Tågresor till Danmark när du studerar

Senast uppdaterad 2024-03-27
Om du ska pendla över Öresund för att gå på en utbildning finns det möjlighet att få rabatt på dina tågresor. Vilken typ av rabatt du kan få beror på vilken typ av utbildning du ska gå på.
Skriv ut

Om du studerar på en dansk eftergymnasial utbildning

Du som ska studera eller redan studerar på en eftergymnasial utbilding i Danmark får 35% rabatt vid köp utav en 30-dagarsbiljett. När du reser på studentrabatt måste du visa upp en giltig studentlegitimation med studentresesymbolen i form av Mecenat eller Studentkortet. Du måste också kunna uppvisa giltig legitimation.

 

Läs mer om resor till Danmark med Skånetrafiken här

 

Kom ihåg att det inte går att få rabatt på danska tågbiljetter (DSB) med svenska studiekort eller intyg. Om du vill ha Skånetrafikens rabatt måste du alltså köpa din biljett eller ditt kort i Sverige.

 

Du kan också i vissa fall välja att få rabatt från den danska sidan. Men det kräver att du har danskt studiestöd, SU, till din utbildning istället för studiemedel från CSN. Det danska kortet kallas ett Ungdomskort.

 

Läs mer om villkoren på ungdomskort.dk

 

Om du studerar på en lärlingsutbildning eller gymnasieutbildning i Danmark

Du som ska studera eller redan studerar på en dansk lärlingsutbildning eller annan utbildning på gymnasienivå kan få rabatt på dina tågresor över sundet, även om du inte har danskt studiemedel, SU. Det danska tågbolaget DSB erbjuder nämligen ett rabatt till elever på danska "ungdomsuddannelser".

 

Läs mer om villkoren på ungdomskort.dk

 

Kom ihåg att till och med vårterminen det år du fyller 20 har du möjlighet att få dina resor till en dansk "ungdomsuddannelse" betald av din svenska kommun.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Studera på universitet i Danmark

Har du blivit antagen till ett universitet i Danmark?

Då har du mycket att sätta dig in i - allt från upprop och registrering till studieupplägg och inköp av kurslitteratur. Vi har tips och råd som du kan ha nytta av som nybliven student vid ett danskt universitet.

 

Vi stöds av