Lån till hus eller lägenhet i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Om du ska köpa en dansk bostad finns det flera olika möjligheter till finansiering. Vanligt är att man lånar pengar från en bank eller ett så kallat ”realkreditinstitut”.
Skriv ut

Hur fungerar realkreditlån?

Ett realkreditlån finansieras av obligationer, på så sätt att realkreditinstitutet utställer obligationer som säljs på låntagarens vägnar. Realkreditlån kan ha fast eller rörlig ränta. Återbetalning kan ske på olika lång tid, men det vanligaste är att lånet löper över 20 eller 30 år. Säkerheten för lånet är själva huset eller ägarlägenheten, och du kan därför endast få ett realkreditlån om du kan lämna fast egendom som säkerhet.

Ska du köpa en dansk andelsbostad kan du inte ta ut ett realkreditlån. Däremot kan själva andelsföreningen ha tagit ut ett realkreditlån för att finansiera köpet av fastigheten. Om du ska köpa andelsbostad är det viktigt att undersöka vilka lån föreningen har tagit ut, eftersom det påverkar din månatliga "boligavgift".

Realkreditlån är ofta ett billigare sätt att låna pengar, jämfört med vanliga banklån. Dock kan du normalt maximalt låna 80 procent av fastighetens värde till en bostad. Vill du belåna egendomen ytterligare kan du vända dig till en bank.

Det finns särskilda regler som du måste uppfylla om du vill köpa fast egendom i Danmark.

 

Läs mer i vår artikel om att köpa bostad

 

Lånebevis från dansk bank

Precis som vid husköp i Sverige, är det en fördel om du har tydlig överblick över din personliga ekonomiska situation och din budget innan du börjar bjuda på fastigheter. Tala igenom din ekonomi med en bankrådgivare och skaffa gärna ett "lånebevis" från en dansk bank, så att du har papper på hur mycket du kan låna innan du beger dig ut för att hitta drömbostaden. Om du vill ta ut ett realkreditlån, ska en besiktningsman från realkreditinstitutet besiktiga och evaluera fastigheten innan du kan ta ut lånet.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Köpa bostad i Danmark

Ny på den danska bostadsmarknaden?

I vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark.

 

Vi stöds av