Vill du vara med i vår pendlarfilm 2021?

D. 2021-09-22
Pendlar du till ett jobb på andra sidan Öresund? Vill du medverka i vår nästa pendlarfilm, där du berättar lite om hur det är att pendla?
Skriv ut

Foto: Ylva Hansson - Øresunddirekt

Vi söker positiva gränspendlare som vill medverka i någon av våra informationsfilmer om att pendla till ett jobb på andra sidan Öresund. Vi vill gärna hitta både personer som bor i Danmark och jobbar i Sverige, och personer som bor i Sverige och jobbar i Danmark. Vi söker både svenskar, danskar och gärna också andra nationaliteter som pratar engelska.

Vårt budskap är att det finns fördelar med att söka ett jobb på den andra sidan. Vi är förstås medvetna om at väldigt många pendlare, som normalt trivs bra med pendlandet, upplever stora hinder under rådande situation. Många jobbar hemifrån och pendlar inte alls just nu, på grund av pandemin.
Eftersom vi vill kunna använda dessa filmer under hösten 2021 och under en längre tid framåt, så är vårt fokus för just detta projekt är att belysa hur det är ”i vanliga fall”. Så vi hoppas få kontakt med några av er som fortfarande är glada över era jobb och pendlandet, även om det kan vara jobbigt just nu!

Vi kommer att påbörja inspelningar redan nu i maj, men spelar även in löpande över sommaren om det passar. Det kommer att vara lärorikt och intressant att vara med, och kan även ge lite gratisreklam till företaget/organisationen där du jobbar. Och det kommer inte att vara särskilt betungande eller ta mycket av din tid i anspråk. Det handlar framför allt om att vi följer med dig vid vissa tillfällen under en vanlig dag.
Vi gärna vill filma dig som pendlare t ex i hemstaden, på resan, utanför arbetsplatsen och gärna också inne på arbetsplatsen, om möjligt. Vi förbereder ett ungefärligt manus, utifrån dina svar på några intervju-frågor du kan läsa här nedan.

Om du redan har tillgång till filmklipp från din arbetsplats, t ex från företagets/organisationens reklam- eller informationsfilm, är det en stor fördel om vi får använda dem. 

De färdiga filmerna använder vi sedan på våra sociala medier och här på vår hemsida.

Exempel på pendlarvideo från 2019

 

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar, om du vill vara med eller känner någon som vill, eller om ni gärna som arbetsplats vill vara med, men kanske ännu inte vet någon specifik person som vill medverka.

Skriv ett mail till redaktionen@oresunddirekt.com

Ämne: Pendlarfilm 2021

 

Frågor att svara på om du vill vara med i filmen

 

 1. Var bor du, och var ligger din arbetsplats?

 2. Hur länge har du gränspendlat, hur ofta reser du över gränsen, och hur tar du dig till jobbet normalt?

 3. Hur hittade du ditt nuvarande jobb?

 4. Har/hade du behov för hjälp i början i förhållande till offentliga myndigheter, med t ex skatt, socialförsäkring, pension eller annat?

 5. Vad tycker du är det bästa med att jobba på andra sidan sundet? Nämn gärna 3 saker.

 6. Vilka problem eller begränsningar upplever du med att gränspendla? Hur har du hanterat/hanterar du det?

 7. Vad har överraskat dig, när det gäller att jobba på andra sidan sundet?

 8. Vad tänker du specifikt om skillnader mellan Danmark och Sverige? (T ex jobbmöjligheter i din bransch, arbetsmiljö/kultur, språket, restiden, ekonomin, anställningstryggheten, kontakten med myndigheter, framtidsutsikterna? Andra specifika fördelar eller nackdelar med att bo eller arbeta i respektive land?)

 9. Vad tänker du om jobb och pendling i framtiden? (Kommer du att fortsätta pendla, skulle du kunna tänka dig att flytta till andra sidan för att komma närmare ditt jobb, tror du att eventuella gränshinder försvinner, kommer det att bli lättare/svårare att gränspendla i framtiden, om du skulle söka efter ett nytt jobb, skulle du då söka på båda sidor om sundet?)

 10. Skulle du rekommendera en bekant att söka jobb på andra sidan sundet? Vilka råd och tips skulle du ge den personen?

 11. Känner du till Øresunddirekt sedan tidigare? Har du någon gång varit i kontakt med vårt informationscenter i Malmö? Har du besökt hemsidan?

 

Skicka dina svar till redaktionen@oresunddirekt.com

Vi stöds av