Fastighetsskatt - om du köper bostad i Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-09
I Danmark kopplas två typer av skatt till fastigheten: fastighetsskatt och fastighetsvärdesskatt. Även lägenhetsinnehavare ska betala dessa skatter, om lägenheten är en ägarbostad.
Skriv ut

Dansk fastighetsskatt på hus och lägenhet

I Danmark kopplas två typer av skatt till fastigheten: fastighetsskatt och fastighetsvärdesskatt. Även lägenhetsinnehavare ska betala dessa skatter, om lägenheten är en ägarbostad.

Förutom att det finns en fastighetsskatt och fastighetsvärdesskatt så finns det också en "ejendomsavancebeskatning" i vissa situationer. Detta gäller till exempel vid försäljning av tomter och fastigheter som du inte själv bott i, men som du har hyrt ut under hela din tid som ägare.

 

Fastighetsskatt (Ejendomsskat/Grundskyld)

Fastighetsskatten (tomtskatten) beräknas på tomtens värde, vilket beräknas utifrån tomtens placering. Fastighetsskatt fastställs av kommunen och anges i Forskudsopgørelsen. Den betalas via skatten på din læn eller pension. Har du inte en inkomst i Danmark kan du betala med ett inbetalningskort

 

Fastighetsvärdesskatt (Ejendomsværdiskat)

Fastighetsvärdesskatten är på samma sätt som fastighetsskatten med i forskudsopgørelsen och betalas via skatten av din lön eller pension. Har du inte inkomst i Danmark kommer du att betala denna skatt via inbetalningskort.

Beräkning av din fastighetsvärdeskatt syns på din danska deklaration.

Om du är fullt skatteskyldig i Danmark ska du även betala dansk fastighetsvärdeskatt på fastigheter du äger utanför Danmark, till exempel en sommarstuga eller fritidshus i Sverige. Kontakta Skattestyrelsen för att ta reda på hur du fastställer värdet på din svenska fastighet.

Logga in på skat.dk/tastselv och se vilket värde din danska fastighet har

 

Hitta aktuella skattesatser på skat.dk

 

 

Den kommunale bidragsopgørelse

Bidrag som fastställs av kommunen omfattar vissa avgifter som t.ex. sophämtning. Den krävs inte in via skatten utan direkt av kommunen. 

 

Bra att veta:

För information om uppskov med beskattningen av kapitalvinsten vid bostadsförsäljning, se artikeln om att sälja bostad i Sverige. 

Läs mer i artikeln Sälja bostad i Sverige - flytta till Danmark

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Köpa bostad i Danmark

Ny på den danska bostadsmarknaden?

I vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark.

 

Vi stöds av