Pendla med bil, färja eller tåg till Danmark

Det går snabbt att pendla till ett jobb i Danmark med bil, färja eller tåg. Här får du en kort introduktion till olika möjligheter och flera bra länkar, så att du kan besluta dig för hur du bäst pendlar till ditt jobb.
Skriv ut

Pendla till Danmark via Öresundsbron med bil

En enkel kontantbiljett kostar 525 SEK (2019) för en vanlig personbil i betalstation och kan köpas online för 482 SEK. Med ett så kallat Bropass (årsavgift 420 SEK) kostar resan över bron 229 SEK för en enkel resa. Med Bropass Pendlare får du ytterligare rabatt efter att du kört mer 16 enkelresor på en månad.

Läs mer på Öresundsbrons webbplats

 

Pendla med färja mellan Helsingborg-Helsingör

Om du bor närmare Helsingborg eller Helsingör kan det vara mer praktiskt att korsa sundet med färja. Turen över tar cirka 20 minuter.

Färjorna går i stort sett dygnet runt, under dagtid cirka var 15:e minut. I samband med helgdagar är det en bra idé att reservera plats.


Precis som med Øresundsbron finns särskilda erbjudanden för de som reser ofta över sundet. Tur- och returbiljetter där man åker fram och tillbaka samma dag eller helg är också billigare än vanliga biljetter. Sträckan traffikeras av ForSeas Ferries och Sundsbusserne. 

Se priser och avgångar på ForSeas webbplats

Se priser och avgångar Sundsbusserne

 

Pendla med tåg över Öresundsbron

Om du ska pendla från Sverige till Danmark, vänder du dig till Skånetrafiken för att köpa periodkort till Öresundstågen. Pendlar du varje dag, lönar det sig att köpa ett 30 dagars kort kallat Jojo Period Öresund. Du kan välja att köpa ett fysiskt Jojo-kort eller att köpa det digitalt via Skånetrafikens app. Du bestämmer själv från vilket datum kortet ska gälla och inom vilket geografiskt område. Därefter kan du resa så mycket du vill med alla bussar och tåg. På den danska sidan reser du med DSB:s tåg, Movias bussar och Metron i Köpenhamn.

OBS! Jojo-kortet tas bort den 14 december. Det innnebär att det också är sista laddningsdag för Jojo Period Öresund. Om din period gäller längre än till 14 december, så kan du fortsätta resa med ditt Jojo Period Öresund fram till och med den 31 januari 2020. Läs mer om Skånetrafikens nya biljettsystem på deras webbplats.

Prisexempel:

  • Ett periodkort mellan Malmö-Köpenhamn 2195 SEK (2019)
  • Periodkort mellan Lund-Köpenhamn 2535 SEK (2019)

Läs mer om Jojo Period Öresund på Skånetrafikens webbplats

 

Den 29 september invigdes M3 Cityringen, en ny utbyggnad av Köpenhamns tunnelbana som knyter samman Københavns H med Frederiksberg, Nørrebro, Østerport och Kongens Nytorv. I och med detta tillkommer det ett tillägg till alla som köper 30-dagarskort på Metron. Pendlare från Sverige kommer fr o m den 14 december att behöva betala ett tillägg för metron på 120 kronor. 

Läs mer på Skånetrafikens hemsida

 

Pendla med buss över Öresundsbron

Gråhundbussarna - linje 999, trafikerar sträckan Malmö-Köpenhamn och stannar på flera hållplatser i centrala Malmö samt i utkanten av Hyllie och Bunkeflostrand.

Se priser, hållplatser och avgångar för buss 999

 

Reseavdrag som gränspendlare

Arbetar du i Danmark kan du få avdrag för resan mellan bostad och arbete så länge det är du själv och inte din arbetsgivare som betalar dina resekostnader. Storleken på avdraget beräknas per arbetsdag, med ett visst belopp per kilometer och endast för de dagar du faktiskt rest till ditt arbete. Du kan endast få avdrag för de kilometer som överstiger 24 kilometer per dag. Du måste alltså ha längre än 12 kilometer enkel resa till ditt arbete för att kunna få reseavdrag.

Läs mer i vår artikel Avdrag - gränsgångarregeln

 

Utökad gränskontroll mot Sverige

Den svenska regeringen har infört förstärkt gränskontroll vid inresa till Sverige. Kör du själv över Öresundsbron sker gränskontrollen vid betalstationen på Lernacken i Sverige. Reser du med Öresundståg sker gränskontrollen på Hyllie Station. Passagerare som kliver av tåget vid Hyllie kontrolleras på perrongen, medan passagerare som reser vidare till Malmö kontrolleras på tåget medan det står still på Hyllie station. För resande med färja mellan Helsingör och Helsingborg samt Gråhundbuss, Netbus eller busslinje 999 över Öresundsbron utför svenska polisen gränskontrollen i anslutning av inresa till Sverige.

Läs mer i vår artikel: Gränskontroll vid inresa mot Sverige

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Checklista - Söka jobb i Danmark

Funderar du på att söka jobb i Danmark?

Vi har checklistan som hjälper dig steg för steg. Här hittar du bland annat länkar till jobbportaler och information om lön i Danmark.