Dansk sjukförsäkring - offentlig och privat

Senast uppdaterad 2024-02-21
Den offentliga sjukförsäkringen i Danmark betyder att man har rätt till gratis behandling hos läkaren och på sjukhuset. Pendlare, som bor i Sverige och arbetar i Danmark, har normalt rätt till sjukvård i båda länderna.
Skriv ut

Den offentliga, allmänna, danska sjukförsäkringen

Den allmänna sjukförsäkringen gör först och främst att du kostnadsfritt kan bli undersökt och behandlad hos både en så kallad praktiserande läkare och på sjukhuset. Till skillnad från Sverige betalar du alltså ingen patientavgift för att gå till doktorn. Sjukförsäkringen ger dessutom bidrag till bland annat tandvård, medicin, besök hos kiropraktor, sjukgymnastik och sjuktransport.

Om du är en pendlare som bor i Sverige och arbetar i Danmark, omfattas du av sjukförsäkringen i båda länderna. Den danska sjukförsäkringen täcker dock inte dina svenska patientavgifter.

 

Den privata sjukförsäkringen "Danmark" 

Många danskar väljer att också betala till den privata sjukförsäkringen "Danmark", som ägs av dess medlemmar.

För att bli medlem krävs bland annat att man är fullständigt frisk då man blir antagen som medlem. Du får alltså inte lida av några kroniska sjukdomar. Fast bostad i Danmark är också en förutsättning. Pendlare som bor i Sverige kan alltså inte bli medlemmar av "Danmark", trots att de är sjukförsäkrade i Danmark och har ett danskt personnummer.

Som medlem i "Danmark" kan du till exempel få bidrag till glasögon, tandvård och medicin. De utgifter man har rapporteras in till "Danmark" antingen via insända kvitton eller elektroniskt via apotek eller hos tandläkaren. Därefter utbetalas bidragen från denna sjukförsäkring.

 

Läs mer på "Danmark": sygesikring.dk

 

För mer information kontakta Försäkringskassan på Øresunddirekt

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av