Tips till dig som söker jobb inom kultursektorn i Danmark

Senast uppdaterad 2023-02-22
Är du sugen på att utforska arbetsmöjligheterna på andra sidan sundet? Det gör du rätt i! Svenskar upplevs som attraktiv arbetskraft på den danska arbetsmarknaden. Tillvägagångssättet för att söka jobb i Danmark skiljer sig inte mycket från hur det är i Sverige. Här under har vi samlat några tips som kan vara bra att tänka på.
Skriv ut

Var aktiv!

Det är hård konkurrens om de arbetstillfällen som finns och många av jobben inom kultur kommer till av att man själv skapar dem. Det finns en trend med färre anställningar och att fler istället anlitas som frilansare, så undersök vad som krävs för att frilansa. Du behöver skapa dig ett brett kontaktnät inom ditt yrkesområde och ofta aktivt själv ta kontakt med potentiella arbetsgivare.

 

Sök brett

Det är mycket vanligt att företagen och organisationerna inom kultursektorn annonserar ut lediga uppdrag på sina hemsidor, så ett tips är att regelbundet besöka dem, följa deras sociala medier eller skicka en spontanansökan.

Tips på webbplatser inom kultursektorn som kan vara bra att besöka:

 

jobscenen.dk - lediga jobb inom kultur

 

kulturoginformation.dk - tips för jobbsökande

 

dmf.dk - Dansk musiker forbund

 

På vårt informationscenter i Malmö kan du även prata med arbetsförmedlare som kan vägleda dig till den danska arbetsmarknaden.

 

Kontakta Øresunddirekts Informationscenter

 

Sök spontant

Det är vanligt med spontanansökningar eller “uopfordret ansøgning”, som det heter i Danmark. Många jobb tillsätts helt utan annonsering. För att ha chans att få just det där specifika uppdraget som du alltid drömt om kan det vara bra att skicka in en ansökan även om de inte finns någon utannonserad tjänst. Du kan också välja att “knacka dörr”. I branscher där det ingår mycket kundkontakt, kan du testa att besöka arbetsplatsen med ett färdigt CV och brev i handen.

 

Tips till ditt CV

Det finns spaltmeter med råd om hur du skriver en perfekt ansökan och får ditt drömjobb. Många av dessa råd är ganska universella: ange varför du vill ha just det där jobbet, skriv inte för långt, skicka med ett utförligt CV och så vidare. Det finns flera danska webbplatser, till exempel Jobindex, som erbjuder tips och råd när det kommer till karriärval och CV-skrivning. På Øresunddirekts informationscenter kan du också få tips och stöd i ditt jobbsökande.

 

jobindex.dk

 

Undersök anställningsvillkoren

Den danska och den svenska arbetsmarknaden skiljer sig åt en del, men hur olika de är kan vara svårt att överblicka. Vad som är viktigt att tänka på är att färre arbetsplatser har kollektivavtal, istället är det många gånger ett individuellt avtal som förhandlas fram mellan dig och din blivande arbetsgivare.

 

Läs mer om anställningsvillkor i Danmark

 

Arbetstillstånd

Om du kommer från ett nordiskt land kan du fritt resa till Danmark för att bo eller arbeta. Är du medborgare i ett annat EU/EES land, kan du uppehålla dig fritt i Danmark under 6 månader för att söka arbete. Om du är medborgare i ett land utanför EU/EES, så finns det en rad faktorer som avgör om du kan få uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Danmark.

 

Läs mer på nyidanmark.dk

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Operasångerskan Klara Ek har hela Öresundsregionen som sin arbetsplats

Klara Ek är frilansande operasångerska, bosatt i Köpenhamn och med erfarenheter från att arbeta i både Sverige och Danmark.

Ny broschyr - Arbeta som kulturarbetare i Öresundsregionen

I vår nya broschyr har vi samlat information som rör kulturarbetarnas speciella situation där man ofta rör sig mellan kortare uppdrag i flera olika länder. Om du växelvis arbetar i Sverige och Danmark är det inte alltid helt självklart var du ska betala skatt, vara socialförsäkrad, gå med i a-kassa eller hur du tjänar in pension.

Vi stöds av