Arbetstillstånd i Danmark - EU-medborgare/icke EU-medborgare

Senast uppdaterad 2024-03-15
Om du är EU/EEA eller schweizisk medborgare behöver du inte arbetstillstånd för att jobba i Danmark. Om du bor i Sverige men är medborgare i ett land utanför EU har du inte automatiskt rätt att flytta och/eller arbeta i ett annat EU-land.
Skriv ut

Medborgare från Norden eller EU-länderna/EEA

Om du är EU/EEA eller schweizisk medborgare har du rätt att arbeta i andra EU-länder som till exempel Danmark. Du behöver därmed inget arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för att flytta till eller jobba i Danmark. Om du flyttar och stannar i mer än tre månader kan du behöva söka om ett så kallat opholdsdokument hos Statsforvaltningen eller International Citizen Service i Köpenhamn. Du ska då kunna visa upp anställningsbevis eller en bekräftelse på anställning från arbetsgivaren.

Du kan i princip ta ett arbete inom de flesta yrken. Det finns dock vissa yrken där man kan kräva att du är medborgare i landet. Det kan röra sig om vissa tjänster inom polisen, domstolarna, försvaret och statsförvaltningen.

 

Medborgare från ett land utanför EU

Som medborgare i ett land utanför EU/EEA och Schweiz omfattas du inte av den fria rörligheten som gör att man kan arbeta i alla dessa länder utan arbetstillstånd. Du som är tredjelandsmedborgare och har uppehållstillstånd och arbetstillstånd i ett av länderna omfattas inte heller av den fria rörligheten utan tillståndet gäller endast i det land det är utfärdat. Trots detta kan det finnas möjligheter för dig att bli gränsarbetare om du uppfyller vissa villkor.

Du måste ha ett specifikt arbetstillstånd för att arbeta i Danmark när du bor i Sverige eller tvärtom. Detta ska du söka och erhålla innan du börjar din anställning. För att kunna söka arbetstillstånd i Danmark behöver du först ha blivit erbjuden ett anställningskontrakt och när du ansöker betalar du en avgift till landets migrationsmyndighet. Du kan alltså inte få arbetstillstånd för att söka arbete.
Kontakta Ny i Danmark angående arbets- och uppehållstillstånd.

 

Ny i Danmark - nyidanmark.dk

 

Observera!

  • Om du arbetar i Danmark eller Sverige utan att ha rätt tillstånd riskerar både du och din arbetsgivare att dömas till böter och/eller andra straff.

  • Ta alltid kontakt med migrationsmyndigheten i det land du bor i för att undersöka vad som händer med ditt uppehållstillstånd om du erhåller ett arbetstillstånd i ett annat EU/EEA-land och blir gränsarbetare.

 

Läs mer på Migrationsverkets webbplats

 

Bor du i Sverige och vill jobba i Danmark ska du besöka Ny i Danmark för att ta reda på om och hur du kan få arbetstillstånd. Om du uppfyller vissa kriterier så kan det vara möjligt. Några exempel:

  • Beløbsordningen - Har du blivit erbjuden en anställning med en lön på minst 465.000 DKK (2023) per år kan du söka arbetstillstånd.

  • Den suplerende beløbsordning - Har du blivit erbjuden en anställning med en lön på minst 375.000 DKK (2023) per år, samt lever upp till några andra krav, kan du söka arbetstillstånd.

  • Positivlisterne - Har du blivit erbjuden en anställning, och det yrket finns med på bristyrkeslistan över kvalificerade arbeten; positivlisten, kan du ansöka om arbetstillstånd.

 

Läs om Beløbsordningerne på Ny i Danmark

 

Se Positivlisterne på Ny i Danmark 

 

Visit our english website for information in english about living in Sweden and working in Denmark

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av