Hearing i riksdagen: Så ska gränshinder för betaltjänster i Norden rivas

2025-05-08

Den 7 maj samlades politiker, myndigheter, banker och näringslivsaktörer i Sveriges riksdag för att diskutera ett växande problem i Norden: svårigheterna för privatpersoner och företag att använda gränsöverskridande betaltjänster.

Skriv ut

Initiativet kommer från Nordiska rådets Gränshindergrupp, som vill belysa och åtgärda hinder som försvårar vardagen för nordbor som rör sig, arbetar eller driver företag över nationsgränserna.

 

Problem: Bankkonton och betalningar stannar vid gränsen

Nordiska rådets Gränshindergrupp genomförde under hösten en enkät med över 2.000 svarande. Genom enkäten, som många av er som besöker Øresunddirekts hemsida besvarade, vittnar de nordiska medborgarna om praktiska hinder när de försöker öppna bankkonton i ett annat nordiskt land eller genomföra överföringar och betalningar över landsgränserna. Trots den geografiska och kulturella närheten mellan länderna är regelverk, tekniska lösningar och säkerhetskrav ofta olika – vilket leder till krångliga processer, extra kostnader och i vissa fall utestängning från viktiga tjänster.

Särskilt utmanande är situationen för gränspendlare och företagare som verkar i flera nordiska länder. Dessa grupper är beroende av smidiga och pålitliga betalflöden, men stöter ofta på svårigheter i praktiken – från identitetsverifiering till inkompatibla betalsystem.

 

Lösningsförslag: Samarbete, harmonisering och teknik

Hearingens program var uppdelat i två temablock. På förmiddagen fokuserades det på grundläggande banktjänster: hur öppnar man ett bankkonto över gränsen, och hur skapas enkla och säkra överföringar mellan länder? På eftermiddagen riktades fokus mot mobila betaltjänster, exempelvis Swish och Vipps, som många upplever inte fungerar smidigt när man befinner sig i ett annat nordiskt land.

Möjliga lösningar som diskuterades inkluderade:

  • Regelverksanpassning och ökat samarbete mellan finansmyndigheter i de nordiska länderna.

  • Gemensamma tekniska standarder för mobilbetalningar och digital identifikation.

  • Utökad interoperabilitet mellan nationella betalappar, så att till exempel Swish-användare kan betala med Vipps eller MobilePay – och tvärtom.

  • Informationskampanjer och stöd till gränspendlare för att underlätta praktiska steg vid bankbyte eller kontoregistrering.

Brett engagemang

Bland talarna märktes bland andra Nordiska rådets president Heléne Björklund (S), riksdagsledamot Johan Hultberg (M), finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och representanter från t ex Swish, Vipps & Mobilepay. Moderator för dagen var Jan Wifstrand. Deltagare från banker, departement, Finansinspektionen och näringslivet bidrog också med både erfarenheter och lösningsförslag. Även Øresunddirekt var med och lyssnade. 

 

Slutsatser

Hearingens syfte var att ta ett steg närmare en integrerad nordisk betalmarknad. I en region som gärna lyfter fram sin gemenskap borde det inte vara svårt att betala grannens faktura – men i dag är det just det. Frågan är nu om de politiska och tekniska lösningarna kan komma ikapp verkligheten. Vi konstaterar att både behovet och den politiska viljan finns.

Läs mer om arbetet på norden.org

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen

Vi stöds av