Øresunddirekt på Folkemødet i Allinge, Bornholm
Och solen sken över nästan 50.000 gäster, som i dagarna tre tillsammans med omkring 2.000 föreningar, företag, politiska partier och andra organisationer deltog i möten, samtal, debatter, workshops och diskussioner om bland annat demokrati, konflikt, klimat, infrastruktur och internationellt samarbete.
Resan arrangerad av Øresundsinstituttet
Men Folkemødet i Allinge intresserar inte bara danskar. Øresundsinstituttet arrangerade på fredagen en bussresa från Malmö till Folkemødet, där Øresunddirekt tillsammans med representanter från t ex Svenskt Näringsliv, Region Skåne, Malmö Stad, Sveriges Radio, Eslövs kommun, Øresundsadvokater, Granitor, Aspekta och ESS deltog. Den gemensamma resan bjöd på många givande samtal med samarbetspartners och intressenter i Öresundsregionen
Väl framme på Bornholm besökte Øresunddirekt bland annat House of Greater Copenhagen på piren i hamnen, där samtal och debatter kretsade kring grön omställning, infrastruktur och en integrerad arbetsmarknad. En viktig fråga som diskuterades flitigt var behovet av utländsk arbetskraft i Danmark, och potentialen i rekrytering i Sverige, om bara vissa gränshinder kan lösas.
Gränspendlarens vardag på agendan
Vi pratade också med representanter för Nordiska Ministerrådet och Nordiska Rådet i deras tält, där nordiskt samarbete står högt på agendan. De arrangerade dessutom en nordisk debatt på huvudscenen med bl a folketingsmedlemmen och Danmarks minister för nordiskt samarbete Louise Schack Elholm, och riksdagsledamoten och ledamoten i Nordiska Rådet Kjell-Arne Ottosson. Här blev vi inspirerade av deras fokus på en öppen gräns mellan Sverige och Danmark, och hur viktigt det är för arbetspendlare och människor som dagligen rör sig över gränsen. Flera gränshinder nämndes och det verkar råda stor enighet om att frågorna behöver prioriteras. Det tackar vi för!