Förstärkt gränskontroll vid inresa i Sverige

Den svenska polisen utför gränskontroll när du reser till Sverige från Danmark. Det innebär att du ska uppvisa giltig legitimation vid resa mot Sverige. Läs om vad det innebär för dig som pendlar mellan Sverige och Danmark och vilken legitimation som är godkänd.
Skriv ut

Den svenska regeringen har infört förstärkt gränskontroll vid inresa till Sverige. Det innebär att även du som pendlar dagligen mellan Sverige och Danmark ska kunna uppvisa giltig legitimation.

 

Vad gäller som giltig legitimation?

Om du inte har ett pass och är svensk medborgare eller medborgare i annat nordiskt land, går det bra med ett nationellt ID-kort. På det nationella ID-kortet framgår vilken nationalitet man har.

Är du inte medborgare i ett nordiskt land, behöver du ha ett pass med dig. 

 

Ett giltigt ID-kort innehåller alltid:

  • innehavarens fotografi
  • upplysning om innehavarens fullständiga namn
  • personnummer eller födelsedatum
  • serienummer
  • innehavararens underskrift
  • upplysning om ID-kortets giltighetstid
  • upplysning om den myndighet som utfärdat ID-kortet

Vad gäller inte som giltig legitimation?

ID-kort som utfärdats av skattemyndigheter eller en bank räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det inte framgår vilken nationalitet man har - det framgår endast vilket land som kortet är utfärdat i och räknas därmed inte som giltig legitimation. 

Vad som räknas som giltig legitimation beror även på ditt medborgarskap. 

Läs mer om vad som räknas som giltig legitimation på polisen.se

 

Vad gäller när jag reser med tåg från Danmark till Sverige?

Reser du med tåg sker gränskontrollen på Hyllie Station. Passagerare som kliver av tåget vid Hyllie kontrolleras på perrongen, medan passagerare som reser vidare till Malmö kontrolleras på tåget medan det står still på Hyllie station. 

 

Vad gäller när jag reser med bil eller buss över Öresundsbron?

Reser du själv med bil över Öresundsbron sker gränskontrollen vid betalstationen på Lernacken i Sverige. Det samma gäller dig som reser med Gråhundbuss, Netbus eller busslinje 999.

 

Vad gäller när jag reser med färja?

För resande med färja mellan Helsingör och Helsingborg utför svenska polisen gränskontrollen i anslutning av inresa till Sverige.

 

Ska mina barn också visa ID?

Vid gränskontrollen kontrolleras även barns id-handlingar.

En minderårig nordisk medborgare som reser med sin vårdnadshavare behöver ingen id-handling om du som vårdnadshavare har giltiga resehandlingar och kan visa att du är barnets vårdnadshavare. Kom bara ihåg att undantaget endast gäller nordiska medborgare och inte om ditt barn reser med mor- eller farföräldrar. För mer information om hur du styrker att du är vårdnadshavare, kontakta den svenska polisen på 114 14.

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att besöka vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

 

Måndag - onsdag 9.00 - 17.00
Torsdag 9.00 - 18.00
Fredag 9.00 - 15.00