Fasta förbindelser öppnar dörren till en större arbetsmarknad
Förbindelsen mellan Rødby och Puttgarden blir inte bara världens längsta sjunkna tunnel, utan också en effektiv förbindelse mellan Skandinavien och resten av det europeiska kontinenten. När den öppnar 2029 kommer restiden mellan Köpenhamn och Hamburg att vara cirka 2,5 timmar, och det blir mycket enklare att kombinera arbetsliv, utbildning och affärer över gränserna mellan Danmark, Sverige och Tyskland.
Förra veckan besökte Øresunddirekt Femern Bælt-projektets besökscenter i Rødby, där vi visades runt av Jacob Vestergaard, som också spelade en central roll i etableringen av Öresundsbron. Rundturen gav inte bara inblick i den tekniska och logistiska prestationen bakom Femern-tunneln, utan satte också fokus på hur fasta förbindelser banar väg för gränsöverskridande samarbete, arbetsmarknad och rörlighet.
En utvidgning av den gränsöverskridande arbetsmarknaden i Öresundsregionen
Med kortare restider blir det lättare för både företag och arbetstagare att tänka gränsöverskridande, inte bara mellan Danmark och Sverige, utan även i relation till Tyskland. Femern Bælt-förbindelsen blir därmed en utvidgning av den rörlighet och det sammanhängande arbetsmarknad som Öresundsbron har möjliggjort sedan 2000.
Nya möjligheter för företag och pendlare
Den integrerade arbetsmarknad som vi redan känner till i Öresundsregionen har visat potentialen i ett gränsöverskridande samarbete. Femern Belt-förbindelsen pekar på en liknande utveckling i sydlig riktning, som kan bidra till att stärka Öresundsregionens roll som knutpunkt i Nordeuropa.
För pendlare i södra Sverige och på Själland innebär det betydligt fler jobbmöjligheter när restiden till norra Tyskland minskar. För företag öppnar det upp tillgång till en större hemmamarknad, talangpool och nya samarbetspartner över hela Nordeuropa.
Broar och tunnlar mellan människor
Infrastruktur handlar inte bara om betong, stål och logistik. Det handlar i hög grad också om att skapa förbindelser mellan människor, regioner och arbetsmarknader.
Precis som Öresundsbron har stärkt banden mellan Danmark och Sverige kommer Femern Bælt-förbindelsen att bidra till att knyta samman Nordeuropa närmare. När man bygger fysiska förbindelser skapar man samtidigt nya möjligheter för mänskligt och ekonomiskt utbyte. Man bygger broar i mer än en bemärkelse.
Med ännu en fast förbindelse stärks idén om en gemensam, gränsöverskridande vardag till gagn för både medborgare, pendlare och företag. I Øresunddirekt ser vi fram emot att följa projektets vidare utveckling och att se hur den nya förbindelsen kommer att bidra till och stärka det gränsöverskridande arbetsmarknaden i Öresundsregionen.