är svensk medborgare och väljer att flytta till Danmark i samband med din danska utbildning kan du, i vissa särskilda fall, ha rätt till danskt studiestöd. Det kan vara om du till exempel har bott eller arbetat i Danmark tidligare, eller om du är gift med en dansk medborgare.

Om du vill ta reda på vilka möjligheter du har att få danskt studiestöd kan du kontakta SU-medarbetaren på den danska skolan, eller läsa mer på SU Styrelsens hemsida.

 

SU Styrelsens hemsida

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Studera på universitet i Danmark

Har du blivit antagen till ett universitet i Danmark?

Då har du mycket att sätta dig in i - allt från upprop och registrering till studieupplägg och inköp av kurslitteratur. Vi har tips och råd som du kan ha nytta av som nybliven student vid ett danskt universitet.

 

Vi stöds av