Operasångerskan Klara Ek har hela Öresundsregionen som sin arbetsplats

Senast uppdaterad 2021-01-27
Klara Ek är operasångerska, född och uppvuxen i Stockholm, utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm samt Operahögskolan vid The Royal College of Music i London.
Skriv ut

Klara Ek som Diana i Orfeus i underjorden. Foto: Mats Bäcker / Malmö Opera

Klara är bosatt i Köpenhamn sedan 2006 och har sedan dess frilansat som operasångerska och arbetat i stora delar av världen, bland annat USA, Japan, Tyskland, Italien, Storbritannien och övriga Europa.

Med en agent i London har Klara tagit uppdrag över hela världen och att ha sitt hem och sin bas i Köpenhamn har visat sig vara en utmärkt placering utifrån hennes yrkesroll som operasångerska.

 - Det är en alldeles ypperlig strategisk plats - man har nära till allt, säger Klara.

Klara ser många fördelar med att befinna sig i Öresundsregionen, inte minst närheten till Europa, med tillgången till Kastrups flygplats där man når de flesta stora städer i världen.

Det finns även bra tågförbindelser mot till exempel Hamburg och Sverige vilket också har visat sig vara en fördel. På senare år har Klara känt en stark längtan att förankra sig mer lokalt och via sin svenska agentur har hon tagit fler och fler jobb i regionen.

 - Det har till och med hänt att jag har kunnat cykla till jobbet i Köpenhamn, vilket är få förunnat när man jobbar som frilansande operasångare. Klara är glad för att hon får jobba mer och mer i Sverige, till exempel under våren 2020 då hon arbetade på Malmö Opera med uppsättningen av Orfeus i Underjorden. Då tog Klara Öresundståget från bostaden i Köpenhamn till jobbet i Sverige.

 - Min upplevelse av att pendla har varit otroligt positiv! Jag trivs med ställtiden som ges och man träffar ofta kollegor på tåget över. Det är perfekt att kunna jobba över sundet och kombinera familjeliv och arbetsliv, säger Klara.

 - Känslan att som svensk bosatt i Köpenhamn ha möjlighet att arbeta i Sverige men ändå hinna hämta på förskola och komma hem till familjen i Köpenhamn på kvällen är underbar, tycker Klara.

Det är en alldeles ypperlig strategisk plats – man har nära till allt!

Klara Ek

Men det har inte bara varit positiva erfarenheter att röra sig mellan flera länder för olika uppdrag. Klara upplever ofta att hon har saknat samlad information för just hennes yrkesgrupp om vilka regler som gäller när man gränspendlar för kortare uppdrag. Hon har ofta känt det som att hon famlat i blindo och att det har varit svårt att få kontakt med rätt person på myndigheterna som har kunskapen om hennes specifika situation. Klara har själv stött på stora problem bland annat med a-kassa och när hon ansökt om intyg A1 för socialförsäkringstillhörighet. Hon vet att hon inte är ensam med att ha haft dessa problem, flera kollegor har varit i samma sits.

- Dilemmat är att man inte alltid har koll på reglerna när man tar uppdraget och när man väl upptäcker det är det försent och har hunnit bli ett problem, säger Klara.

Klara önskar själv att det funnits en broschyr likt denna när hon flyttade till Köpenhamn och började frilansa och säger att en mer samlad information för denna specifika målgrupp är väldigt efterlängtad.  Klara upplever dock att det är lite lättare att gränspendla mellan Sverige och Danmark än att ta ett uppdrag någon annanstans i övriga Europa. Förutom att avstånden är kortare och man förstår språket bättre, så känns det som att det finns en del upparbetade relationer mellan de svenska och danska myndigheterna som underlättar.

- För mig finns det ingen bättre plats att befinna mig på, säger Klara som ser fram emot att återvända till Malmö Opera igen under hösten 2021.

 

Klaras råd till pendlande kulturarbetare i Öresundsregionen:

> Hitta en revisor som är kunnig inom detta område och som kan hjälpa dig.

> Försök att samla på dig så mycket information som möjligt innan du påbörjar ett uppdrag, det kan bli svårare att rätta till felaktigheter i efterhand.

> Skaffa dig ett nätverk av kollegor i samma situation. Det har hjälpt mig mycket att kunna byta erfarenheter med personer som varit i liknande situationer.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Ny broschyr - Arbeta som kulturarbetare i Öresundsregionen

I vår nya broschyr har vi samlat information som rör kulturarbetarnas speciella situation där man ofta rör sig mellan kortare uppdrag i flera olika länder. Om du växelvis arbetar i Sverige och Danmark är det inte alltid helt självklart var du ska betala skatt, vara socialförsäkrad, gå med i a-kassa eller hur du tjänar in pension.

Vi stöds av