Högtider i Danmark

Helgdagar 2016 - i Sverige och Danmark

Genom Øresunddirekts unika jämförelse av danska och svenska helgdagar får du snabbt överblick över vilka dagar som är helgdagar i både Danmark och Sverige, samt vilka unika helgdagar som finns i respektive land.

Helgdagar 2017 - i Sverige och Danmark

I Øresunddirekts unika sammanställning av danska och svenska helgdagar 2017 får du snabbt en överblick över vilka dagar under året som är helgdagar i både Danmark och Sverige, samt vilka helgdagar som är unika för respektive land.

Dop och namngivning i Danmark

I Danmark ska alla barn ha ett namn innan de fyller sex månader. Namnet registreras i den danska folkbokföringen, CPR-registret.

Gifta sig i Danmark

Bor ni i Danmark och vill gifta er ska ni först fylla i en så kallad ”ægteskabserklæring”. Alla i Danmark - oavsett kön - kan gifta sig borgerligt eller i den danska folkekirken.

Gifta sig i Sverige - folkbokförd utomlands

För att få vigas i Sverige måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket alternativt ha ett hindersprövningsintyg från ett annat nordiskt land.

Dödsfall och begravning i Danmark

I Danmark brukar begravningen äga rum senast åtta dagar efter dödsfallet. De anhöriga bestämmer om den döde ska begravas eller bisättas. Det är också tillåtet att sprida den dödas aska över havet.