Informationscentret i Malmö öppet för besök igen Kontakt och vägledning

Pendla med bil, färja eller tåg till Danmark

Senast uppdaterad 2021-04-13
Det går snabbt att pendla till ett jobb i Danmark med bil, motorcykel, färja eller tåg. Här får du en kort introduktion till olika möjligheter och flera bra länkar, så att du kan besluta dig för hur du bäst pendlar till ditt jobb.
Skriv ut

Inreserestriktioner i Danmark pga coronavirus/covid-19

Notera att det finns inreserestriktioner vid den danska gräns pga corona/covid-19. 

Läs vår artikel om inreserestriktioner i Danmark 

Pendla till Danmark via Öresundsbron med bil eller motorcykel

En enkel kontantbiljett kostar 555 SEK (2020) för en vanlig personbil i betalstation och kan köpas online för 505 SEK. Med ett så kallat Bropass (årsavgift 445 SEK) kostar resan över bron 240 SEK för en enkel resa. Med Bropass Pendlare får du ytterligare rabatt efter att du kört mer 16 enkelresor på en månad.

Läs mer på Öresundsbrons webbplats

 

Pendla med färja mellan Helsingborg-Helsingör

Om du bor närmare Helsingborg eller Helsingör kan det vara mer praktiskt att korsa sundet med färja. Turen över tar cirka 20 minuter.

Färjorna går i stort sett dygnet runt, under dagtid cirka var 15:e minut. I samband med helgdagar är det en bra idé att reservera plats.


Precis som med Øresundsbron finns särskilda erbjudanden för de som reser ofta över sundet. Tur- och returbiljetter där man åker fram och tillbaka samma dag eller helg är också billigare än vanliga biljetter. Sträckan traffikeras av ForSeas Ferries och Sundsbusserne. 

Se priser och avgångar på ForSeas webbplats

Se priser och avgångar Sundsbusserne

 

Pendla med tåg över Öresundsbron

Om du ska pendla från Sverige till Danmark kan du köpa en 30-dagarsbiljett till Danmark från Skånetrafiken. Biljetten kan köpas i Skånetrafikens app eller kan kopplas till Skånetrafikens resekort. Om du reser med resekortet måste du också ha med dig ett inspektionskvitto som du kan få i Skånetrafikens biljettautomater, hos föraren på de gula regionsbussar eller hos Skånetrafikens kundcenter i Skåne. Biljetten gäller i 30 kalenderdygn från den dagen du aktiverar kortet. På den danska sidan kan du då resa med DSB:s tåg, Öresundståg och Movias stadsbussar.

Den 29 september 2019 invigdes M3 Cityringen, en ny utbyggnad av Köpenhamns tunnelbana som knyter samman Københavns H med Frederiksberg, Nørrebro, Østerport och Kongens Nytorv. Tänk på att du kan behöva köpa ett extra tillägg till metron i Köpenhamn när du köper en 30-dagarsbiljett.

Du kan köpa tillägg för enstaka resor med din 30-dagarsbiljett i appen för 33 SEK. Metro-tillägget ingår i enkel och 24-timmarsbiljetter.

Läs mer om resor till Danmark och tillägg på Skånetrafikens hemsida

 

Prisexempel:

  • Ett 30-dagarskort mellan Malmö-Köpenhamn 2345 SEK (2020)
    • + 30-dagars metrotillägg 120 SEK (2020)
       
  • Periodkort mellan Lund-Köpenhamn 2685 SEK (2020)
    • + 30-dagars metrotillägg 120 SEK (2020)

 

Pendla med buss över Öresundsbron

Gråhundbussarna - linje 999, trafikerar sträckan Malmö-Köpenhamn och stannar på flera hållplatser i centrala Malmö samt i utkanten av Hyllie och Bunkeflostrand.

Se priser, hållplatser och avgångar för buss 999

 

Reseavdrag som gränspendlare

Arbetar du i Danmark kan du få avdrag för resan mellan bostad och arbete så länge det är du själv och inte din arbetsgivare som betalar dina resekostnader. Storleken på avdraget beräknas per arbetsdag, med ett visst belopp per kilometer och endast för de dagar du faktiskt rest till ditt arbete. Du kan endast få avdrag för de kilometer som överstiger 24 kilometer per dag. Du måste alltså ha längre än 12 kilometer enkel resa till ditt arbete för att kunna få reseavdrag.

Läs mer i vår artikel Avdrag - gränsgångarregeln

 

Utökad gränskontroll mot Sverige

Den svenska regeringen har infört förstärkt gränskontroll vid inresa till Sverige. Kör du själv över Öresundsbron sker gränskontrollen vid betalstationen på Lernacken i Sverige. Reser du med Öresundståg sker gränskontrollen på Hyllie Station. Passagerare som kliver av tåget vid Hyllie kontrolleras på perrongen, medan passagerare som reser vidare till Malmö kontrolleras på tåget medan det står still på Hyllie station. För resande med färja mellan Helsingör och Helsingborg samt Gråhundbuss, Netbus eller busslinje 999 över Öresundsbron utför svenska polisen gränskontrollen i anslutning av inresa till Sverige.

Läs mer i vår artikel: Gränskontroll vid inresa mot Sverige

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Söka jobb i Danmark

Funderar du på att söka jobb i Danmark?

Vi har checklistan som hjälper dig steg för steg. Här hittar du bland annat länkar till jobbportaler och information om lön i Danmark.

 

 

Vi stöds av