Studentbostad i Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-18
Tips! Börja ditt bostadssökande i god tid, för det kan ta tid att hitta en studentbostad i Danmark, särskilt i och omkring Köpenhamn. Tänk på att du betalar hyra för studentbostaden hela året - även under sommaren.
Skriv ut

Korridor och ungdomsbostad i Danmark

Precis som i Sverige kan du bo på studentkorridor i Danmark. Det kallas "kollegium" på danska. För att få hyra rum på ett kollegium måste du vara aktivt studerande på någon typ av utbildning i Danmark. Korridorer är populära eftersom de är billiga och ofta ligger centralt. Du får ett eget rum och ibland även badrum. Annars delar du kök, badrum och sällskapsrum med de andra på korridoren.


Förutom korridorer finns även så kallade ungdomsbostäder, "ungdomsboliger" att hyra. De är små och enbart till för unga och studenter. Vad som gäller för att få hyra en ungdomsbostad skiljer sig för olika kommuner, men ofta måste du vara mellan 18 och 35 år.

 

Sök bostad och ställ dig i bostadskö i Danmark

För att ställa dig i kö till ett korridorrum i Köpenhamn kan du kontakta "Kollegiernes Kontor I København" (KKIK). Via deras webb kan du både se vilka bostäder som finns och ansöka.

 

Kollegiernes kontor i Københavns webbplats

 

Om du letar studentkorridor i och omkring Köpenhamn kan du hitta över 30.000 studenbostader från över 260 danska kollegier på kbh-kollegier.dk. Dom har samtidigt samlat en engelsk guide till dig som letar studentbostad i Köpenhamn. 

 

Gå till kbh-kollegier.dk

 

Läs guiden "Student housing in Copenhagen"

 

Via portaler kan du också söka efter och ställa dig i kö till korridorrum eller ungdomsbostäder i Köpenhamnsområdet.

 

Ungdomsboliger.dk

 

Tänk på att du också kan hitta hyres- och köplägenheter på den vanliga bostadsmarknaden.

 

Läs mer i våra artiklar om Bostad i Danmark

 

Betala hyra för studentbostad hela året i Danmark

I Sverige är det vanligt att du endast betalar för din studentbostad under de månader som du studerar, under sommarlovsmånaderna behöver du alltså inte betala för ditt rum. Du får normalt sett heller inte svenskt studiestöd från CSN under sommarmånaderna

I Danmark däremot betalar du hyra för din studentbostad under hela året, och du får också utbetalt studiemedel "SU" i 12 månader. Om du får svenskt studiemedel till en utbildning i Danmark, ska du alltså vara uppmärksam på att hyran ska betalas 12 månader om året i Danmark även om du bara får studiemedel i de månader du studerar.

Var försiktig när du hyr i andra hand och genom privatpersoner! Det är lätt att råka ut för bedragare så tänk på att inte sända pengar i förväg, överlag så bör du undvika uthyrare som kräver att du betalar i förväg innan du hunnit se boendet.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av