Köpa eller sälja dansk andelsbostad

En dansk ”andelsbolig” skiljer sig från en vanlig ägarbostad genom att det är en ”andelsboligforening" som äger och driver fastigheten. Som medlem av föreningen äger man rätten att anväda lägenheten. Processen när man vill köpa eller sälja en sådan bostad ser också lite annorlunda ut.

En andelslejlighed brukar vara betydligt billigare än en "ejerlejlighed", alltså en lägenhet som man helt själv äger. Men som köpare ska du vara uppmärksam på att utgifterna är uppbyggda på ett annat sätt. Det fungerar ungefär som en svensk bostadsrätt: du köper först själva andelen och sedan betalar du en avgift varje månad som täcker utgifter för bl.a. drift.

Köpa andelsbostad i Danmark

Priset på en andelsbostad regleras inte av marknaden utan av den danska "andelsboligloven", och baseras på fastighetens värde, lägenhetens skick och föreningens ekonomi. Andelsföreningens stadgar bestämmer vilken metod för prissättning föreningen använder, inom ramen för andelsboligloven. Andelslägenheter får inte säljas dyrare än det fastställda priset. I stället är det andra metoder, som till exempel väntelistor, som avgör vem som får köpa andelsbostaden. Finns det många lediga andelsbostäder på marknaden, brukar det dock gå att få tag på en andelslägenhet utan att man stått i kö, till exempel genom bostadssidor och mäklare. Se vår länkguide till bra bostadsportaler, som du hittar längst ute till höger här på sidan.

Om det är brist på andelslägenheter på marknaden kan du som köpare råka ut för andelsägare som erbjuder att sälja lägenheten till just dig om du betalar en 'extra' summa svart. Var uppmärksam på att det är olagligt för säljaren att sortera köpare på det viset.

Kolla också upp andelsföreningen

Undersök alltid andelsföreningen - inte bara lägenheten - innan du köper. En andelslägenhet är billigare än en ägarlägenhet, men som andelshavare blir du också själv nära förbunden med din andelsförenings ekonomi. Kontakta styrelsen och fråga om stadgar och metod för prissättning. Du kan också be att få läsa referat från föreningens "generalforsamling", alltså tidigare möten. Ta reda på om fastigheten är nyrenoverad eller om större renoveringsprojekt är på gång, som kan komma att påverka den månadliga avgiften, "boligafgiften", i framtiden.

Sälja andelsbostad

Om du ska sälja en dansk andelsbostad kan du i de flesta fall få hjälp av andelsboligföreningen. Kontakta därför styrelsen som det första du gör när du bestämt dig för att sälja. Du bestämmer inte själv priset på din andelslägenhet, utan det fastställs av andelsboliglagen, samt lägenhetens värde vid besiktningen. Om du har gjort förbättringar på din andelslägenhet medan du bodde i den - till exempel ett nytt badrum eller kök - kan du få ett högre pris för lägenheten. Ofta har föreningen anlitat ett externt administrationsföretag, som sköter besiktning och i vissa fall även marknadsföring.