Just nu har vi lite längre svarstider pga skattedeklarationer. Kontakta Øresunddirekt Kontakt och vägledning

Øresunddirekt på Folkemødet i Allinge, Bornholm

D. 2023-06-21
För 12:e året i rad arrangerades Folkemødet i Allinge på Bornholm, med svenska Almedalsveckan som förebild. Med flera hundra scener och tusentals events är Folkemødet en stor uppvisning i praktiserande demokrati under bar himmel.
Skriv ut

Och solen sken över nästan 50.000 gäster, som i dagarna tre tillsammans med omkring 2.000 föreningar, företag, politiska partier och andra organisationer deltog i möten, samtal, debatter, workshops och diskussioner om bland annat demokrati, konflikt, klimat, infrastruktur och internationellt samarbete. 

Ett folkrikt Folkemøde i Allinge hamn på Bornholm

Resan arrangerad av Øresundsinstituttet

Men Folkemødet i Allinge intresserar inte bara danskar. Øresundsinstituttet arrangerade på fredagen en bussresa från Malmö till Folkemødet, där Øresunddirekt tillsammans med representanter från t ex Svenskt Näringsliv, Region Skåne, Malmö Stad, Sveriges Radio, Eslövs kommun, Øresundsadvokater, Granitor, Aspekta och ESS deltog. Den gemensamma resan bjöd på många givande samtal med samarbetspartners och intressenter i Öresundsregionen

Väl framme på Bornholm besökte Øresunddirekt bland annat House of Greater Copenhagen på piren i hamnen, där samtal och debatter kretsade kring grön omställning, infrastruktur och en integrerad arbetsmarknad. En viktig fråga som diskuterades flitigt var behovet av utländsk arbetskraft i Danmark, och potentialen i rekrytering i Sverige, om bara vissa gränshinder kan lösas.

House of Greater Copenhagen - Internationell arbetskraft. Debattörer: Jan Hendeliowitz, regionsrådsmedlem Region Sjælland, Christian Bülow, ordförande Dansk Folkepartis Ungdom, Asbjørn Overgaard, VD Copenhagen Capacity och Erik Simonsen, Vicedirektör Dansk Arbejdsgiverforening, Moderator: Tue David Bak, VD Greater Copenhagen Committee.

Gränspendlarens vardag på agendan

Vi pratade också med representanter för Nordiska Ministerrådet och Nordiska Rådet i deras tält, där nordiskt samarbete står högt på agendan. De arrangerade dessutom en nordisk debatt på huvudscenen med bl a folketingsmedlemmen och Danmarks minister för nordiskt samarbete Louise Schack Elholm, och riksdagsledamoten och ledamoten i Nordiska Rådet Kjell-Arne Ottosson. Här blev vi inspirerade av deras fokus på en öppen gräns mellan Sverige och Danmark, och hur viktigt det är för arbetspendlare och människor som dagligen rör sig över gränsen. Flera gränshinder nämndes och det verkar råda stor enighet om att frågorna behöver prioriteras. Det tackar vi för!

En ny nordisk tidsålder - hur navigerar vi i det nordiska samarbetet i en tid med helt nya utmaningar? Debattörer: Kjell-Arne Ottosson, Nordiska Rådet, Lars Barfoed, Ordförande Foreningen Norden, Karen Ellemann, Generalsekreterare Nordiska Ministerrådet, Rasmus Emborg, president Ungdomens Nordiska Råd och Louise Schack Elholm, Nordisk samarbetsminister i Danmark.

Vi stöds av