Arbetstillstånd i Danmark - EU-medborgare/icke EU-medborgare

Om du är EU/EES eller schweizisk medborgare behöver du inte arbetstillstånd för att jobba i Danmark. Om du bor i Sverige men är medborgare i ett land utanför EU har du inte automatiskt rätt att flytta och/eller arbeta i ett annat EU-land.
Skriv ut

Medborgare från Norden eller EU-länderna/EES

Om du är EU/EES eller schweizisk medborgare har du rätt att arbeta i andra EU-länder som till exempel Danmark. Du behöver därmed inget arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för att flytta till eller jobba i Danmark. Om du flyttar och stannar i mer än tre månader kan du behöva söka om ett så kallat opholdsdokument hos Statsforvaltningen eller International Citizen Service i Köpenhamn. Du ska då kunna visa upp anställningsbevis eller en bekräftelse på anställning från arbetsgivaren.

Du kan i princip ta ett arbete inom de flesta yrken. Det finns dock vissa yrken där man kan kräva att du är medborgare i landet. Det kan röra sig om vissa tjänster inom polisen, domstolarna, försvaret och statsförvaltningen.

 

Medborgare från ett land utanför EU

Som medborgare i ett land utanför EU/EES och Schweiz omfattas du inte av den fria rörligheten som gör att man kan arbeta i alla dessa länder utan arbetstillstånd. Du som är tredjelandsmedborgare och har uppehållstillstånd och arbetstillstånd i ett av länderna omfattas inte heller av den fria rörligheten utan tillståndet gäller endast i det land det är utfärdat. Trots detta kan det finnas möjligheter för dig att bli gränsarbetare om du uppfyller vissa villkor.

Du måste ha ett specifikt arbetstillstånd för att arbeta i Danmark när du bor i Sverige eller tvärtom. Detta ska du söka och erhålla innan du börjar din anställning. För att kunna söka arbetstillstånd i Danmark och Sverige behöver du först ha blivit erbjuden ett anställningskontrakt och när du ansöker betalar du en avgift till landets migrationsmyndighet. Du kan alltså inte få arbetstillstånd för att söka arbete. Kontakta Migrationsverket i Sverige angående arbets- och uppehållstillstånd.

Besök Migrationsverkets webbplats

 

Observera!

  • Om du arbetar i Danmark eller Sverige utan att ha rätt tillstånd riskerar både du och din arbetsgivare att dömas till böter och/eller andra straff.
  • Ta alltid kontakt med migrationsmyndigheten i det land du bor i för att undersöka vad som händer med ditt uppehållstillstånd om du erhåller ett arbetstillstånd i ett annat EU/EES-land och blir gränsarbetare.

 

Bor du i Sverige och tänker jobba i Danmark ska du besöka Ny i Danmark för att ta reda på om och hur du kan få arbetstillstånd. Om du uppfyller vissa kriterier så kan det vara möjligt. Några exempel:

  • Har du blivit erbjuden en anställning med en lön på minst 426 985 DKK (2019) per år kan du söka arbetstillstånd via beloppsordningen.
  • Om ditt yrke finns med på bristyrkeslistan över kvalificerade arbeten - Positivlistan - kan du ansöka om arbetstillstånd.

Besök Ny i Danmarks webbplats

 

Visit our english website for information in english about living in Sweden, working in Denmark

 

 

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Hitta ditt nästa jobb i Danmark

Vi har samlat annonser för lediga jobb på pendlingsavstånd från Skåne till Östra Danmark - sök bland över 6000 jobbannonser.