Pendla med bil, färja eller tåg till Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-25
Det går snabbt att pendla till ett jobb i Danmark med bil, motorcykel, färja eller tåg. Här får du en kort introduktion till olika möjligheter och flera bra länkar, så att du kan besluta dig för hur du bäst pendlar till ditt jobb.
Skriv ut

Pendla till Danmark via Öresundsbron med bil eller motorcykel

Om du pendlar och åker bil över Öresundsbron kan du skaffa ett rabattavtal som kallas ØresundGo.
Har du ett ØresundGo betalar du en bestämd kostnad per år, och får sedan kraftigt reducerat pris på varje resa över bron.
Med ØresundPENDLARE får du ytterligare rabatt efter ett antal enkelresor på en månad.  Väljer du ØresundPENDLARE+ betalar du en fast månadsavgift och får obegränsat antal resor över bron.

Läs mer och se priser på Öresundsbrons webbplats

 

Pendla med färja mellan Helsingborg-Helsingör

Om du bor närmare Helsingborg eller Helsingör kan det vara mer praktiskt att korsa sundet med färja. Turen över tar cirka 20 minuter.

Färjorna går i stort sett dygnet runt, under dagtid cirka var 15:e minut. I samband med helgdagar är det en bra idé att reservera plats.

Precis som med Øresundsbron finns särskilda erbjudanden för de som reser ofta över sundet. Tur- och returbiljetter där man åker fram och tillbaka samma dag eller helg är också billigare än vanliga biljetter. Sträckan trafikeras av Øresundslinien och Sundsbusserne. 

 

Se priser och avgångar på Øresundsliniens webbplats

 

Se priser och avgångar Sundsbussernes webbplats

 

Pendla med tåg över Öresundsbron

Om du ska pendla från Sverige till Danmark kan du köpa en 30-dagarsbiljett till Danmark från Skånetrafiken. Biljetten kan köpas i Skånetrafikens app eller kan kopplas till Skånetrafikens resekort. Om du reser med resekortet måste du också ha med dig ett inspektionskvitto som du kan få i Skånetrafikens biljettautomater, hos föraren på de gula regionbussar eller hos Skånetrafikens kundcenter i Skåne. Biljetten gäller i 30 kalenderdygn från den dagen du aktiverar kortet. På den danska sidan kan du då resa med DSB:s tåg, Öresundståg och Movias stadsbussar.

Den 29 september 2019 invigdes M3 Cityringen, en ny utbyggnad av Köpenhamns tunnelbana som knyter samman Københavns H med Frederiksberg, Nørrebro, Østerport och Kongens Nytorv. Tänk på att du kan behöva köpa ett extra tillägg till metron i Köpenhamn när du köper en 30-dagarsbiljett.

Du kan köpa tillägg för enstaka resor med din 30-dagarsbiljett i appen. Metro-tillägget ingår i enkel och 24-timmarsbiljetter.

Har du ett danskt Rejsekort kan du också använda det mellan Danmark och Malmö. Du kan checka in eller checka ut på Malmö C, Triangeln eller Hyllie. 

Läs mer om resor till Danmark, priser och tillägg på Skånetrafikens hemsida

 

Reseavdrag som gränspendlare

Arbetar du i Danmark kan du få avdrag för resa mellan bostad och arbete så länge det är du själv och inte din arbetsgivare som betalar dina resekostnader. Storleken på avdraget beräknas per arbetsdag, med ett visst belopp per kilometer och endast för de dagar du faktiskt rest till ditt arbete. Du kan endast få avdrag för de kilometer som överstiger 24 kilometer per dag. Du måste alltså ha längre än 12 kilometer enkel resa till ditt arbete för att kunna få reseavdrag.

 

Läs mer i vår artikel Avdrag - gränsgångarregeln

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Söka jobb i Danmark

Funderar du på att söka jobb i Danmark?

Vi har checklistan som hjälper dig steg för steg. Här hittar du bland annat länkar till jobbportaler och information om lön i Danmark.

 

 

Vi stöds av