Dansk gränskontroll fr.o.m. den 12 november

D. 2021-01-09
Den danska regeringen inför fr.o.m. den 12 november 2019 periodisk gränskontroll vid inresa till Danmark. Periodisk kontroll innebär att man gör stickprover, dvs man kontrollerar inte alla resenärer, utan ett urval, i perioder.
Skriv ut

 

Gränskontroll i Danmark p g a coronavirus/covid-19

För att minska spridningen av coronavirus/covid-19 har den danska regeringen infört inreserestriktioner och gränskontroll vid danska gränsen.

 

Läs om särskilda restriktioner för gränsregionerna Skåne, Halland, Blekinge eller Västra Götaland

 

Håll dig uppdaterad om restriktionerna på coronasmitte.dk

 

Gå till coronasmitte.dk

 

 

 

Dansk gränskontroll den 12 november

Den danska gränskontrollen kommer att innebära att du ska kunna uppvisa giltig resehandling när du passerar gränsen från Sverige till Danmark. Stickprovskontrollerna genomförs några dagar i veckan för både tåg och vägtrafik över Öresundsbron, samt vid färjeläger i Helsingør, Rønne, Frederikshavn och Grenå. 

Gränskontrollerna genomförs under 6 månader, med eventuell förlängning. 

 

Vad gäller som giltig resehandling vid dansk gränskontroll?

Nordiska medborgare

Är du svensk medborgare, eller medborgare i ett annat nordiskt land, ska du visa pass, körkort eller nationellt ID-kort. 

Ett giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land, är normalt tillräckligt för nordiska medborgare, men för att vara säker rekommenderar vi att du tar med dig ditt pass eller ett nationellt id-kort. 

ID-kort som utfärdats av skattemyndigheter eller en bank räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det inte framgår vilken nationalitet man har - det framgår endast vilket land som kortet är utfärdat i och räknas därmed inte som giltig legitimation. 

Nordiska medborgare under 18 år

Samma regler som för vuxna gäller för minderåriga nordiska medborgare, som reser utan vårdnadshavare. Men om man reser tillsammans med sin vårdnadshavare behövs ingen egen resehandling, om vårdnadshavaren har giltiga resehandlingar och kan bevisa att den är barnets vårdnadshavare. 

EU/EES-medborgare
  • Pass
  • Nationellt ID-kort godkänt som resehandling
Tredjelandsmedborgare
  • Pass, samt eventuellt visum eller uppehållstillstånd til Schengenområdet. 
Med tåg till Danmark

Om du reser med tåg från Sverige till Danmark, kommer du att märka att danska polisen periodvis utför gränskontroller antingen på tåget eller på perrongen vid ankomst. Här ska du kunna visa giltiga resehandlingar som nämns ovan. Kontrollerna utförs punktvis i perioder, och ska inte påverka tidtabellen för tåget.

Med bil till Danmark

Om du åker över Öresundsbron, kommer danska polisen periodvis att stå på olika ställen på den danska sidan för att utgföra gränskontroller, där du ska kunna visa giltiga resehandlingar. Polisen kan också kräva att göra en undersökning av bilen. 

Med färja eller buss till Danmark

Reser du med färja mellan Helsingborg och Helsingör, eller med någon annan busstur mellan Sverige och Danmark, genomförs också gränskontroller periodvis på olika ställen, och du ska kunna visa giltiga resehandlingar. 

Vi stöds av