Just nu har vi lite längre svarstider pga skattedeklarationer. Kontakta Øresunddirekt Kontakt och vägledning

Välja egen läkare i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Du som är bosatt i Danmark är knuten till en egen läkare som du själv väljer. Det kallas för ”praktiserende læge”. Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark är du inte knuten till en fast läkare utan får välja en läkare från gång till gång.
Skriv ut

I Danmark finns inte systemet med vårdcentraler som vi har i Sverige. Om du bor i Danmark kan du välja mellan två så kallade sjukförsäkringsgrupper, Grupp 1 där du är knuten till en bestämd läkare eller Grupp 2 där du inte är knuten till en specifik läkare. Det vanligaste är att välja Grupp 1.

Du kan fritt välja vilken läkare du vill, under förutsättning att läkaren kan ta emot fler patienter. Normalt sett ska läkarens mottagning ligga inom ett bestämt avstånd från patientens bostad. I Köpenhamn, Frederiksberg, Tårnby och Dragör är gränsen 5 kilometer medan gränsen i övriga kommuner är 15 kilometer.

 

Välja egen läkare i Danmark

Man väljer läkare i den kommun där man bor. På sundhed.dk kan du söka efter läkare som tar emot nya patienter i din kommun. Ditt val registrerar du digitalt på borger.dk. 

 

Sundhed.dk - find behandler

 

Borger.dk - välj läkare

 

Det är alltid möjligt att byta läkare för den som vill. Om det sker i samband med flytt är det gratis, i annat fall tas en avgift ut. Om du har barn hör de automatiskt till samma läkare som du så länge de är under 15 år. När de är över 15 år kan de själva välja en egen läkare om de vill.

När du behöver träffa en läkare ska du först och främst kontakta din egen läkare under dennes öppettider. Normala öppettider är mellan klockan 8 och 16. Det börjar också bli vanligt att du kan boka tid på läkarens egen hemsida.

 

Om du bor i Sverige

Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark är du inte knuten till en egen läkare i Danmark. Om du behöver läkarhjälp kan du kontakta vilken läkare som helst som är tillgänglig.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av