Telefonen öppen igen: 040-17 64 00 Kontakt och vägledning

Gränskontroll vid inresa i Danmark

Senast uppdaterad 2021-09-06
Den danska polis utför periodisk gränskontroll vid inresa till Danmark. Periodisk kontroll innebär att man gör stickprover, där ett urval resenärer kontrolleras.
Skriv ut

Gränskontroll i Danmark p g a coronavirus/covid-19

För att minska spridningen av coronavirus/covid-19 har den danska regeringen infört inreserestriktioner och gränskontroll vid danska gränsen.

 

Läs mer om dom danska inreserestriktionerna

Håll dig uppdaterad om restriktionerna på coronasmitte.dk

Vad gäller som giltig resehandling vid dansk gränskontroll?

Nordiska medborgare

Är du svensk medborgare, eller medborgare i ett annat nordiskt land, ska du visa giltigt pass, körkort eller nationellt ID-kort. 

Ett giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land, är normalt tillräckligt för nordiska medborgare, men för att vara säker rekommenderar vi att du tar med dig ditt pass eller ett nationellt id-kort. 

ID-kort som utfärdats av skattemyndigheter eller en bank räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det inte framgår vilken nationalitet man har - det framgår endast vilket land som kortet är utfärdat i och räknas därmed inte som giltig legitimation. 

Nordiska medborgare under 18 år

Samma regler som för vuxna gäller för minderåriga nordiska medborgare, som reser utan vårdnadshavare. Men om man reser tillsammans med sin vårdnadshavare behövs ingen egen resehandling, om vårdnadshavaren har giltiga resehandlingar och kan bevisa att den är barnets vårdnadshavare. 

EU/EES-medborgare

För icke-nordiska EU/EES-medborgare är följande godkänt som giltig dokumentation vid inresa:

  • Giltigt pass
  • Nationellt ID-kort
Tredjelandsmedborgare

För tjedjelandsmedborgare är följande godkänt som giltig dokumentation vid inresa:

  • Giltigt pass, och
  • Eventuellt visum eller uppehållstillstånd til Schengenområdet. 

Håll dig uppdaterad hos Politi.dk

 

Var genomförs gränskontrollen?

Med tåg till Danmark

Om du reser med tåg från Sverige till Danmark, kommer du att märka att danska polisen periodvis utför gränskontroller antingen på tåget eller på perrongen vid ankomst. Här ska du kunna visa giltiga resehandlingar som nämns ovan. Kontrollerna utförs punktvis i perioder, och ska inte påverka tidtabellen för tåget.

Med bil eller buss till Danmark

Om du åker över Öresundsbron, kommer danska polisen periodvis att stå på den danska sidan (typisk vid Peberholm) för att utföra gränskontroller, där du ska kunna visa giltiga resehandlingar. Polisen kan också kräva att göra en undersökning av bilen. 

Med färja till Danmark

Reser du med färja mellan Helsingborg och Helsingör, eller mellan Ystad och Rønne, genomförs också gränskontroller periodvis, och du ska kunna visa giltiga resehandlingar. Kontroller genomförs typisk när du går av färjan på dansk grund.  

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av