Öresundsadvokat Emelie Svensson föreslår lösningar på prioriterade gränshinder i Öresundsregionen

D. 2023-11-07
Hög arbetslöshet i Skåne – inte minst bland invandrare – kombinerat med stort behov av arbetskraft på den danska arbetsmarknaden, borde bidra till ett ökat gränspendlande, men dansk lagstiftning sätter gränser.
Skriv ut

Medborgare i ett land utanför EU/EEA och Schweiz omfattas inte av den fria rörligheten i Öresundsregionen. En så kallad tredjelandsmedborgare som har uppehållstillstånd och arbetstillstånd i ett EU-land omfattas inte av den fria rörligheten, utan tillståndet gäller endast i det land där det är utfärdat.

Det innebär att en tredjelandsmedborgare som är bosatt i Sverige och har uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige, inte kan jobba i Danmark.

Trots detta kan det finnas möjligheter att ta ett jobb på andra sidan Öresund. Danmark gör undantag för personer som t ex erbjuds hög lön eller en anställning inom vissa bristyrken. Men långt ifrån alla som skulle kunna få ett jobb i Danmark kan utnyttja undantagsreglerna. 

Den svensk-danska advokaten Emelie Svensson har på initiativ av Øresunddirekt gjort en utredning av detta gränshinder. Under årets Gränshindermöte den 7 november, arrangerat av Øresunddirekt och Øresundsinstituttet, presenterade Emelie utredningens slutsatser. Hon presenterade även sin utredning om problematiken med socialförsäkring vid arbete i två länder. 

 

Läs Emelies rapport

 

Se ett klipp från Gränshindermötet med Emelie där hon pratar om utredningarna

 

Se hela gränshindermötet på vår YouTube-kanal

 

 

Vi stöds av