ID-kontroll i Danmark och gränskontroll i Sverige

Från och med den 4 januari 2016 ska du uppvisa giltig legitimation i Danmark vid resa mot Sverige. Dessutom är det gränskontroll i Sverige. Läs om vad det innebär om du pendlar mellan Sverige och Danmark och vilken legitimation som är godkänd.Gränskontroll

Id-kontroll i Danmark och gränskontroll vid inresa i Sverige 

Från och med den 4 januari 2016 har den svenska regeringen infört ID-kontroll innan inresa till Sverige, för att få bättre kontroll över flyktingsituationen.  Kör du själv över Öresundsbron sker ID-kontrollen vid betalstationen på Lernacken i Sverige. Alla som reser med Öresundståg, färja mellan Helsingör och Helsingborg Gråhundbuss, Netbus eller busslinje 999 över Öresundsbron måste kunna visa upp ett giltigt pass eller annan id-handling för att släppas ombord. 


Polisens tillfälliga gränskontroll på Hyllie station kvarstår och tågresenärer måste därför ännu en gång visa upp pass eller nationellt id-kort för poliserna som stiger på tåget. Detta gäller också barn - se avsnittet om barn och id längre ner i texten.

ID-kontroll i Danmark - gäller också dig som pendlar

Från den 4 januari får du inte gå ombord på ett offentligt transportmedel i Danmark, med destination Sverige, utan att visa legitimation. Om du inte har ett pass går det bra med ett nationellt ID-kort. På det nationella ID-kortet framgår vilken nationalitet man har. ID-kort som utfärdats av Skatteverket eller en bank är inte ett nationellt ID-kort eftersom det inte framgår vilken nationalitet man har - det framgår endast vilket land som kortet är utfärdat i och räknas därmed inte som giltig legitimation. 

Ett giltigt ID-kort innehåller alltid:

 • innehavarans fotografi
 • upplysning om innehavarens fullständiga namn
 • personnummer eller födelsedatum
 • serienummer
 • innehavararens underskift
 • upplysning om ID-kortets giltighetstid
 • upplysning om den myndighet som utfärdat ID-kortet

Olika typer av ID-kort:

Kontroll av barns ID-handlingar

Vid gränskontrollen på Hyllie station, betalstationen på Lernacken och i Helsingborgs hamn kontrolleras även barns id-handlingar, meddelar polisen i Sverige.  Om man inte har det, kan kontrollen ta längre tid, då polisen måste styrka identiteten genom frågor och bakgrundskontroller.

Gränskontrollen på Kastrup och avgångar för Öresundstågen

För resande från Københavns Hovedbanegård mot Sverige gäller följande:

 • Öresundstågen går med 20 minuters mellanrum över Öresundsbron
 • Alla passagerare ska byta tåg på Københavns Lufthavn, Kastrup, och där gå igenom en sluss på perrongen för att kunna fortsätta resan mot Sverige
 • Giltigt Id-kort ska uppvisas vid kontrollen (se mer info ovan)
 • Polisens kontroll på Hyllie station i Sverige kommer fortsatt att finnas kvar, så du ska räkna med längre restid än vanligt.