Informationscentret i Malmö öppet för besök igen Kontakt och vägledning

Gränskontroll vid inresa i Sverige

Senast uppdaterad 2021-04-13
Den svenska polisen utför gränskontroll när du reser till Sverige från Danmark. Det innebär att du ska uppvisa giltig resehandling vid resa mot Sverige. Läs om vad det innebär för dig som pendlar mellan Sverige och Danmark och vilken resehandling som är godkänd.
Skriv ut

Gränskontroll på Hyllie tågstation i Sverige. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Tillfälliga inreserestriktioner pga corona/covid-19

Den svenska regeringen har infört tillfälliga inreserestriktioner vid sin gräns p.g.a. covid-19. 

Läs mer i vår artikel om inreserestriktioner i Sverige

Den svenska regeringen har infört förstärkt gränskontroll vid inresa till Sverige. Det innebär att även du som pendlar dagligen mellan Sverige och Danmark ska kunna uppvisa giltig legitimation.

 

Vad gäller som giltig legitimation?

Svenska medborgare och medborgare i övriga nordiska länder

Är du svensk medborgare, eller medborgare i ett annat nordiskt land, ska du visa pass, körkort eller nationellt ID-kort. 

Ett giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land, är normalt tillräckligt för nordiska medborgare, men för att vara säker rekommenderar vi att du tar med dig ditt pass eller ett nationellt id-kort. 

ID-kort som utfärdats av skattemyndigheter eller en bank räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det inte framgår vilken nationalitet man har - det framgår endast vilket land som kortet är utfärdat i och räknas därmed inte som giltig legitimation. 

Läs mer om vad som räknas som giltig legitimation på polisen.se

Medborgare i övriga EU/EES-länder

Medborgare från övriga EU/EES-länder ska visa

  • Giltigt pass
  • Nationellt ID-kort
    Personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen:
  • Giltigt pass, samt dokumentation som visar att du har uppehållstillstånd eller visum i Schengen-området
Medborgare utanför EU/EES

Medborgare i övriga länder ska visa giltigt pass. Passet får inte vara äldre än 10 år, och ska vara giltigt i minst 3 månader efter hemkomsten. Visum kan krävas. Kontrollera vad som gäller för inresa i Sverige på Regeringskansliet eller Migrationsverket. 

 

Frågor och svar om gränskontroller

Om jag reser med tåg till Sverige?

Reser du med tåg sker gränskontrollen vanligen på Hyllie Station. Passagerare som kliver av tåget vid Hyllie kontrolleras på perrongen, medan passagerare som reser vidare till Malmö kontrolleras på tåget medan det står still på Hyllie station. 

Om jag reser med bil eller buss över Öresundsbron till Sverige?

Reser du med bil över Öresundsbron sker gränskontrollen vanligen vid betalstationen på Lernacken i Sverige. Det samma gäller dig som reser med Gråhundbuss, Netbus eller busslinje 999.

Om jag reser med buss eller färja Helsingör - Helsingborg?

För resande med färja mellan Helsingör och Helsingborg utför svenska polisen gränskontrollen i anslutning till inresa till Sverige.

Ska mitt barn visa pass?

Vid gränskontrollen kontrolleras även barns resehandlingar.

En minderårig nordisk medborgare (under 18 år) som reser med sin vårdnadshavare behöver ingen id-handling om du som vårdnadshavare har giltiga resehandlingar och kan visa att du är barnets vårdnadshavare. Kom bara ihåg att undantaget endast gäller nordiska medborgare och inte om ditt barn reser med mor- eller farföräldrar. För mer information om hur du styrker att du är vårdnadshavare, kontakta den svenska polisen på 114 14.

Om barnet har ett giltigt pass rekommenderar vi att du tar med det. 

Personer under 18 år som reser själva, ska visa giltigt pass eller ID-kort, och eventuella andra resedokument. 

Fakta om gränskontrollen

Gränskontroll i Sverige

Gränskontrollen vid inresa i Sverige infördes den 4 januari 2016, och den gäller fortfarande. Kontrollen genomförs nu av svensk polis vid ankomst till Sverige - t ex vid betalningsstationen på Lernacken vid Öresundsbron, tågstationen i Hyllie och i Helsingborgs hamn. 

Läs mer om kontrollerna på Regeringskansliets hemsida

Läs även om förlängningen av gränskontrollen

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av