Tårnby kommun i samarbete med Øresunddirekt

D. 0001-01-01
Tar du turen över Öresundsbron är det Tårnby kommun du först landar i. Här finns både Köpenhamns internationella flygplats och en mängd andra stora företag, som gärna rekryterar svensk arbetskraft.
Skriv ut

Det täta samarbetet i Öresundsregionen är ofta även geografiskt nära. Under molnfria dagar kan man tydligt se våra danska grannars kustlinje från Sverige. Från Hyllie i Skåne till Kastrup i Region Hovedstaden tar det bara cirka 13 minuter med tåget. Tar man turen över Öresundsbron landar man först i Tårnby kommun. Kommunen har över 40.000 invånare, och här ligger faktiskt en av Skåningarnas största arbetsplatser, nämligen Kastrup flygplats.

Hela 15 procent av alla som bor i Sverige och arbetar i Danmark pendlade till jobb i Tårnby kommun under 2022. Det gör kommunen till den näst största destinationen för svenska Öresundspendlare, efter Köpenhamns kommun.

Och det är inte bara svenska arbetspendlare som korsar Öresundsbron. Kastrup flygplats är också Sydsveriges viktigaste internationella flygplats, och många svenskar besöker gärna akvariet Den Blå Planet eller gör en utflykt till den vita sandstranden i Kastrup om sommaren. Många svenskregistrerade bilar korsar förstås också bron för att köra vidare ner genom Europa eller in till Köpenhamn.

Tårnby kommun är ett tydligt exempel på hur en mer integrerad arbetsmarknad i Öresund skapar tillväxt och värde på båda sidor av sundet, både för arbetsgivare och anställda. Tårnby Kommun spelar en viktig roll i samarbetet för en integrerad arbetsmarknad i hela Öresundsregionen, främst genom sin roll som arbetsplats för en stor del av de svenska pendlare som arbetar i kommunen.

Vi på Øresunddirekt har ofta kontakt med företag i kommunen, särskilt på flygplatsen men också flera andra stora företag belägna strax efter tunneln. Många av de större arbetsplatserna i Tårnby kommun hänvisar sina nyrekryterade svenska medarbetare till oss på Øresunddirekt. Våra EURES-rådgivare genomför regelbundna möten och informationsseminarier för företag och organisationer med bas i Danmark, som behöver fördjupad kunskap om de lagar och regler som påverkar dig som arbetar i ett land och bor i ett annat. Detta inkluderar både arbetsgivare och anställda. Företagen vittnar ofta om en bristande förståelse för gränsregionala regler från myndigheterna i respektive land. För dem är Øresunddirekt och vår specialiserade kunskap om regelverken i båda länderna, samt hur de samverkar, av stort värde. Vi får också möjlighet att fånga upp gränshinder som både företag och anställda möter i vardagen.

Tårnby kommun har dessutom valt att under 2022 och 2023 bidra med delfinansiering av Øresunddirekts webbredaktion som ligger på den danska sidan.    

Vi tackar Tårnby kommun för samarbetet, och hoppas på fortsatt gott samarbete och finansiellt bidrag även i framtiden!

Vi stöds av