Från den 11 juli behöver bosatta i Skåne eller Blekinge inte ett negativt covid-19-test för att resa in i Danmark. Läs mer här.

Begränsning av inresor till Sverige för att hindra spridning av coronavirus/covid-19

D. 2020-06-22
Den svenska regeringen vidtar nu ytterligare åtgärder för att begränsa spridningen av coronavirus/covid-19 och stänger de svenska gränserna tillfälligt, fr o m den 19 mars 2020. Danska medborgare omfattas inte av inreseförbudet eftersom de tillhör EU och ESS-området.
Skriv ut

Medborgare i de nordiska länderna omfattas inte av inreseförbudet, som infördes den 19 mars 2020. Inreseförbudet gäller för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer alltid att kunna återvända till sina hem. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Men man avråder från alla onödiga resor över gränsen.

Inreseförbudet är nu förlängt till den 7 juli.

 

Mer information om inresebegränsningar på regeringen.se

Mer information om inresebegränsningar på krisinformation.se

 

 

Hur påverkas gränsarbetare av myndigheternas hantering av corona/covid19?

Vi har samlat både danska och svenska myndigheters information och länkar i en artikel som specifikt handlar om hanteringen av Corona och hur det kan påverka dig som gränspendlare.

 

Läs mer i vår artikel om hur du som gränsarbetare påverkas

 

 

Vem omfattas av inreseförbudet?

Medborgare i de nordiska länderna omfattas inte av inreseförbudet eftersom de tillhör EES-området. Inreseförbudet gäller för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz. Undantag ska däremot göras för bland annat personer med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige samt personer som är medborgare i en annan EES-stat eller som är familjemedlemmar till en sådan person, som behöver resa in i landet för att kunna återvända till sina hem. Även utlänningar som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige kan undantas, det kan t.ex. handla om hälso- och sjukvårdspersonal, personer som arbetar med transport av varor och personer med trängande familjeskäl. 

Från inreseförbudet finns ett uttryckligt undantag för personer som transporterar varor. Nödvändiga leveranser av t.ex. mat och mediciner ska alltså inte påverkas.

Exakt vilka avgränsningar som kommer att göras och hur kategorier kommer att definieras är en fråga som kommer att behöva avgöras av Polismyndigheten i det enskilda fallet.

Mer information om inresebegränsningar på polisen.se

Mer information om inresebegränsningar på krisinformation.se

Information om trafiken mellan Danmark och Sverige

 

Tågtrafiken mellan Danmark och Sverige

Håll dig uppdaterad om tågtrafiken över Öresund på skanetrafiken.se och sj.se. Med anledning av beslutet kommer Skånetrafiken att reducera trafiken över Öresundsbron. SJ ställer in all trafik från Köpenhamn till Sverige. 

Läs mer på skanetrafiken.se

Läs mer på sj.se

 

Om man inte kan eller önskar att resa på grund av coronaviruset återbetalar Skånetrafiken din biljett. Det gäller till en viss del även för månadskort.

Läs mer om återbetalning på skanetrafiken.se

 

Flygtrafik

Håll dig uppdaterad om flygtrafiken på Stockholm Arlanda

Läs mer på swedavia.se

 

Färjeförbindelser mellan Sverige och Danmark

Håll dig uppdaterad om färjeförbindelserna över Öresund på forsea.dk

Läs mer på forsea.se

 

Håll dig uppdaterad om färjeförbindelserna mellem Bornholm og Sverige på bornholmslinjen.dk.

Läs mer på bornholmslinjen.dk

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt
Tack för din feedback!

Coronavirus covid-19 påverkar även Øresunddirekt

För att minska spridningen av coronavirus/covid-19 stänger Øresunddirekt för besök på Informationscenteret i Malmö. Vi kan fortfarande kontaktas via telefon och e-mail. 

Vi stöds av