Information för gränspendlare Corona/covid-19

Inreserestriktioner för resor till Danmark p.g.a. covid-19

Senast uppdaterad 2021-04-09
För att minska risken för smitta av coronavirus/covid-19 har den danska regeringen infört inreserestriktioner och gränskontroll vid den danska gränsen. Det innebär att man måste kunna uppvisa ett negativt covid-19 test vid gränsen mellan Sverige och Danmark om man inte är dansk medborgare eller bor i Danmark.
Skriv ut

Den danska regeringen har infört inreserestriktioner för att begränsa smittorisken. Danska medborgare eller utlänningar som bor i Danmark kan alltid resa in i landet. Det gäller dock olika regler beroende på vilket syfte man har som inresande till Danmark.

 

Inresa till Danmark för personer som bor i en gränsregion (Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götaland)

För personer som bor i en gränsregion, och som inte är danska medborgare, kan fortsatt resa in i Danmark – med eller utan ett särskilt skäl (anerkendelsesværdigt formål). I båda fallen krävs det att den inresande personen ska kunna uppvisa ett negativt covid-19 test vid gränsen. Både PCR och antigen test (även kallade snabbtest) är giltiga vid gränsen. Det gäller olika regler för hur gammalt testet ska vara beroende på vilket skäl man har för resan.

Inresa till Danmark med ett särskilt skäl

Om du har ett särskilt skäl för din resa och bor i en gränsregion, t.ex. om du pendlar till ditt arbete eller dina studier i Danmark, ska du kunna uppvisa ett negativt covid-19 test som är max 72 timmar gammalt vid inresa.

Inresa till Danmark utan ett särskilt skäl

Om du bor i en gränsregion och vill resa in i Danmark utan ett särskilt skäl kan du fortfarande resa in i Danmark om du kan visa ett negativt covid-19 test som är högst 24 timmar gammalt vid inresa.

Danska medborgare och barn till och med 12 år är undantagna från testkravet när de reser in via Danmarks hav och landsgränser. Vid inresa ska du kunna uppvisa giltig identifikation, t.ex. i form av ett pass.

Håll dig uppdaterad på coronasmitte.dk om hur reglerna påverkar dig som bor i Öresundsregionen

Isolation och test efter inresa till Danmark för personer i en gränsregion

Enligt dansk lag måste man låta sig testas och gå i 10 dagars isolation efter inresa till Danmark.

Var uppmärksam på att gränspendlare som arbetar i Sverige eller Danmark inte är omfattande av det här kravet så länge de kan framvisa ett test som är högst 72 timmar gammalt.

Personer som bor i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland är i vissa fall också undantagna från kravet ifall resan till Danmark har ett särskilt skäl.

 

Läs mer om kravet om test och isolation vid inresa till Danmark

Läs mer om undantaget till kravet

Läs mer om särskilda skäl vid inresa till Danmark

Inresa till Danmark från övriga Sverige

Personer som bor utanför gränsregionerna i Sverige kan just nu resa in i Danmark om man har ett särskilt skäl och kan uppvisa ett negativt covid-19 test. Testet får högst vara 24 timmar gammalt innan inresa.

Bland särskilda skäl räknas bland annat arbete i Danmark och om man ska resa igenom Danmark till en annan destination, t.ex. ta ett flyg från Köpenhamns flygplats. Listan på särskilda föremål finns på coronasmitte.dk

Läs mer om inresa till Danmark på coronasmitte.dk

Isolation och test vid inresa till Danmark för personer från övriga Sverige

Enligt dansk lag måste man låta sig testas och gå i 10 dagars isolation efter inresa till Danmark.

Alla som reser till Danmark ska som utgångspunkt låta sig testas och sedan gå i isolation efter inresa. Isolationen kan avbrytas vid ett negativt covid-19 testsvar på den fjärde dagen efter inresa till Danmark.

Det finns flera undantag till det ovanstående kravet – t.ex. om du har ett särskilt skäl för din resa till Danmark.

 

Läs mer om kravet om test och isolation vid inresa till Danmark

Läs mer om undantaget till kravet

Läs mer om särskilda skäl vid inresa till Danmark

Information om covid-19 för öresundspendlare

 

Läs mer i vår artikel om hur restriktionerna påverkar öresundspendlare

 

Läs mer på coronasmitte.dk

 

Om du har ytterligare frågor om inreserestriktionerna kan du ringa till de danska myndigheternas hotline i Danmark på (+45) 7020 0233.

Transport mellan Sverige och Danmark

Eftersom det gäller olika restriktioner på resor över Öresund har det också påverkat transportleverantörerna som verkar i regionen.

Restriktioner och regler i den offentliga transporten

Munskydd

Den danska regeringen har infört krav om munskydd eller visir på all offentlig och privat kollektivtrafik i Danmark. Det innefattar också tåg och färje-transporten på den danska sidan av Öresund.

Läs mer om krav på munskydd eller visir på trm.dk

 

Platsbiljett

För att minska risken för smitta är det krav på platsbiljett på DSBs avgångar från Köpenhamns flygplats och vidare in i Danmark. Det gäller om du reser med InterCity, InterCityLyntog och däribland Øresundståget. Platsbiljetten är gratis och går att beställa i DSB appen eller från DSBs biljettautomater.

Läs mer om krav på platsbiljett på dsb.dk

Transitresor via Köpenhamns flygplats

Då får resa genom Danmark och du har ett särskilt föremål utanför Danmark eller om en genomresa genom Danmark är en naturlig del av din hemresa. Detta gäller både resor till bosättningslandet och hemlandet. Resan ska inte innefatta något onödigt uppehåll i Danmark.

Vid en transit-resa krävs dokumentation för bosättnings- eller hemland, så som ett registreringsintyg och/eller pass.

Var uppmärksam på att det krävs ett negativt covid-19 test för alla resande som flyger till Danmark från ett annat land. Det gäller också för danska medborgare. Testet får inte vara äldre än 24 timmar gammalt vid inresa.

Läs mer om transit-resor genom Danmark (även genom Köpenhamns flygplats)

Tågtrafiken

När du reser till Danmark med tåget från Sverige kan du ibland bli kontrollerad av gränskontrollanter vid Köpenhamns flygplats. Du ska då kunna uppvisa giltig legitimation och andra relevanta resedokument som styrker din resa. Det är inte nödvändigtvis alla resande som blir kontrollerade utan det kan förekomma stickprovskontroller.

Håll dig uppdaterad angående förhållningsreglerna på DSBs hemsida

Färjetrafiken

Om du reser med färja mellan Helsingborg och Helsingör kan det hända att du blir kontrollerad av gränskontrollanter när du reser in i Danmark. Du ska då kunna uppvisa giltig legitimation och andra relevanta resedokument som styrker din resa. Gränskontrollen utförs på dansk mark.

Håll dig uppdaterad om färjeförbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör på forsea.dk

Håll dig uppdaterad om färjeförbindelsen mellan Bornholm och Ystad på bornholmslinjen.dk

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av